Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Facturi mari la cetățeni, cifră de afaceri record la Hidroelectrica. Vânzarea unei părți din companiei, prinsă în PNRR

Publicat

curent

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a terminat primele şase luni ale anului cu rezultate record, pe fondul creşterii cererii interne de energie şi al preţurilor care au ajuns la un maxim istoric. 

Hidroelectrica a vândut cu 33% mai multă energie în primul semestru al anului, la un preţ mediu de 283 de lei pe MWh, cu 41% mai mare faţă de cel de anul trecut, în contextul în care costul său de producţie este, potrivit celor mai recente date disponibile, de circa 103 lei pe MWh.

Statul a lansat controale la companiile de furnizare a energiei din cauza creşterii facturilor, dar 80% din producţie este concentrată în mâinile sale.

„Conform managementului companiei, în cursul primelor şase luni ale anului 2021 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.206 milioane lei, în creştere cu 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, EBITDA de 2.442,3 milioane lei, în creştere cu 95,6% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 1.687,4 mi­lioa­ne ei, în creştere cu 109,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată într-un raport al Fondului Pro­prietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica.

Cu aceste rezultate, Hidroelectrica ajunge la o eva­luare istorică de 30,2 miliarde de lei.

Liber la listarea la bursă a Hidroelectrica. Guvernul a abrogat legea care interzicea vânzarea de acțiuni la companiile de stat

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se abrogă interdicția dintr-o lege mai veche de a se vinde participațiile statului la companiile la care acesta este acționar.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, a fost aprobat la începutul anului 2021.

”Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm.

Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi.

Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declara atunci ministrul Energiei Virgil Popescu.

Cele trei articole abrogate interziceau ca, timp de doi ani de zile, să fie vândută vreo participație a statului la companiile în care este acționar, majoritar sau 100%.

De asemenea, se impunea ca, timp de doi ani, toate procedurile începute pentru vânzarea, sub orice formă, a unor pachete de acțiuni să se suspende.

Vânzarea acțiunilor Hidrelectrica trecută în PNNR

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, în trimestrul III al anului viitor.

„În urma publicării prospectului de listare, un pachet de acțiuni de până la 15% din Hidroelectrica va fi tranzacționat pe Bursă într-o ofertă publică inițială”, se arată în documentul prezentat de profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax