Connect with us
Publicitate

Administrație

Clauze mascate şi firme favorizate: Avocatul Radu Octavian dezvăluie ce nereguli şi afaceri dubioase a găsit în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Avocatul Radu Octavian, unul dintre albaiulienii care şi-au luat angajamentul de a face publice ilegalităţile identificate de acesta în lucrările realizate de administraţia locală, în Cetatea Alba Carolina, a ieşit în presă cu noi dezvăluiri. Aşa cum a promis la sfârşitul săptămânii trecute, avocatul a atras atenţia, în conferinţa de presă de luni, asupra unor clauze introduse  subtil în regulamentul de ocupare şi utilizare a spaţiilor construite din interiorul zidurilor fortificaţiei Vauban, ce permit distrugeri la aspectul Cetăţii. Avocatul  a nominalizat persoane de la conducerea unor instituţii importante din judeţ cu al căror acord s-au muşamalizat ilegalităţi.

Radu Octavian a explicat jurnaliştilor că prin regulamentul elaborat de reprezentanţii Primăriei şi supus dezbaterii cetăţenilor se urmăreşte de fapt efectuarea de noi lucrări fără avizele legale şi ocolirea frauduloasă a metodologiei de avizare legală, prevederi care nu au legătură cu tema propusă: „Aceste clauze sunt introduse cu intenţii frauduloase clare. Acel text care teoretic a fost dezbătut vineri nu este un regulament, ci nişte înşiruiri de principii printre care sunt strecurate două aspecte despre care probabil arhitectul Lăncrănjan şi alte câteva persoane ar fi dorit să fie trecute cu vederea. Nu este vorba de închirierea de terase aici, de folosirea de spaţii interioare pentru diverse activităţi culturale, ci este vorba de intervenţii majore în structura şi arhitectura Cetăţii”, a declarat Radu Octavian.

Aprobarea unor lucrări în zona Ravelinului Sfânta Elisabeta, introdusă „subtil” în regulamentul supus dezbaterii publice

Radu Octavian a atras atenţia asupra unei prevederi din contract care se referă la zona Ravelinului Sfânta Elisabeta şi care face referire la necesitatea realizării unei teme de proiectare care să stabilească condiţiile de realizare a intervenţiilor în această zonă. În opinia avocatului, orice lucrare în această zonă trebuie să fie supusă dezbaterii publice: „Prin strecurarea acestei clauze în regulament, ulterior se vor prevala de faptul că lucrările de la Ravelinul Sfânta Elisabeta au fost discutate, au fost puse în discuţie publică, iar publicul a fost de acord cu elaborarea unei teme pentru realizarea unor lucrări de intervenţie. Aici este vorba clar de modificarea Cetăţii, urmează să fie făcute nişte poduri care nu au existat niciodată între elementele de structură ale Cetăţii Alba Carolina. Pe de altă parte, în tema aceasta de proiectare este implicată şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba.”

Directorul DJCCPN, Matei Drâmbărean, acuzat de fapte de corupţie. Ar fi falsificat documentaţia privind lucrările din Cetate, trimisă la Ministerul Culturii

Radu Octavian a dezvăluit şi un alt nume, de pe lista acestuia, cu persoane care au efectuat în opinia sa activităţi ilegale privind lucrările din Cetate. Este vorba despre directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Matei Drâmbărean, care, potrivit avocatului, are la activ numeroase documentaţii de descărcare de sarcină arheologică realizate “în nume personal”: „Au apărut de curând în presă nişte dezvăluiri despre activitatea acestuia şi despre unele fapte de corupţie pe care s-ar părea că le-a săvârşit. Dânsul făcea descărcare arheologică în nişte condiţii foarte dubioase şi elibera certificatul de descărcare arheologică. Dânsul făcea actul premergător şi tot el îl şi aproba. Matei Drâmbărean ar fi trebuit să aibă o activitate cu totul diferită. Dânsul a acceptat, şi nu numai, distrugerile din Cetate, deşi datoria acestuia era să oprească aceste distrugeri arheologice”, arată Radu Octavian.

Mai mult decât atât, avocatul subliniază faptul că Matei Drâmbărean este cel care ar fi trebuit să ceară efectuarea lucrărilor de cercetare arheologică preventivă. „Matei Drâmbărean nu a făcut aceste lucruri şi tot el este cel implicat şi în falsificarea documentaţiei trimise la Ministerul Culturii, există acte în acest sens şi, datorită documentelor pe care el le-a trimis, Ministerul Culturii are o oarecare justificare în acordarea avizului pentru lucrările de intervenţie în zona Cetăţii. Drâmbărean are partea lui de vinovăţie penală în acest problemă”, a mai explicat Radu Octavian.

Directorii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, consideraţi principalii vinovaţi că „au dat o urmă de legalitate distrugerilor din Cetate”


Pe lângă Matei Drâmbărean şi arhitectul Lăncrănjan Franchini, avocatul Radu Octavian îi găseşte responsabili de ilegalităţile comise în Cetate şi pe directorii Muzeului Naţional al Unirii, Constantin Inel şi Gabriel Rustoiu, care, prin activitatea întreprinsă, au dat o urmă de legalitate distrugerilor din Cetate: „Dânşii au văzut şi au acceptat să se lucreze cu buldozerele într-un sit arheologic, să se distrugă straturile arheologice. Dânşii ar fi trebuit să îl sesizeze pe Matei Drâmbărean, ar fi trebui să sesizeze Ministerul Culurii şi alte instituţii, dar nu au făcut nimic şi au continuat această activitate struţească de băgare a capului în pământ. Aici nu e vorba de o vinovăţie penală, ci de una morală.”

Radu Octavian reproşează celor doi directori ai instituţiei de cultură că au desemnat la supravegherea cercetărilor arheologice din Cetate un arheolog debutant, deşi în cadrul muzeului ar fi fost suficienţi oameni cu experienţă apţi să realizeze această activitate. „Este şi greşeala tinerei arheolog care a acceptat, dar a fost şi greşeala sau mai bine spus intenţia directă a  directorilor muzeului ca să trimită pe cineva neexperimentat pentru a nu ridica probleme în sensul semnalării distrugerilor. Eu cred că cei doi directori, care amândoi şi-au distrus astfel reputaţia, totodată au distrus şi reputaţia acestei domnişoare, care toată viaţa ei va purta stigmatul participării la această mascaradă”, este de părere Radu Octavian. În opinia avocatului, muzeul a devenit gospodăria „Grup Corint”.

Vestigii importante din zona Ravelinului Trinitarienilor, distruse şi ascunse cu acceptul tacit al administraţiei locale

Avocatul Radu Octavian a atras atenţia în conferinţa de presă de luni asupra unor lucrări efectuate anul trecut în zona Ravelinului Trinitarienilor din Şanturile Cetăţii şi în urma cărora importante vestigii au fost distruse şi făcute dispărute. Este vorba despre capete de coloane romane, statuete şi alte artefacte scoase la iveală în urma săpăturilor efectuate cu buldozerele pentru amenajarea amfiteatrului şi care, potrivit lui Radu Octavian, au ajuns, pe ascuns, fie în posesia Muzeului Unirii, fie a unor reprezentanţi ai „Grup Corint”: „Despre aceste lucrări nu s-a spus niciodată nimic şi se pare că o statuie de valoarea celei a zeiţei Nemesis, descoperită recent, a ajuns la Muzeul Unirii. Nu se spune nimic de ea, pentru că nu se doreşte să se vorbească nimic despre această distrugere de la Ravelinul Trinitarienilor. O altă statuie se pare că a ajuns la o persoană cunoscută care a dus-o acasă şi, vroind să o cureţe, a băgat-o într-o baie de oţet şi a distrus-o”. Radu Octavian nu a dorit să divulge numele acestei persoane, dar s-a limitat să specifice că este vorba despre cineva cunoscut, din rândul purtătorilor de cuvânt.

Societăţi comerciale cu sediul în Şanţurile Cetăţii favorizate în Consiliul Local. Vezi care sunt firmele „cu puternice legături în Primăria Alba Iulia”

Avocatul Radu Octavian mai atrage atenţia şi asupra privilegiilor de care se bucură anumite societăţi comerciale cu sediul în Şanţurile Cetăţii, ai căror proprietari au legături familiale cu funcţionari importanţi ai Primăriei Alba Iulia. În acest sens, acesta a adus în discuţie situaţia a două astfel de societăţi: „În această zonă funcţionează două societăţi comerciale cu  puternice legături în Primăria Alba Iulia. Una dintre ele aparţine fiicei unui consilier local, este vorba despre terasa <Habitat>, iar cealaltă societate, SC <Autosin Alex> SRL, care deţine o suprafaţă de 176 metri pătraţi şi pentru care plăteşte 50 de euro pe lună, care deasemenea aparţinea fiului directoarei economice Primăriei Alba Iulia, Teofila Ţâr. Nu este prima dată când numele acestei doamne este legat de încheierea unor contracte cu membri ai familiei sale”, a explicat Radu Octavian.

Potrivit declaraţiilor acestuia, „fiul Teofilei Ţâr, Alexandru Sinea, cel care deţinea SC <Autosin Alex> SRL  a ieşit din societate şi în locul dânsului se află două persoane care se pare că sunt nişte paravane. Problema cea mai interesantă referitor la acest contract încheiat de societatea comercială este acela că a fost încheiat în 26 septembrie 2006, iar în acest contract exista o prevedere expresă prin care se stipula că, în cazul în care în 2 ani de zile nu se efectuează lucrările prevăzute, contractul este reziliat de drept, fără notificare. La 26 septembrie 2008, contractul a fost desfiinţat automat, doar că, în 23 decembrie 2008, Consiliul Local a prelungit cu 15 luni termenul de efectuare a lucrărilor. Aici se lucrează cu dublă măsură. Pentru unii dintre chiriaşi Primăria se poartă foarte sever şi sancţionează orice greşeală a acestora, dar uite că există şi situaţii în care Primăria nu numai că nu sancţionează, dar şi efectuează acte de caritate şi sprijinire a acestor societăţi care nu îşi îndeplinesc obligaţiile”.

Pentru a evidenţia discrepanţa dintre tratamentul aplicat anumitor societăţi comerciale, Radu Octavian a reamintit de solicitarea Asociaţiei R.Y.M.A., căreia nu i s-a oferit permisiunea de a amenaja o zonă de camping ocazional în Cetate, pe motiv că nu s-ar încadra în decor. În schimb, reprezentanţii administraţiei locale au permis amenajarea unui parc cu autorulote, plasat în zona Hotelului „Cetate”, (nord-vestică), a contragărzii Bastionului Sf. Mihail şi a Ravelinului Sf. Carol. La fel de strigător la cer este, în opinia avocatului Radu Octavian, diferenţele dintre reglementările privind Cetatea în ansamblul ei şi spaţiile deţinute de „Grup Corint”: „Sunt 25 de hectare de teren închiriate lui Grup Corint pentru suma de 800 de euro pe lună”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. dada

    marți, 30.08.2011 at 13:46

    1 Pseudo avocatul Radu Octavian este de fapt vocea Cristinei Candea actuala nu stiu cum, ca e maritata, pseudo presedinta pseudoasociatiei, care de fapt este Asociatie Familiala, Societate comerciala care vinde alcool minorilor sub pretextul unor asa zise evenimente culturale.
    De unde pana unde singurele activitati ale acestei asocitatii sunt doar acelea de a organiza concerte pentru a putea atrage minorii la consumul de alcool de unde li se trage profitul. Ei au dat vreodata vreun bon pentru toata bautura aia?
    In plus RYMA are spatii de ani de zile vreo 7 la numar, in regulament se stipuleaza clar faptul ca spatiile trebuie terminate in MAXIM 2 ANI. LA RYMA ARATA CA SI CAND AU CONCESIONAT GRAJDURILE. DECI DOMNULE AVOCAT CRISTINA CANDEA?

  2. mcdonalds

    marți, 30.08.2011 at 18:05

    @Dada, Imi pare rau sa te dezamagesc dar Cristina Candea (sau cum o cheama acum) nu a distrus ravelinul trinitarienilor, nu a falsificat documentatiile trimise la ministerul culturii de catre Directia Judeteana, nu a falsificat descarcari arheologice pentru a fi mituita cu terenuri in Alba Iulia (asa cum a facut un distins personaj), nu a distrus siturile arheologice din alba iulia, nu a falsificat „reconstructia portii romane” pe care insa au falsificat-o Lancrajan si Sabau, nu a construit poduri care nu existau in cetatea Vauban, nu a furat bani de la primarie asa cum fac ninste indivizi cu fondurile europene, nu a batut ziaristi asa cum au facut-o gorilele lui Sabau, nu a proiectat pietrificarea cetatii si taierea parcului Custozza si a jumatate din Parcul Unirii nu a facut multe. Ce face ea in Ryma poate sa fie legal sau nu. Daca tu crezi ca este ceva ilegal convoaca o conferinta de presa si dezvaluie ilegalitatile. Nimeni nu are voie sa comita ilegalitati, nici Hava, nici Lancrajan, nici Sabau, nici Drimbarean, nici Rustoiu, nici Inel si nici Candea. Dar de ceilalti de ce nu pomenesti DADA? Ei nu sint „ilegalisti? nu sint infractori?*******

  3. cristina anghel

    marți, 06.09.2011 at 09:47

    @ dada, argumentele tale sunt patetice, sub ele se ascunde o invidie crasa. o sa avem grija sa cerem buletinul la fiecare participant la evenimentele noastre, asta este tot ce pot sa spun referitor la atacurile tale. In rest, Asociatia RYMA merge inainte si face numai lucruri de laudat, toti cei care au fost la Spatiile RYMA au constatat evolutia lucrarilor de RESTAURARE si au laudat chiar s campingul care este foarte folositor insa mintile inguste nu pot sa inteleaga asta. Stii de ce ne merge bine? Pentru ca facem lucruri bune si Dumnezeu ne iubeste , gandim pozitiv si atragem la noi numai oameni faini, facem totul cu voluntari si studenti care se bucura sa dea viata Cetatii cu adevarat, fara beneficii materiale si ne descurcam fara nepotisme si pile la Primarie. Ne-am marcat locul in Cetate si nu vom pleca de acolo inca 45 de ani cat mai tine contractul de asociere pentru ca noi am dat viata acelei parti de Cetate si ne-am pus cate o bucatica din sufletul fiecaruia acolo, e o oaza verde in care sincer, nu te invit, nu esti binevenit. mai bine du-te la Habitat sub aripa lui tata socru consilieru’ si lasati RYMA in pace, ma rog sa va mearga bine ca sa nu mai fiti invidiosi! PS Culmea, nici nu il cunosc pe Radu Octavian de care zici tu ca ar fi vocea mea, dar ma bucur ca e cineva care ne ia apararea si ii multumesc. PS 2 Acuma macar stiu cine ne-a trimis Garda Financiara in control.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate