Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cetățenii din Alba Iulia vor decide cum se cheltuiește un milion de lei din bugetul local. Ce trebuie să facă


Publicat

alba iulia

Cetățenii din Alba Iulia vor putea propune online, începând din luna septembrie, proiecte pentru dezvoltarea municipiului sau rezolvarea unor probleme semnalate în oraș. Pentru implementarea începând cu anul 2021 a celor mai votate propuneri de proiecte, administrația locală pune la bătaie un milion de lei, în cadrul primei sesiuni a bugetării participative.

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 28 iulie, regulamentul pentru implementarea bugetării participative – sesiunea I.

Procesul de bugetare participativă organizat de municipiul Alba Iulia va debuta în luna septembrie 2020.

Bugetarea participativă este un proces derulat de municipiul Alba Iulia care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale.

Prin intermediul platformei bugetareparticipativa.apulum.ro, cetățenii municipiului Alba Iulia, care au cel puțin 18 ani împliniți, vor putea să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale orașului, să fie creativi și inovativi și să implice activ comunitatea din care fac parte.

Propunerile de proiecte depuse pe platformă urmează să fie validate de autoritatea locală, iar mai apoi supuse unui proces de votare. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de municipiul Alba Iulia începând cu 2021.

Depunerea proiectelor

Proiectele vor putea fi depuse online, pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro, care va fi disponibilă în format web și adaptată și pentru dispozitivele mobile.

Cetățenii municipiului Alba Iulia care doresc să depună proiecte online sunt invitați să își facă un cont pe platformă. Odată ce contul le este validat își pot depune online proiectele pentru dezvoltarea orașului.

Analiza proiectelor

Fiecare proiect primit pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro va fi analizat, în prima fază, pentru a se stabili dacă poate fi publicat pe site. Nu se vor publica proiecte care prin conținutul lor instigă la discriminare de orice fel, violență, ură, etc. sau exprimarea este trivială, obscenă, vulgară, denigratoare.

Se va analiza mai apoi eligibilitatea proiectelor. De asemenea, dacă mai multe proiecte au obiective asemănătoare sau se află în proximitate geografică, Primăria își rezervă dreptul de a le modifica în sensul adaptării acestora din punct de vedere tehnic sau financiar, sau integrării mai multor propuneri într-una singură.

Persoanele ale căror proiecte au fost declarate neeligibile vor primi un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerile au fost declarate neeligibile. Proiectele declarate eligibile vor fi publicate pe site și vor fi supuse votului cetățenilor.

Votul pe domenii

Proiectele se vor putea vota doar online, pe platforma bugetareparticipativa.apulum.ro. Fiecare cetățean cu cont valid poate vota câte  un proiect din fiecare domeniu.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate în urma numărului de voturi, indiferent de domeniul din care face parte, până la consumarea bugetului alocat.

Propunerile de proiecte

Propunerile de proiecte vor fi depuse prin intermediul platformei bugetare participativă.

Bugetul propuse pentru sesiunea I a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 de lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite. Pot fi finanțate unul sau mai multe proiecte.

Propunerile de proiecte trebuie încadrate într-unul din următoarele domenii:

 • amenajare spații publice
 • oraș digital
 • spații verzi
 • educație și cultură
 • alei, trotuare, zone pietonale
 • mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
 • sport, sănătate
 • turism
 • social
 • mediu

Propunerile depuse de cetățeni trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

 • să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în aria de competență a municipiului Alba Iulia și care vizează un spațiu public
 • să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalității aflate în derulare
 • să nu aibă caracter comercial sau publicitar
 • să nu aibă un caracter politic, etnic, religios sau discriminatoriu
 • să nu genereze cheltuieli de funcționare importante (întreținere, plata unor drepturi de autor, etc.) după implementare
 • să fie clar delimitate spațial și să nu fie prea vagi
 • să se încadreze în bugetul maxim alocat procesului de bugetare participativă
 • formularul online să fie completat corect și să se respecte cerințele tehnice cu privire la tipurile de fișiere care pot fi anexate

Fiecare participant poate depune maxim o propunere pentru fiecare domeniu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Alex+P

  vineri, 24.07.2020 at 12:29

  Nu exista un link, ceva?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate