Eveniment
Cinci copii din Iași, orfani de mamă. Femeia a umblat 3 ani prin instanțe ca să-și facă acte pentru a se putea trata de cancer
Caz strigător la cer. Cinci copii dintr-un sat din Iași au rămas orfani de mamă, pentru că femeia nu și-a permis să-și îngrijească sănătatea.
Nu avea acte de identitate, iar când și-a rezolvat problema cu documentele, după trei ani de umblat prin instanțe, astfel încât să beneficieze de asigurare de sănătate, boala avansase atât de mult, încât nu s-a mai putut face nimic.
„Eu vreau să mă fac doctoriță ca să ajut oamenii care n-au bani, să-i vindec”, mărturisește fetița.
Maria este unul dintre cei cinci copii ai familiei Popa. Nu a trecut nici o săptămână de când și-a pierdut mama, pe Veronica.
„A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”, spune resemnat Ionel Popa, tatăl copiilor.
Veronica nu a avut acte de identitate, nici familia ei. Nu a putut beneficia de servicii medicale decât atunci când a născut și, la final, când boala avansase mult prea mult. Când a reușit să-și obțină buletinul, după trei ani de procese în instanță, a fost prea târziu.
Dramele tăcute din familiile sărace
Preotul Dan Damaschin, care acum construiește o casă pentru cei cinci orfani, a încercat să o ajute.
„Familia Veronicăi este una din multele familii din România care se confruntă cu mari drame, atunci când apar probleme de sănătate. Veronica nu a reușit să se trateze la timp, boala, un cancer în zona calcaneului, s-a agravat”, explică preotul Dan Damaschin.
„Ea, săraca, mult ar fi vrut să-și crească copiii, dar…”, rostește, cu voce scăzută, Ionel Popa, tatăl celor cinci copii.
În urmă cu o lună, Veronica a fost ultima oară la spital, dar s-a întors de acolo fără nici o speranță. A revenit doar că să își ia rămas bun de la copii.
– Ce-ți lipsește ție, Elena, cel mai mult?
Fetița stă un pic pe gânduri și apoi răspunde hotărât:
– Mama! Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață, adaugă copila, cu o maturitate dezarmantă.
Deși pare de-o șchioapă, Ionuț știe exact ce are de făcut:
– De acum trebuie să îl ajut și eu pe tata, să am grijă de surori, să-l mai ajut la treabă, spune băiatul.
Drama Veronicăi l-a făcut pe preotul Dan Damaschin, care are în grijă 8.500 de copii din familii nevoiașe, să se gândească la înființarea unui centru medico-social unde femeile sărace să poată beneficia gratuit de investigații medicale.
Articol complet pe Digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News