Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Clădirea căminului pentru vârstnici din Alba Iulia va fi încălzită cu energie geotermală. Cât va fi reducerea de consum

Publicat

Clădirea căminului pentru vârstnici din Alba Iulia va beneficia de lucrări de modernizare prin instalarea unui sistem cu pompe geotermale, pentru reducerea consumului de energie convențională. În ședința Consiliului Local de marți, se propune aprobarea detaliilor investiției.

Proiectul ”Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia” a primit acord de grant în 2021, fiind depus pentru finanțare prin Programul pentru Energie în România, festionat de Innovation Norway.

Valoarea proiectului este de 1.294.118 euro (cheltuieli eligibile) din care:

  • 1.215.368 euro valoare eligibilă Municipiul Alba Iulia (182.305 euro cofinanțare din bugetul local)
  • 78.750 euro valoare eligibilă SIS –partener în proiect (11.813 euro cofinanțare SIS)

Cheltuielile neeligibile sunt de 41.244 euro.

Investiția presupune instalarea unor pompe geotermale. Împreună cu generatoarele electrice, vor asigura eficiență energetică.

Prin utilizarea pompelor de căldură la nivelul solului ca surse de încălzire a spațiului interior, se estimează reducerea consumului convențional de energie și al emisiilor conexe. Acestea vor putea asigura și climatizarea în perioada caldă a anului.

  • Valoare totală pompe de căldură: 5.545.533 lei cu TVA, din care 2.924523 lei lucrări de construcții-montaj
  • Economii anuale de energie primară obținute prin pompele de căldură sol-apă: 780.369 kW/an

Investiția a fost anunțată încă de anul trecut, de către primărie. Atunci, primarul vorbea despre un sistem inovativ, eficient și prietenos cu mediul înconjurător ce va fi instalat la căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Soluția tehnică de eficiență energetică dezvoltată prin proiect la Căminul pentru persoane vârstnice va asigura conectivitatea între pompele de căldură instalate prin proiect și panourile fotovoltaice cu care este deja dotată clădirea.

Creșterea producției de energie din surse regenerabile, valorificarea integrală a energiei electrice produsă de sistemul fotovoltaic existent, reducerea costurilor la plata facturilor de gaz și energie electrică; reducerea emisiilor anuale de CO2, reprezintă, pe scurt, beneficiile generate de derularea proiectului.

”Apreciez și mă bucur că sistemul va scădea și presiunea pe bugetul local al Municipiului, întrucât Căminul este în top 3 consumatori publici de energie din Alba Iulia”, declara, la momentul respectiv, primarul Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax