Eveniment
Cetățenii din Alba Iulia vor decide cum se cheltuiește un milion de lei din bugetul local. Ce trebuie să facă
Cetățenii din Alba Iulia vor putea propune online, începând din luna septembrie, proiecte pentru dezvoltarea municipiului sau rezolvarea unor probleme semnalate în oraș. Pentru implementarea începând cu anul 2021 a celor mai votate propuneri de proiecte, administrația locală pune la bătaie un milion de lei, în cadrul primei sesiuni a bugetării participative.
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 28 iulie, regulamentul pentru implementarea bugetării participative – sesiunea I.
Procesul de bugetare participativă organizat de municipiul Alba Iulia va debuta în luna septembrie 2020.
Bugetarea participativă este un proces derulat de municipiul Alba Iulia care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale.
Prin intermediul platformei bugetareparticipativa.apulum.ro, cetățenii municipiului Alba Iulia, care au cel puțin 18 ani împliniți, vor putea să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale orașului, să fie creativi și inovativi și să implice activ comunitatea din care fac parte.
Propunerile de proiecte depuse pe platformă urmează să fie validate de autoritatea locală, iar mai apoi supuse unui proces de votare. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de municipiul Alba Iulia începând cu 2021.
Depunerea proiectelor
Proiectele vor putea fi depuse online, pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro, care va fi disponibilă în format web și adaptată și pentru dispozitivele mobile.
Cetățenii municipiului Alba Iulia care doresc să depună proiecte online sunt invitați să își facă un cont pe platformă. Odată ce contul le este validat își pot depune online proiectele pentru dezvoltarea orașului.
Analiza proiectelor
Fiecare proiect primit pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro va fi analizat, în prima fază, pentru a se stabili dacă poate fi publicat pe site. Nu se vor publica proiecte care prin conținutul lor instigă la discriminare de orice fel, violență, ură, etc. sau exprimarea este trivială, obscenă, vulgară, denigratoare.
Se va analiza mai apoi eligibilitatea proiectelor. De asemenea, dacă mai multe proiecte au obiective asemănătoare sau se află în proximitate geografică, Primăria își rezervă dreptul de a le modifica în sensul adaptării acestora din punct de vedere tehnic sau financiar, sau integrării mai multor propuneri într-una singură.
Persoanele ale căror proiecte au fost declarate neeligibile vor primi un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerile au fost declarate neeligibile. Proiectele declarate eligibile vor fi publicate pe site și vor fi supuse votului cetățenilor.
Votul pe domenii
Proiectele se vor putea vota doar online, pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro. Fiecare cetățean cu cont valid poate vota câte un proiect din fiecare domeniu.
Proiectele câștigătoare vor fi selectate în urma numărului de voturi, indiferent de domeniul din care face parte, până la consumarea bugetului alocat.
Propunerile de proiecte
Propunerile de proiecte vor fi depuse prin intermediul platformei bugetare participativă.
Bugetul propuse pentru sesiunea I a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 de lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite. Pot fi finanțate unul sau mai multe proiecte.
Propunerile de proiecte trebuie încadrate într-unul din următoarele domenii:
- amenajare spații publice
- oraș digital
- spații verzi
- educație și cultură
- alei, trotuare, zone pietonale
- mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
- sport, sănătate
- turism
- social
- mediu
Propunerile depuse de cetățeni trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în aria de competență a municipiului Alba Iulia și care vizează un spațiu public
- să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare
- să nu aibă caracter comercial sau publicitar
- să nu aibă un caracter politic, etnic, religios sau discriminatoriu
- să nu genereze cheltuieli de funcționare importante (întreținere, plata unor drepturi de autor, etc.) după implementare
- să fie clar delimitate spațial și să nu fie prea vagi
- să se încadreze în bugetul maxim alocat procesului de bugetare participativă
- formularul online să fie completat corect și să se respecte cerințele tehnice cu privire la tipurile de fișiere care pot fi anexate
Fiecare participant poate depune maxim o propunere pentru fiecare domeniu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Alex+P
vineri, 24.07.2020 at 12:29
Nu exista un link, ceva?