Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cheltuieli ILEGALE pentru cluburile de fotbal din Vințu de Jos și Livezile. Cugirul a câștigat în instanță

Publicat

Curtea de conturi a constatat abateri grave în privința finanțării din bani publici a unor cluburi de fotbal din județul Alba.

Este vorba despre echipe locale din Cugir, Vințu de Jos și Livezile. Primăriile au plătit sume considerabile de bani unor asociații private, fără documente justificative.

Mai departe, aceste asociații au cheltuit banii publici după bunul plac: de exemplu, la Vințu de Jos au cumpărat alcool și au plătit niște datorii. La Cugir, suma plătită fără documente legale sare de 2,7 milioane de lei, a spus Curtea de Conturi. Administrația locală a contestat însă raportul și a câștigat în instanță prin sentință definitivă (Update).

UPDATE: Precizări din partea primăriei Cugir:

Primăria Cugir a contestat în instanță raportul de audit al Curții de Conturi Alba și a câștigat prin decizie definitivă. Mai jos, redăm integral punctul de vedere transmis de administrația locală din Cugir

”Primăria Cugir a cheltuit LEGAL cei peste 2,7 milioane de lei pentru finanțarea echipei de fotbal Metalurgistul, documentele încheiate de Camera de Conturi a judeţului Alba fiind anulate prin Decizia Nr. 2615/2017 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, în dosarul Nr. 3402/107/2016.

Primăria Cugir a contestat raportul realizat de inspectorii Camerei de Conturi în instanță și a câștigat definitiv prin decizia Curții de Apel Alba Iulia menționată anterior, pronunțată în 19 septembrie 2017. Curtea de Apel Alba Iulia a considerat că abaterea reținută în sarcina UAT Cugir a fost în mod nelegal stabilită, apreciind că în această speță nu sunt aplicabile prevederile legilor în baza cărora și-au întemeiat raportul inspectorii Camerei de Conturi, mai exact Legea nr. 350/2005 (finanţare nerambursabilă pe baza de selecţie de proiecte) și Legea nr. 69/2000 (contract pentru finanţarea programelor sportive de utilitate publică din alocaţii de la bugetul local).

Având în vedere statutul UAT Cugir la momentul raportării, de membru asociat al Asociației Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că sunt aplicabile dispozițiile OG nr. 26/2000, în baza căreia a fost înființată asociația, precum și dispozițiile Legii nr. 215/2001. Potrivit ordonanței menționate, veniturile asociațiilor sau federațiilor provin din cotizațiile membrilor, ”astfel că contribuțiile plătite de către reclamant pot fi asimilate unor cotizații plătite ca membru asociat”. În motivarea Curții de Apel Alba Iulia se mai afirmă următoarele: ”În raport de împrejurarea că pârâta (Camera de Conturi – n.r.) nu contestă legalitatea constituirii asociației, se reține că în cadrul acesteia nu au fost acordate finanțări în înțelesul Legii nr. 69/2000, ci cotizații în baza OG nr. 26/2000, ca membru asociat, astfel că abaterea reținută în sarcina entității auditate a fost în mod nelegal stabilită”.

Prin urmare, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât anularea documentelor încheiate de Camera de Conturi a judeţului Alba în ceea ce priveşte ”angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata de către reclamant a unor cheltuieli bugetare pentru activităţi sportive desfășurate de «Asociaţia Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939»”.

Cugir: finanțare de milioane, fără contract

Orașul Cugir a finanțat clubul de fotbal din oraș cu peste 2,7 milioane de lei, în perioada 2013 – 2016, o cheltuială despre care Curtea de Conturi Alba spune că nu a avut la bază nici un document legal. Se pare că banii au fost virați la simpla solicitare a Asociației ”Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir”.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, ”în perioada semestrul II 2013 – aprilie 2016, Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Cugir a asigurat finanțarea unei Asociații ”Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939” din bugetul local cu suma de 2.772.000 de lei, fără să existe un Contract de finanțare nerambursabilă în condițiile Legii nr.350/2005 (finanțare nerambursabilă pe baza de selecție de proiecte) sau un Contract de finanțare în condițiile Legii nr. 69/2000 (contract pentru finanțarea programelor sportive de utilitate publică din alocații de la bugetul local)”.

Fără indicatori de performanță

Alocarea de fonduri pentru finanțarea structurii sportive s-a efectuat pe baza solicitărilor efectuate de către asociație, mai precizează documentul.

Inspectorii Curții de Conturi nu au găsit nici referiri la obiectul şi volumul activităţilor specifice, parametrii sportivi de realizat, suma stabilită pentru finanţarea programelor, defalcată pe obiective, activităţi şi natura cheltuielilor.

Unele dintre activitățile pentru care se solicită finanțarea nu se regăsesc în categoriile de cheltuieli care pot fi efectuate pentru realizarea acţiunilor sportive din fonduri publice.

Raport devastator

Raportul mai precizează că echipa de audit a constatat că, în fond, prin „asociere” s-a asigurat finanțarea aproape integrală a structurii sportive, utilizând-se o formă de finanțare proprie autorității administrativ-teritoriale, cu acoperire legală prin hotărâri ale autorității deliberative (vot în Consiliul Local Cugir), fără respectarea cadrului legal care reglementează finanțarea cluburilor sportive de drept privat.

”Primăria Cugir nu a încheiat nici o formă legală de finanțare a acestei structuri sportive și ținând cont de prevederile Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului. În consecință, plățile pe care Primăria le-a efectuat către Asociaţia “Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939”, trebuiau să urmeze regulile unui contract încheiat în vederea realizării în comun de activități sportive în interesul comunității și nu a ”finanțării ” aproape în totalitate a activității asociației în cauză, care în fapt este de drept privat”, se mai precizează în raport.

 

Încălcări grave la Vințu de Jos: au cumpărat alcool cu banii

Reprezentanții Curții de Conturi au întâlnit situații similare și la Vințu de Jos și Livezile. Primăriile au asigurat finanțarea asociațiilor ”Mureșul” Vințu de Jos și „Sportul Livezile”, fără bază legală și fără documente justificative.

Cea mai gravă situație este la Vințu de Jos, unde din banii publici dați de primărie, clubul a cumpărat băuturi alcoolice și alte produse fără legătură cu sportul, ba mai mult, a restituit o datorie către o persoană fizică. Lista neregulilor este însă mai lungă, după cum se poate observa mai jos.

”Din verificarea și analiza Raportului nr.6328/11.07.2016, întocmit de o comisie numită la nivelul UATC Vințu de Jos, s-au constatat încălcări grave ale prevederilor legale în vigoare referitor la utilizarea de către A.S. ”Mureșul” Vințu de Jos a sumelor alocate din bugetul UATC Vințu de Jos, fiind efectuate o serie de cheltuieli din bani publici care nu au nicio legătură cu activitatea sportivă a asociației și nici cu entitatea auditată, respectiv:

– au fost achiziționate băuturi alcoolice și produse care nu au nicio legătură cu activitatea asociației sportive;

– au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative;

– în unele cazuri, pe listele de indemnizații pentru primele de joc și indemnizațiile de efort lipsesc semnăturile persoanelor care au primit sumele respective;

– restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS ”Mureșul” Vințu de Jos, în sumă de 105.000 de lei, neconforme cu legislația în vigoare;

– plăți ale utilităților casnice efectuate către o persoană fizică” se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 27.02.2018 at 18:15

    Asa-i cand primarii se considera Dumnezei si de fapt sunt niste habarnisti. Nu chiar toti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement