Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cheltuieli ILEGALE pentru cluburile de fotbal din Vințu de Jos și Livezile. Cugirul a câștigat în instanță


Publicat

Curtea de conturi a constatat abateri grave în privința finanțării din bani publici a unor cluburi de fotbal din județul Alba.

Este vorba despre echipe locale din Cugir, Vințu de Jos și Livezile. Primăriile au plătit sume considerabile de bani unor asociații private, fără documente justificative.

Mai departe, aceste asociații au cheltuit banii publici după bunul plac: de exemplu, la Vințu de Jos au cumpărat alcool și au plătit niște datorii. La Cugir, suma plătită fără documente legale sare de 2,7 milioane de lei, a spus Curtea de Conturi. Administrația locală a contestat însă raportul și a câștigat în instanță prin sentință definitivă (Update).

UPDATE: Precizări din partea primăriei Cugir:

Primăria Cugir a contestat în instanță raportul de audit al Curții de Conturi Alba și a câștigat prin decizie definitivă. Mai jos, redăm integral punctul de vedere transmis de administrația locală din Cugir

”Primăria Cugir a cheltuit LEGAL cei peste 2,7 milioane de lei pentru finanțarea echipei de fotbal Metalurgistul, documentele încheiate de Camera de Conturi a judeţului Alba fiind anulate prin Decizia Nr. 2615/2017 pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, în dosarul Nr. 3402/107/2016.

Primăria Cugir a contestat raportul realizat de inspectorii Camerei de Conturi în instanță și a câștigat definitiv prin decizia Curții de Apel Alba Iulia menționată anterior, pronunțată în 19 septembrie 2017. Curtea de Apel Alba Iulia a considerat că abaterea reținută în sarcina UAT Cugir a fost în mod nelegal stabilită, apreciind că în această speță nu sunt aplicabile prevederile legilor în baza cărora și-au întemeiat raportul inspectorii Camerei de Conturi, mai exact Legea nr. 350/2005 (finanţare nerambursabilă pe baza de selecţie de proiecte) și Legea nr. 69/2000 (contract pentru finanţarea programelor sportive de utilitate publică din alocaţii de la bugetul local).

Având în vedere statutul UAT Cugir la momentul raportării, de membru asociat al Asociației Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că sunt aplicabile dispozițiile OG nr. 26/2000, în baza căreia a fost înființată asociația, precum și dispozițiile Legii nr. 215/2001. Potrivit ordonanței menționate, veniturile asociațiilor sau federațiilor provin din cotizațiile membrilor, ”astfel că contribuțiile plătite de către reclamant pot fi asimilate unor cotizații plătite ca membru asociat”. În motivarea Curții de Apel Alba Iulia se mai afirmă următoarele: ”În raport de împrejurarea că pârâta (Camera de Conturi – n.r.) nu contestă legalitatea constituirii asociației, se reține că în cadrul acesteia nu au fost acordate finanțări în înțelesul Legii nr. 69/2000, ci cotizații în baza OG nr. 26/2000, ca membru asociat, astfel că abaterea reținută în sarcina entității auditate a fost în mod nelegal stabilită”.

Prin urmare, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât anularea documentelor încheiate de Camera de Conturi a judeţului Alba în ceea ce priveşte ”angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata de către reclamant a unor cheltuieli bugetare pentru activităţi sportive desfășurate de «Asociaţia Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939»”.

Cugir: finanțare de milioane, fără contract

Orașul Cugir a finanțat clubul de fotbal din oraș cu peste 2,7 milioane de lei, în perioada 2013 – 2016, o cheltuială despre care Curtea de Conturi Alba spune că nu a avut la bază nici un document legal. Se pare că banii au fost virați la simpla solicitare a Asociației ”Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir”.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, ”în perioada semestrul II 2013 – aprilie 2016, Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Cugir a asigurat finanțarea unei Asociații ”Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939” din bugetul local cu suma de 2.772.000 de lei, fără să existe un Contract de finanțare nerambursabilă în condițiile Legii nr.350/2005 (finanțare nerambursabilă pe baza de selecție de proiecte) sau un Contract de finanțare în condițiile Legii nr. 69/2000 (contract pentru finanțarea programelor sportive de utilitate publică din alocații de la bugetul local)”.

Fără indicatori de performanță

Alocarea de fonduri pentru finanțarea structurii sportive s-a efectuat pe baza solicitărilor efectuate de către asociație, mai precizează documentul.

Inspectorii Curții de Conturi nu au găsit nici referiri la obiectul şi volumul activităţilor specifice, parametrii sportivi de realizat, suma stabilită pentru finanţarea programelor, defalcată pe obiective, activităţi şi natura cheltuielilor.

Unele dintre activitățile pentru care se solicită finanțarea nu se regăsesc în categoriile de cheltuieli care pot fi efectuate pentru realizarea acţiunilor sportive din fonduri publice.

Raport devastator

Raportul mai precizează că echipa de audit a constatat că, în fond, prin „asociere” s-a asigurat finanțarea aproape integrală a structurii sportive, utilizând-se o formă de finanțare proprie autorității administrativ-teritoriale, cu acoperire legală prin hotărâri ale autorității deliberative (vot în Consiliul Local Cugir), fără respectarea cadrului legal care reglementează finanțarea cluburilor sportive de drept privat.

”Primăria Cugir nu a încheiat nici o formă legală de finanțare a acestei structuri sportive și ținând cont de prevederile Legii nr.69/2000 a educației fizice și sportului. În consecință, plățile pe care Primăria le-a efectuat către Asociaţia “Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939”, trebuiau să urmeze regulile unui contract încheiat în vederea realizării în comun de activități sportive în interesul comunității și nu a ”finanțării ” aproape în totalitate a activității asociației în cauză, care în fapt este de drept privat”, se mai precizează în raport.

 

Încălcări grave la Vințu de Jos: au cumpărat alcool cu banii

Reprezentanții Curții de Conturi au întâlnit situații similare și la Vințu de Jos și Livezile. Primăriile au asigurat finanțarea asociațiilor ”Mureșul” Vințu de Jos și „Sportul Livezile”, fără bază legală și fără documente justificative.

Cea mai gravă situație este la Vințu de Jos, unde din banii publici dați de primărie, clubul a cumpărat băuturi alcoolice și alte produse fără legătură cu sportul, ba mai mult, a restituit o datorie către o persoană fizică. Lista neregulilor este însă mai lungă, după cum se poate observa mai jos.

”Din verificarea și analiza Raportului nr.6328/11.07.2016, întocmit de o comisie numită la nivelul UATC Vințu de Jos, s-au constatat încălcări grave ale prevederilor legale în vigoare referitor la utilizarea de către A.S. ”Mureșul” Vințu de Jos a sumelor alocate din bugetul UATC Vințu de Jos, fiind efectuate o serie de cheltuieli din bani publici care nu au nicio legătură cu activitatea sportivă a asociației și nici cu entitatea auditată, respectiv:

– au fost achiziționate băuturi alcoolice și produse care nu au nicio legătură cu activitatea asociației sportive;

– au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative;

– în unele cazuri, pe listele de indemnizații pentru primele de joc și indemnizațiile de efort lipsesc semnăturile persoanelor care au primit sumele respective;

– restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS ”Mureșul” Vințu de Jos, în sumă de 105.000 de lei, neconforme cu legislația în vigoare;

– plăți ale utilităților casnice efectuate către o persoană fizică” se mai arată în raportul Curții de Conturi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    marți, 27.02.2018 at 18:15

    Asa-i cand primarii se considera Dumnezei si de fapt sunt niste habarnisti. Nu chiar toti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mască obligatorie pe stradă la Cut, Galda de Jos, Lunca Mureșului și Sohodol. Alte restricții

Publicat

 La nivelul unităților localităților, Cut, Galda de Jos, Lunca Mureșului și Sohodol, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 este între 1,5/1000 și 3/1000 de locuitori, începând cu data de 19.10.2020, ora 00:00, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului.

Școala trece în scenariul 2 galben (hibrid)

Se instituie obligația de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii;

Administratorii și proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.);

Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;

Pentru perioada în care activitatea operatorilor economici este restricționată este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu se consumă în spațiile respective;

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor;
Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

(2)Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

COVID-19 la CUGIR Școala trece în on line masca obligatorie pe stradă. Se închid restaurantele la interior și jocurile de noroc

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus înregistrate la Cugir, adică peste 3 cazuri la 1000 de locuitori, din data de 19 octombrie, (luni) toate școlile din Cugir vor face cursuri ONLINE.

De asemenea, masca devine obligatorie pe strada în spații publice.

HOTĂRÂREA

(1) Pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate, de peste 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul unității administrativ-teritoriale Cugir, începând cu data de 19.10.2020, se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față în toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura exclusiv online, în scenariul 3 – roșu.

(2) Trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică la nivelul localităților, după scăderea ratei de incidență sub limita de alertă (3 cazuri /1000 locuitori din ultimele 14 zile).

(1) Pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate cuprinse între 1 și 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul unităților administrativ-teritoriale Cut, Galda De Jos, Sohodol, Săsciori, Pianu, Miraslău și Lupșa, începând cu data de 19.10.2020, toate unitățile de învățământ, vor funcționa în scenariul 2 – galben.
(2) Trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică la nivelul localităților, în funcție de rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori din ultimele 14 zile.

(1) La nivelul unității administrativ-teritoriale Cugir, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 a depășit 3/1000 de locuitori, începând cu data de 19.10.2020, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:
Se instituie obligația de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
Administratorii și proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise este interzisă;

Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.);

Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă;

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unități;

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este închisă este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor;
Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
(2) Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Cîțu: Record de concedii medicale în 2020. Decontări de aproape 7, 5 miliarde de lei

Publicat

bani

Valoarea concediile medicale decontate în 2020, până în prezent, a fost de 342 milioane lei lunar, în total fiind decontate concedii în sumă de 7,4 miliarde lei, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

„Respectul faţă de sectorul privat se vede prin fapte. În 2020 au fost decontate concedii medicale în valoare de 342 milioane lei lunar. Până acum au fost deja decontate concedii medicale în valoare de 7,4 miliarde lei. Record istoric”, a scris ministrul duminică, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor prezentate de Florin Cîţu, în perioada 2009-2019 se decontau în medie 1,3 miliarde lei anual.

Ministrul Finanţelor, declara, în iunie, că la momentul în care a preluat funcţia „era un stoc” de 3 miliarde de lei de concedii medicale neplătite.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare prin RO-ALERT pentru locuitorii din Alba cu privire la răspândirea COVID-19

Publicat

Autoritățile din Alba au emis o avertizare prin sistemul RO-ALERT cu privire la nivelul de ridicat de răspândire a SARS-CoV-2. 

Cetățenii sunt sfătuiți să respecte măsurile sanitare pentru a nu-și pune viața în pericol.

Atenție! Pe raza localității dumneavoastră, nivelul de răspândire a SARS-CoV-2, este unul ridicat, peste 3 cazuri/1.000 de locuitori.

Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol, a dvs. sau a celor din jur. Purtați corect MASCA, acoperind nasul și gura.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate