Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Claudiu Răcuci (PNL): Învățământul obligatoriu de 15 ani, o păcăleală care poate face mai mult rău decât bine


Publicat

claudiu racuci

Deputatul PNL Claudiu Răcuci trage un semnal puternic de alarmă asupra faptului că sistemul de învățământ nu este pregătit pentru învățământul obligatoriu de 15 ani, deoarece infrastructura școlară este foarte proastă, grădinițe sunt puține sau deloc în mediul rural, iar impactul măsurii poate fi devastator pentru familiile din mediul rural: „Săptămâna aceasta, Camera Deputaților a aprobat o propunere legislativă prin care, învățământul obligatoriu urmează să fie de 15 ani, adică va cuprinde doi ani de grădiniță, un an la clasa pregătitoare, și cele 12 clase ale învățământului preuniversitar.

Cei de la PSD, consideră că simpla scriere într-o lege a nivelului obligatoriu de școlarizare pe care trebuie să-l parcurgă un elev, va rezolva de la sine problema învățământului din România. Chiar așa? Chiar am ajuns să ne furăm singuri căciula? Dacă PSD-ALDE nu ar fi dorit să mimeze un interes fals pentru soarta educației din România, atunci s-ar fi ocupat de construirea celor 2.500 de școli și grădinițe noi pe care le-au promis, ar fi asigurat microbuze suficiente pentru transportul școlar și ar fi plătit dascălii decent. S-au construit oare grădinițe și școli noi și nu am aflat eu? În ce școli și în ce grădinițe sunt obligați copiii să meargă? Tot în cele fărâmate, fără autorizații, fără toalete cu apă curentă? Un guvern care se pregătește închidă de la toamnă peste 500 de școli, la nivel național, se laudă că vrea învățământ obligatoriu de 15? Cum vor ajunge copiii de la țară la grădiniță, căci la ei în sat nu prea sunt grădinițe? Cine se va îngriji de ei? Te poți juca cu viața unui copil de 4 ani?

Eu aș fi votat pentru un asemenea proiect, dacă inițiatorii ar fi făcut studii de impact asupra a ceea ce impune această măsură. Am atras atenția asupra faptului că acest proiect poate să fie o pacoste pentru familiile din mediul rural, unde nu sunt grădinițe, nu sunt drumuri, nu sunt mijloace de transport, iar părinții sunt foarte săraci. În Munții Apuseni, casele sunt la distanțe mari, de zeci de Km față de școli și grădinițe. Cine va duce copilul de 3-4 ani nu știu câți Km peste dealuri? Cine îl aduce acasă? Știu cei din PSD cu e iarna în satele românești? Cine oare crede că moții au bani ca să angajeze bone care să-i ducă și să-i aducă de la grădiniță?

Alianța PSD-ALDE, dacă ar fi vrut să nu mimeze că face ceva, atunci ar fi trebuit să se ocupe de problemele reale ale învățământului: să contruiască grădinițe în satele româneși, să asigure transport școlar modern în mediul rural, spații curate și dotate în școli și grădinițe, să elimine învățământul cu predare simultană și să monitorizeze starea socială a fiecărui copil în parte. Da! Toți copiii trebuie să meargă la școală. Eu susțin cu toată puterea ideea ca elevii români, mai ales cei din mediul rural, să parcurgă toate treptele pe care le poate oferi sistemul național de educație, de la grădiniță și până la doctorat. Acest lucru nu-i posibil cu vorbe frumoase, ci cu bani mulți investiți în educație. Nu putem să dăm legi care ar putea să facă mai mult rău decât bine!”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cât costă și ce poate face noul Tesla S ”Plaid Mode”, cea mai rapidă mașină de serie din lume. Atinge 100 de km/h în 2,5 secunde

Publicat

Tesla S „Plaid Mode” va fi cea mai rapidă mașină de serie din lume. Va fi propulsată de trei motoare electrice, care vor dezvolta împreună 1.100 de cai-putere.

Herghelia uriașă îi va permite modelului Tesla să atingă 100 km/oră în 2,5 secunde, iar viteza maximă va fi de 320 km/oră.

Un element de noutate este și autonomia noului model: Tesla Model S Plaid va putea rula între 610 și 840 de kilometri cu o încărcare completă a bateriilor (în funcție de modelul cu care este dotată).

Mașina poate fi comandată acum, însă clienții vor primi mașinile spre finalul anului viitor. Prețul modelului Tesla S Plaid va fi de aproximativ 120.000 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Elon Musk a mai spus că și-ar dori ca producția Tesla să ajungă la 20 de milioane de unități pe an. Acest număr depășește numărul mașinilor de pasageri vândute anul trecut în Statele Unite.

Spre exemplu, grupul Volkswagen, care deține brandurile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda și altele, a vândut 11 milioane de unități la nivel mondial în 2019.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Precizări AEP: Cum vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus. Vor putea cere urnă mobilă, dar cine o va duce?

Publicat

Una dintre principalele întrebări în legătură cu alegerile locale este cea legată de modul în care vor vota persoanele infectate cu noul coronavirus.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, afirmă că acestea, atât cele aflate în carantină sau izolare, cât şi cele din spitale, vor putea vota la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat Mituleţu-Buică.

El a precizat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

Există însă riscul ca persoanele desemnate să meargă cu urna mobilă să refuze acest lucru, în condițiile în care intrarea în secțiile speciale din spitale atrage riscuri pe măsură.

Ce se întâmplă cu persoanele care se prezintă la urne cu simptome

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 și care se vor prezenta la vot, la alegerile locale, vor avea un circuit separat.

Pentru aceste persoane va fi pregătită o cabină specială.

„Persoanele care se vor prezenta la vot şi vor avea simptomatologie vor avea un circuit separat, vor avea prioritate şi vor avea o cabină de vot dedicată pentru acest lucru”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă dacă o persoană a fost declarată pozitivă şi a fost în secţia de votare, Tătaru a răspuns: „Acea persoană atrage după sine o anchetă epidemiologică”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor: România poate pierde 3 miliarde de euro, bani europeni

Publicat

p

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acum nu este momentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis Parlamentul. În plus, acesta a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

Declarațiile președintelui Iohannis, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor:

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește.

Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.

Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este.

Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate.

De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate.

Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate