Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Clauze mascate şi firme favorizate: Avocatul Radu Octavian dezvăluie ce nereguli şi afaceri dubioase a găsit în Cetatea Alba Carolina


Publicat

Avocatul Radu Octavian, unul dintre albaiulienii care şi-au luat angajamentul de a face publice ilegalităţile identificate de acesta în lucrările realizate de administraţia locală, în Cetatea Alba Carolina, a ieşit în presă cu noi dezvăluiri. Aşa cum a promis la sfârşitul săptămânii trecute, avocatul a atras atenţia, în conferinţa de presă de luni, asupra unor clauze introduse  subtil în regulamentul de ocupare şi utilizare a spaţiilor construite din interiorul zidurilor fortificaţiei Vauban, ce permit distrugeri la aspectul Cetăţii. Avocatul  a nominalizat persoane de la conducerea unor instituţii importante din judeţ cu al căror acord s-au muşamalizat ilegalităţi.

Radu Octavian a explicat jurnaliştilor că prin regulamentul elaborat de reprezentanţii Primăriei şi supus dezbaterii cetăţenilor se urmăreşte de fapt efectuarea de noi lucrări fără avizele legale şi ocolirea frauduloasă a metodologiei de avizare legală, prevederi care nu au legătură cu tema propusă: „Aceste clauze sunt introduse cu intenţii frauduloase clare. Acel text care teoretic a fost dezbătut vineri nu este un regulament, ci nişte înşiruiri de principii printre care sunt strecurate două aspecte despre care probabil arhitectul Lăncrănjan şi alte câteva persoane ar fi dorit să fie trecute cu vederea. Nu este vorba de închirierea de terase aici, de folosirea de spaţii interioare pentru diverse activităţi culturale, ci este vorba de intervenţii majore în structura şi arhitectura Cetăţii”, a declarat Radu Octavian.

Aprobarea unor lucrări în zona Ravelinului Sfânta Elisabeta, introdusă „subtil” în regulamentul supus dezbaterii publice

Radu Octavian a atras atenţia asupra unei prevederi din contract care se referă la zona Ravelinului Sfânta Elisabeta şi care face referire la necesitatea realizării unei teme de proiectare care să stabilească condiţiile de realizare a intervenţiilor în această zonă. În opinia avocatului, orice lucrare în această zonă trebuie să fie supusă dezbaterii publice: „Prin strecurarea acestei clauze în regulament, ulterior se vor prevala de faptul că lucrările de la Ravelinul Sfânta Elisabeta au fost discutate, au fost puse în discuţie publică, iar publicul a fost de acord cu elaborarea unei teme pentru realizarea unor lucrări de intervenţie. Aici este vorba clar de modificarea Cetăţii, urmează să fie făcute nişte poduri care nu au existat niciodată între elementele de structură ale Cetăţii Alba Carolina. Pe de altă parte, în tema aceasta de proiectare este implicată şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba.”

Directorul DJCCPN, Matei Drâmbărean, acuzat de fapte de corupţie. Ar fi falsificat documentaţia privind lucrările din Cetate, trimisă la Ministerul Culturii

Radu Octavian a dezvăluit şi un alt nume, de pe lista acestuia, cu persoane care au efectuat în opinia sa activităţi ilegale privind lucrările din Cetate. Este vorba despre directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Matei Drâmbărean, care, potrivit avocatului, are la activ numeroase documentaţii de descărcare de sarcină arheologică realizate “în nume personal”: „Au apărut de curând în presă nişte dezvăluiri despre activitatea acestuia şi despre unele fapte de corupţie pe care s-ar părea că le-a săvârşit. Dânsul făcea descărcare arheologică în nişte condiţii foarte dubioase şi elibera certificatul de descărcare arheologică. Dânsul făcea actul premergător şi tot el îl şi aproba. Matei Drâmbărean ar fi trebuit să aibă o activitate cu totul diferită. Dânsul a acceptat, şi nu numai, distrugerile din Cetate, deşi datoria acestuia era să oprească aceste distrugeri arheologice”, arată Radu Octavian.

Mai mult decât atât, avocatul subliniază faptul că Matei Drâmbărean este cel care ar fi trebuit să ceară efectuarea lucrărilor de cercetare arheologică preventivă. „Matei Drâmbărean nu a făcut aceste lucruri şi tot el este cel implicat şi în falsificarea documentaţiei trimise la Ministerul Culturii, există acte în acest sens şi, datorită documentelor pe care el le-a trimis, Ministerul Culturii are o oarecare justificare în acordarea avizului pentru lucrările de intervenţie în zona Cetăţii. Drâmbărean are partea lui de vinovăţie penală în acest problemă”, a mai explicat Radu Octavian.

Directorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, consideraţi principalii vinovaţi că „au dat o urmă de legalitate distrugerilor din Cetate”


Pe lângă Matei Drâmbărean şi arhitectul Lăncrănjan Franchini, avocatul Radu Octavian îi găseşte responsabili de ilegalităţile comise în Cetate şi pe directorii Muzeului Naţional al Unirii, Constantin Inel şi Gabriel Rustoiu, care, prin activitatea întreprinsă, au dat o urmă de legalitate distrugerilor din Cetate: „Dânşii au văzut şi au acceptat să se lucreze cu buldozerele într-un sit arheologic, să se distrugă straturile arheologice. Dânşii ar fi trebuit să îl sesizeze pe Matei Drâmbărean, ar fi trebui să sesizeze Ministerul Culurii şi alte instituţii, dar nu au făcut nimic şi au continuat această activitate struţească de băgare a capului în pământ. Aici nu e vorba de o vinovăţie penală, ci de una morală.”

Radu Octavian reproşează celor doi directori ai instituţiei de cultură că au desemnat la supravegherea cercetărilor arheologice din Cetate un arheolog debutant, deşi în cadrul muzeului ar fi fost suficienţi oameni cu experienţă apţi să realizeze această activitate. „Este şi greşeala tinerei arheolog care a acceptat, dar a fost şi greşeala sau mai bine spus intenţia directă a  directorilor muzeului ca să trimită pe cineva neexperimentat pentru a nu ridica probleme în sensul semnalării distrugerilor. Eu cred că cei doi directori, care amândoi şi-au distrus astfel reputaţia, totodată au distrus şi reputaţia acestei domnişoare, care toată viaţa ei va purta stigmatul participării la această mascaradă”, este de părere Radu Octavian. În opinia avocatului, muzeul a devenit gospodăria „Grup Corint”.

Vestigii importante din zona Ravelinului Trinitarienilor, distruse şi ascunse cu acceptul tacit al administraţiei locale

Avocatul Radu Octavian a atras atenţia în conferinţa de presă de luni asupra unor lucrări efectuate anul trecut în zona Ravelinului Trinitarienilor din Şanturile Cetăţii şi în urma cărora importante vestigii au fost distruse şi făcute dispărute. Este vorba despre capete de coloane romane, statuete şi alte artefacte scoase la iveală în urma săpăturilor efectuate cu buldozerele pentru amenajarea amfiteatrului şi care, potrivit lui Radu Octavian, au ajuns, pe ascuns, fie în posesia Muzeului Unirii, fie a unor reprezentanţi ai „Grup Corint”: „Despre aceste lucrări nu s-a spus niciodată nimic şi se pare că o statuie de valoarea celei a zeiţei Nemesis, descoperită recent, a ajuns la Muzeul Unirii. Nu se spune nimic de ea, pentru că nu se doreşte să se vorbească nimic despre această distrugere de la Ravelinul Trinitarienilor. O altă statuie se pare că a ajuns la o persoană cunoscută care a dus-o acasă şi, vroind să o cureţe, a băgat-o într-o baie de oţet şi a distrus-o”. Radu Octavian nu a dorit să divulge numele acestei persoane, dar s-a limitat să specifice că este vorba despre cineva cunoscut, din rândul purtătorilor de cuvânt.

Societăţi comerciale cu sediul în Şanţurile Cetăţii favorizate în Consiliul Local. Vezi care sunt firmele „cu puternice legături în Primăria Alba Iulia”

Avocatul Radu Octavian mai atrage atenţia şi asupra privilegiilor de care se bucură anumite societăţi comerciale cu sediul în Şanţurile Cetăţii, ai căror proprietari au legături familiale cu funcţionari importanţi ai Primăriei Alba Iulia. În acest sens, acesta a adus în discuţie situaţia a două astfel de societăţi: „În această zonă funcţionează două societăţi comerciale cu  puternice legături în Primăria Alba Iulia. Una dintre ele aparţine fiicei unui consilier local, este vorba despre terasa <Habitat>, iar cealaltă societate, SC <Autosin Alex> SRL, care deţine o suprafaţă de 176 metri pătraţi şi pentru care plăteşte 50 de euro pe lună, care deasemenea aparţinea fiului directoarei economice Primăriei Alba Iulia, Teofila Ţâr. Nu este prima dată când numele acestei doamne este legat de încheierea unor contracte cu membri ai familiei sale”, a explicat Radu Octavian.

Potrivit declaraţiilor acestuia, „fiul Teofilei Ţâr, Alexandru Sinea, cel care deţinea SC <Autosin Alex> SRL  a ieşit din societate şi în locul dânsului se află două persoane care se pare că sunt nişte paravane. Problema cea mai interesantă referitor la acest contract încheiat de societatea comercială este acela că a fost încheiat în 26 septembrie 2006, iar în acest contract exista o prevedere expresă prin care se stipula că, în cazul în care în 2 ani de zile nu se efectuează lucrările prevăzute, contractul este reziliat de drept, fără notificare. La 26 septembrie 2008, contractul a fost desfiinţat automat, doar că, în 23 decembrie 2008, Consiliul Local a prelungit cu 15 luni termenul de efectuare a lucrărilor. Aici se lucrează cu dublă măsură. Pentru unii dintre chiriaşi Primăria se poartă foarte sever şi sancţionează orice greşeală a acestora, dar uite că există şi situaţii în care Primăria nu numai că nu sancţionează, dar şi efectuează acte de caritate şi sprijinire a acestor societăţi care nu îşi îndeplinesc obligaţiile”.

Pentru a evidenţia discrepanţa dintre tratamentul aplicat anumitor societăţi comerciale, Radu Octavian a reamintit de solicitarea Asociaţiei R.Y.M.A., căreia nu i s-a oferit permisiunea de a amenaja o zonă de camping ocazional în Cetate, pe motiv că nu s-ar încadra în decor. În schimb, reprezentanţii administraţiei locale au permis amenajarea unui parc cu autorulote, plasat în zona Hotelului „Cetate”, (nord-vestică), a contragărzii Bastionului Sf. Mihail şi a Ravelinului Sf. Carol. La fel de strigător la cer este, în opinia avocatului Radu Octavian, diferenţele dintre reglementările privind Cetatea în ansamblul ei şi spaţiile deţinute de „Grup Corint”: „Sunt 25 de hectare de teren închiriate lui Grup Corint pentru suma de 800 de euro pe lună”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. dada

  marți, 30.08.2011 at 13:46

  1 Pseudo avocatul Radu Octavian este de fapt vocea Cristinei Candea actuala nu stiu cum, ca e maritata, pseudo presedinta pseudoasociatiei, care de fapt este Asociatie Familiala, Societate comerciala care vinde alcool minorilor sub pretextul unor asa zise evenimente culturale.
  De unde pana unde singurele activitati ale acestei asocitatii sunt doar acelea de a organiza concerte pentru a putea atrage minorii la consumul de alcool de unde li se trage profitul. Ei au dat vreodata vreun bon pentru toata bautura aia?
  In plus RYMA are spatii de ani de zile vreo 7 la numar, in regulament se stipuleaza clar faptul ca spatiile trebuie terminate in MAXIM 2 ANI. LA RYMA ARATA CA SI CAND AU CONCESIONAT GRAJDURILE. DECI DOMNULE AVOCAT CRISTINA CANDEA?

 2. mcdonalds

  marți, 30.08.2011 at 18:05

  @Dada, Imi pare rau sa te dezamagesc dar Cristina Candea (sau cum o cheama acum) nu a distrus ravelinul trinitarienilor, nu a falsificat documentatiile trimise la ministerul culturii de catre Directia Judeteana, nu a falsificat descarcari arheologice pentru a fi mituita cu terenuri in Alba Iulia (asa cum a facut un distins personaj), nu a distrus siturile arheologice din alba iulia, nu a falsificat „reconstructia portii romane” pe care insa au falsificat-o Lancrajan si Sabau, nu a construit poduri care nu existau in cetatea Vauban, nu a furat bani de la primarie asa cum fac ninste indivizi cu fondurile europene, nu a batut ziaristi asa cum au facut-o gorilele lui Sabau, nu a proiectat pietrificarea cetatii si taierea parcului Custozza si a jumatate din Parcul Unirii nu a facut multe. Ce face ea in Ryma poate sa fie legal sau nu. Daca tu crezi ca este ceva ilegal convoaca o conferinta de presa si dezvaluie ilegalitatile. Nimeni nu are voie sa comita ilegalitati, nici Hava, nici Lancrajan, nici Sabau, nici Drimbarean, nici Rustoiu, nici Inel si nici Candea. Dar de ceilalti de ce nu pomenesti DADA? Ei nu sint „ilegalisti? nu sint infractori?*******

 3. cristina anghel

  marți, 06.09.2011 at 09:47

  @ dada, argumentele tale sunt patetice, sub ele se ascunde o invidie crasa. o sa avem grija sa cerem buletinul la fiecare participant la evenimentele noastre, asta este tot ce pot sa spun referitor la atacurile tale. In rest, Asociatia RYMA merge inainte si face numai lucruri de laudat, toti cei care au fost la Spatiile RYMA au constatat evolutia lucrarilor de RESTAURARE si au laudat chiar s campingul care este foarte folositor insa mintile inguste nu pot sa inteleaga asta. Stii de ce ne merge bine? Pentru ca facem lucruri bune si Dumnezeu ne iubeste , gandim pozitiv si atragem la noi numai oameni faini, facem totul cu voluntari si studenti care se bucura sa dea viata Cetatii cu adevarat, fara beneficii materiale si ne descurcam fara nepotisme si pile la Primarie. Ne-am marcat locul in Cetate si nu vom pleca de acolo inca 45 de ani cat mai tine contractul de asociere pentru ca noi am dat viata acelei parti de Cetate si ne-am pus cate o bucatica din sufletul fiecaruia acolo, e o oaza verde in care sincer, nu te invit, nu esti binevenit. mai bine du-te la Habitat sub aripa lui tata socru consilieru’ si lasati RYMA in pace, ma rog sa va mearga bine ca sa nu mai fiti invidiosi! PS Culmea, nici nu il cunosc pe Radu Octavian de care zici tu ca ar fi vocea mea, dar ma bucur ca e cineva care ne ia apararea si ii multumesc. PS 2 Acuma macar stiu cine ne-a trimis Garda Financiara in control.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Gestionarea câinilor fără stăpân, la Sebeș. Licitație de un milion de lei pentru delegarea serviciului, pe o perioadă de 5 ani

Publicat

Municipiul Sebeș doreşte delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, pe o perioadă de 5 ani. Autoritățile locale sunt pregătite să plătească peste un milion de lei pentru firma care își va asuma gestionarea câinilor vagabonzi din municipiu și localitățile arondate.

Primăria Sebeș a lansat vineri, 7 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru concesiunea, pe o perioadă de 5 ani, a Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiu.

Valoarea totală estimată este de 1.012.500 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, achiziția urmărește gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public și privat al municipiului Sebeș pentru un număr estimat de 450 câini/an, respectiv un număr estimat de 2.250 câini/5 ani.

Serviciul presupune:

a) Capturarea câinilor fără stăpân şi transportarea acestora la adăpostul pentru câinii fără stăpân, asigurat de concesionar pe baza sesizărilor la solicitarea autorităţii publice locale.

Capturarea câinilor fără stăpân și transportarea acestora la adăpostul special amenajat se va face pe baza sesizărilor persoanelor fizice și juridice cât și la propunerea autorității publice locale în program normal dar și în regim de urgență în cazuri speciale,

b) Preluarea, înregistrarea, consultarea, trierea şi adăpostirea câinilor fără stăpân aduşi la adăpost se va desfăşura într-un spaţiu destinat acestei activităţi unde se vor desfăşura activităţile de microcipare, deparazitare, vaccinare, sterilizare şi înregistrarea lor într-o evidenţă unică.

c) Hrănirea şi îngrijirea câinilor fără stăpân d) Eliberarea câinilor (revendicarea/adopţia) la cererea colectivităţii/grupului local, care îşi va asuma în scris răspunderea pentru ocrotirea câinilor fără stăpân trataţi, dar fără a fi lăsaţi liberi pe domeniul public.

e) Eutanasierea câinilor cu boli incurabile se va face cu respectarea normelor legale în vigoare de către personalul specializat al serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Această activitate va fi efectuată de către un medic veterinar folosind substanţele prevăzute de legislaţia în vigoare şi prin procedeele acceptate de normele sanitar veterinare, cu obligaţia ca procedeele şi substanţele utilizate să nu provoace chinuirea animalelor.

Se eutanasiază animalele bolnave și cele cu comportament agresiv, în condiţiile prevăzute de legislaţia specială, respectiv OUG nr. 155/2001.

f) Eutanasierea câinilor nerevendicaţi/neadoptaţi după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

g) Asigurarea condiţiilor prevăzute de normele legale pentru depozitarea cadavrelor până la transportarea lor în vederea incinerării.

h) Asigurarea unui contract pentru incinerarea cadavrelor de animale cu o societate autorizată.

Potrivit caietului de sarcini, serviciul se realizează cu respectarea strictă a normelor privind capturarea, transportul, îngrijirea și eutanasierea câinilor fără stăpân care suferă de boli incurabile constatate de medicul veterinar. De asemenea, serviciul va asigura protecția acestora, conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protecția cetățenilor din municipiu.

Operatorul serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Sebeș este obligat să captureze câinii în următoarea ordine:

1. Câinii care circulă liber, fără însoțitor, din preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, a parcurilor, a piețelor publice, a spitalelor

2. Câinii care circulă liber, fără însoțitor, în alte locuri publice decât cele prevăzute mai sus

3. Câinii care circulă liber, fără însoțitor, în zonele periferice ale municipiului sau a localităților arondate

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate