Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine a fost Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul pompierilor. Racla cu moaștele sale, adusă la Alba Iulia. Program

sfântul iosif cel nou de la partos

Publicat

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost un important ierarh și sfânt ortodox, fost Mitropolit al Banatului și protector al pompierilor. Racla cu moaștele sale ajunge, sâmbătă, 19 octombrie, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Evenimentul va avea loc cu ocazia cu ocazia sărbătoririi Sfinților Cuvioși Ardeleni.

El a trăit aproximativ între 1568 și 1656 și este unul dintre cei mai venerați sfinți din România.

Sfântul Iosif s-a născut în jurul anului 1568 în orașul Raguza (astăzi Dubrovnik, Croația), într-o familie de origine greacă. A fost botezat cu numele de Iacob.

19 octombrie: Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș va fi adusă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

De tânăr, a ales să devină călugăr și a intrat în monahism la Muntele Athos, unde a petrecut mulți ani în rugăciune și asceză.

În Athos, a primit numele de Iosif și a fost cunoscut pentru viața sa sfântă și minunile pe care le-a săvârșit.

A trecut pe rând pe la mănăstirile Xiropotam, Vatoped, Hilandar și alte schituri și mănăstiri fiind, apoi, numit egumen la Mănăstirea Sfântul Ștefan din Adrianopole.

Acolo a slujit șase ani, iar mai apoi a fost egumen la Mănăstirea Cutlumuș de la muntele Athos.

La vârsta senectuții s-a retras lângă Mănăstirea Vatopedu de unde a fost trimis în Banat ca mitropolit. În 1650 a fost hirotonit mitropolit al Banatului.

Activitatea ca mitropolit: Protectorul pompierilor

În 1650, la vârsta de 82 de ani, Sfântul Iosif a fost numit, așadar, mitropolit. A acceptat această poziție cu multă smerenie, dar și cu hotărârea de a ajuta poporul ortodox.

A slujit ca mitropolit timp de trei ani, timp în care a fost foarte iubit pentru blândețea, rugăciunile și minunile sale.

Una dintre cele mai cunoscute minuni ale sale a fost stingerea unui incendiu devastator în Timișoara, doar cu rugăciunea sa.

De aici și faptul că se spune că este protector al pompierilor.

  • Aceasta minune este trecută şi în Acatistul care îi este închinat: „Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timişoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului… (Icosul 7)”.

După trei ani de slujire ca mitropolit, Sfântul Iosif s-a retras la Mănăstirea Partoș (pe teritoriul actualului județ Timiș), unde a continuat viața monahală până la moartea sa în 1656, la vârsta de 88 de ani.

După moarte, moaștele sale au fost considerate făcătoare de minuni și au atras numeroși pelerini.

Tradiţia spune că, în clipa adormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată singure, vestind plecarea sfântului.

Trupul i-a fost aşezat într-un mormânt zidit în naosul bisericii mănăstireşti, unde o mulţime de oameni au vegheat la căpătâiul său.

Trei sute de ani mai târziu, în duminica de 7 octombrie, moaştele sale au fost mutate în catedrala Mitropoliei timişorene, sfântul valah fiind canonizat şi înscris în calendarul creştin ortodox la data de 15 septembrie.

Cine a fost Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș: Canonizarea

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1956, la 300 de ani după moartea sa.

Este sărbătorit pe 15 septembrie, zi în care credincioșii din Banat și din alte părți ale țării își aduc aminte de viața sa sfântă și de minunile sale.

El este considerat protectorul pompierilor din România, datorită minunii prin care a stins incendiul din Timișoara doar prin puterea rugăciunii.

Moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, la Alba Iulia: Program

Sâmbătă, 19 octombrie:

  • ora 17.00: Primirea delegației ce va însoți racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, în fața clopotniței Catedralei Reîntregirii, și procesiunea cu cinstitul odor în jurul ansamblului Catedralei;
  • ora 18.00: Vecernia mare;
  • ora 19:00: Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș;

Duminică, 20 octombrie:

  • ora 08.00: Utrenia;
  • ora 09.30: Dumnezeiasca Liturghie arhierească, pe scena din faţa Catedralei arhiepiscopale;
  • ora 18.00: Vecernie mare cu Litie

Luni, 21 octombrie:

  • ora 08.00: Utrenia;
  • ora 09.30: Dumnezeiasca Liturghie arhierească, pe scena din faţa Catedralei Reîntregirii;
  • ora 18.00: Vecernia și Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate