Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Clement Negruţ: „Privatizarea SC Cupru Min a fost o acţiune corectă şi necesară. România nu îşi permite investiţii în această zonă”


Publicat

Deputatul PDL de Alba, Clement Negruţ a vorbit, vineri, în conferinţă de presă despre privatizarea SC „Cupru Min” SA Abrud, în contextul acuzaţiilor de „vânzare de ţară” venite din partea Opoziţiei în ultimele zile. Acesta susţine că privatizarea a fost o acţiune corectă şi necesară, în condiţiile în care în România nu îşi permite să facă investiţii în această zonă şi în scurt timp această companie şi-ar fi încetat activitatea.

Societatea „Cupru Min” SA Abrud, care gestionează exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, respectiv rezerve de 60% din totalul minereurilor de cupru din România, a fost cumpărată de compania canadiană „Roman Copper Corp”, care acâştigat licitaţia de la începutul aceste săptămâni, la preţul de 200,7 milioande de euro.

Determinat de reacţia negativă a Opoziţiei în legătură cu privatizarea SC „Cupru Min”, Clement Negruţ a vorbit despre începuturile strategiei de privatizare, pe care le găsim în anul 2006, când în consiliul de administraţie al companiei din Abrud erau liberalii: „Din punct de vedere politic, vreau să specific următorul lucru: cei de la USL, de vreo câteva zile, sunt foarte vocali vizavi de modul în care <ne vindem ţara>, dar nu spun că strategia de privatizare a SC Cupru Min a fost demarată în 2006, când la AVAS şi în Consiliul de Administraţie Cupru Min erau doi specialişti, Nicoale Popa şi Rareş Buglea”. Semnificaţia acestei acţiuni la nivel local şi naţional a fost pusă de Clement Negruţ în termeni de oportunitate şi necesitate. Este vorba despre preţul ridicat al cuprului la bursa din Londra (9.000$ pe tonă) şi locurile de muncă pe care le asigură SC „Cupru Min”.

Una dintre problemele grave ale funcţionării SC „Cupru Min”, pentru România, erau costurile de zeci de milioane de euro presupuse de protecţia mediului în zonă, ceea ce ar fi determinat închiderea acesteia în scurt timp: „Este normal dacă ai posibilitatea şi poţi să finanţezi aşa ceva, să finanţezi această societate. Din nefericire, în situaţia actuală România nu îşi poate permite să investească masiv în zona asta, în special în protecţia mediului, una din problemele foarte grave care stăteau ca o ghiulea la privatizarea acestei societăţi. La data de 31 decembrie 2012 a expirat acordul integrat de mediu, dar nimeni nu a spus că în noiembrie deja societatea îşi depusese documentaţia pentru noul acord integrat de mediu, care este în desfăşurare, pentru că altfel nu se putea privatiza, iar costurile se ridică la peste 80 de milioane de euro”, a explicat deputatul.

Negruţ: „Canadienii au cumpărat societatea, nu zăcământul”

„SC Cupru Min este acum în situaţia în care poate să îşi continue activitatea. Canadienii au cumpărat societatea şi nu zăcământul. Cele 900.000 tone de zăcământ de minereu cuprifer trebuie extrase de acolo. Această cifră înseamnă că este nevoie de 45-50 de ani pentru a exploata zăcământul în proporţie de 80%. Niciodată nu va putea fi exploatată întreaga cantitate, pentru că procesul tehnologic şi procedeele de extragere nu permit acest lucru. Decopertarea acestui zăcământ este o investiţie de aproximativ 70 de milioane de euro pentru a ajunge la zăcământ. La o maşină de minereu cu metal se extrag şapte maşini de steril. Este vorba despre nişte investiţii pe care statul român nu le putea face”, a precizat Clement Negruţ.

Cuprul extras de la Abrud va fi prelucrat în străinătate. Care este câştigul României?

Până în urmă cu câţiva ani, cuprul extras de la Abrud era prelucrat în România. Materia proaspăt scoasă din mină era trimisă la Zlatna, unde era prelucrată în proporţie de 90%. De aici, cuprul pleca la Baia Mare, unde era adus la gradul de prelucrare de 99%, iar de acolo ajungea la Braşov, unde se făcea tabla de cupru şi la Zalău, unde se făcea sârma de cupru.

În momentul de faţă nu mai există nicio societate în România care să prelucreze din punct de vedere metalurgic zăcământul de cupru. Atunci, întregul concentrat este prelucrat în străinătate.

Redevenţa statului român este în prezent de 4%, însă în momentul intrării în vigoare a noului cod fiscal aceasta ar putea să ajungă la 6%.

Reamintim că SC „Cupru Min” a fost licitată pentru privatizare şi a fost câştigată de „Roman Copper Corp” din Canada. Iniţial, au fost 18 societăţi interesate de privatizarea „Cupru Min”, dintre care au rămas în cursă 3 companii, din Canada, Olanda şi Australia. Preţul de vânzare a ajuns la 200,7 milioane euro, iar preţul de pornire a fost de 57.3 milioane de euro. Contractul de privatizare nu este semnat încă, firma mai are termen de 7 zile să plătească banii, cei 200,7 milioane de euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. toma

  vineri, 30.03.2012 at 19:20

  Dar spuneti o zona in care Romania isi permite investitii ? Asta pentru ca dati impresia ca Romania ,, are atitea pe cap,, de-si permite sa renunte la resursele / bogatiile naturale.

 2. sandu

  vineri, 30.03.2012 at 20:03

  Dar sa bage bani in canalizarea din Spring aveti !!! Sa va fie rusine !

 3. sanki

  vineri, 30.03.2012 at 20:36

  Romania nu-si mai permite sa va tina pe voi ******r, nu stiti decat sa vindeti si sa luati *****. ***** penale — astia ne conduc.

 4. ioana

  sâmbătă, 31.03.2012 at 09:53

  Cuprul s-a putut exploata in Romania ,de catre romani,si acum nu se mai poate?
  Banii pe care-i imprastiati in proiecte tampite,fac mai mult 100 milioane de EU,cat spuneti ca ar fi trebuit CUPRU MIN sa functioneze.Sunteti vanzatori de tara si de neam,asta sunteti.Voi politicienii si deciziile voastre proaste,parca luate numai contra noastra,a romanilor,ne faceti sa spunem ca „impuscatul” facea unele lucruri mai bune pentru Romania si romani.

 5. toma

  sâmbătă, 31.03.2012 at 10:17

  Ati sters comentariul meu. Multumesc ,,presei libere,, pe care cu ,,cinste,, o reprezentati.

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 31.03.2012 at 12:55

   @toma, n-am sters nimic. esti sigur ca nu ai postat in alta parte?

   • moderatorul de serviciu

    sâmbătă, 31.03.2012 at 12:57

    rectific. comentariul tau era in spam. acum l-am gasit. a fost publicat

    • toma

     sâmbătă, 31.03.2012 at 13:05

     Ei, totusi, mai exista o speranta….

 6. ilie

  miercuri, 04.04.2012 at 10:03

  am vandut totul: minele,apele minerale,pamanturile.suntem atat de orbi incat nici nu realizam cat de saraci am ajuns.acest Iuda regional numit Clement nu face decat sa imite intr-un mod jalnic declaratiile de la Bucuresti. ne-a mai ramas doar oxigenul poluat de la Krono Span….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în MARTIE: O lună caldă, cu temperaturi peste normal, dar săracă în precipitații. Prognoza meteo

Publicat

pasare primavara

Luna martie este o luna care de multe ori s-a dovedit a fi una extrem de imprevizibilă din punct de vedere a vremii. Mai exact, de la zile de primăvară autentică și chiar cu temperaturi spre vară, la ninsori și viscol, uneori nu treceau decât câteva zeci de ore, potrivit romania24.ro

Potrivit estimărilor meteo, luna martie, a anului 2021, se estimează a fi caldă, cu abateri termice care ar putea ajunge la +1,+1.5 grade față de valorile multianuale normale pentru această lună. Și asta la nivelul întregii țări.

Defalcat pe săptămâni, ar urma ca săptămâna 08 – 14 martie și 29 martie – 04 aprilie să vină cu valori de temperatură normale pentru perioadă în care ne aflăm, în timp ce în săptămâna 15 – 21 martie să avem abateri termice pozitive prin sud, sud-est, iar în perioada 22 – 28 martie să fie mai cald prin Banat, Crișana, Oltenia, dar și prin Moldova, se arată pe grupul prognozemeteo.

Precipitații:

De asemenea, nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt neapărat tocmai bune, urmând să vorbim de secetă și precipitații sub normele climatologice prin Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea și doar prin nordul Orientalilor, Maramureș și nordul Transilvaniei să avem excedent pluviometric. În Transilvania, Crișana și nordul Moldovei avem precipitații apropiate de normal, susțin cei de la progonzemeteo.ro.

săptămâna 08 – 14 martie aduce precipitații mai bogate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul țării, pentru ca în săptămâna 15 – 21 martie să vorbim de precipitații în limite normale în bună parte din țară, chiar peste norme în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea. Ultimele două săptămâni din lună vin cu precipitații în limitele normale în toată țara, cu excepția Banatului, care, în săptămâna 22 – 28 martie ar putea avea un deficit de precipitații.

Ca și cantități totale așteptate pe parcursul lunii, cei de la ECMWF estimează un 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu un 60 – 70 de l/mp prin zonele montane, iar prin nordul Orientalilor chiar un 90 – 100 de l/mp.

Vorbim și de ninsori pe parcursul lunii martie, mai ales în zonele montane, unde, din totalul precipitațiilor așteptate să cadă, un 20 – 30 de l/mp vor fi sub formă solidă, dar ele nu sunt excluse nici în restul țării, aici vorbim doar de un 3 – 5 l/mp.

Context:

– Caracteristicile unei vremi schimbătoare sunt date, de obicei, de faptul că pe parcursul lunii martie aveam de-a face cu o retragere a dorsalei anticiclonului est-european spre NE extrem, fapt ce favorizează avansul aerului mai cald de origine mediteraneeană sau atlantică.

Nu la fel par a sta lucrurile și în această lună martie, una în care dominant va fi un blocaj anticiclonic britanic iar unele modele meteo estimează chiar un nou avans al anticiclonului est-european și spre regiunea țării noastre.

surse: https://www.facebook.com/prognozemeteo 

prognozameteo.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști și jandarmi din Alba au verificat dacă se respectă regulile impuse de pandemia de COVID. Ce au descoperit

Publicat

Peste 200 de polițiști alături de polițiști locali și jandarmi au participat în ultimele 24 de ore la verificări care au vizat modul în care cetățenii județului Alba respectă normele de prevenire a răspândirii noului coronavirus. 

Mai exact, 226 de polițiști au controlat 87 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 93 de mijloace de transport, din care 52 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.914 persoane și au fost făcute verificări la 81 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri, hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 93 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, 9 care au participat la activități în spații publice închise pentru care au fost instituite restricții și 4 care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.064 de cazuri noi de COVID, raportate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ulitmele 24 de ore, în România, au fost raportate 4.064 de cazuri noi de COVID. Până astăzi, 6 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 824.995 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

754.335 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 20.854 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.03.2021 (10:00) – 06.03.2021 (10:00) au fost raportate 69 de decese (33 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.306. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.158.995 de teste RT-PCR și 351.100 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.191 de teste RT-PCR (14.555 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.636 la cerere) și 8.604 teste rapide antigenice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 90 de noi cazuri de COVID în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA la 14 zile, transmisă de DSP Alba

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba s-au înregistrat 90 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă 6 martie. 

De asemenea, DSP Alba a transmis și incidența cazurilor de COVID la 14 zile. De la începutul pandemiei, în județul Alba, 16083 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea,  14746 au fost declarate vindecate. De asemenea, s-au înregistrat 432 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrat 497 probe (268 la SJU si 229 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 174800

Lista localităților din care provin persoanele confirmate pozitiv

Mediul urban

Alba Iulia 33

Sebeș 10

Aiud 5

Blaj 4

Ocna Mureș 4

Cugir 2

Teiuș 1

Mediul rural

Șona 8

Meteș 3

Unirea 3

Doștat 2

Galda de Jos 2

Pianu 2

Săsciori 2

Valea Lungă 2

Livezile 1

Mihalț 1

Roșia Montană 1

Săliștea 1

Șpring 1

Incidența la 14 zile

JUDETLOCALITATECAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE (DEPABD)     
ALBAMIHALŢ7.98     
ALBAŞONA6.40     
ALBADOŞTAT5.87     
ALBAMUNICIPIUL ALBA IULIA4.89     
ALBAUNIREA4.25     
ALBACRICĂU3.49     
ALBALUNCA MUREŞULUI3.48     
ALBAŞPRING3.43     
ALBAMUNICIPIUL SEBEŞ2.89     
ALBAVALEA LUNGĂ2.85     
ALBACRĂCIUNELU DE JOS2.80     
ALBAPIANU2.51     
ALBALIVEZILE2.47     
ALBAŞIBOT2.47     
ALBARĂDEŞTI2.31     
ALBASĂLIŞTEA2.11     
ALBABERGHIN2.09     
ALBARIMETEA2.00     
ALBAORAŞ TEIUŞ1.93     
ALBAOCOLIŞ1.79     
ALBAIGHIU1.71     
ALBAORAŞ OCNA MUREŞ1.64     
ALBAMUNICIPIUL AIUD1.58     
ALBACIUGUD1.53     
ALBAMIRĂSLĂU1.51     
ALBAMETEŞ1.43     
ALBAGALDA DE JOS1.34     
ALBAORAŞ CUGIR1.32     
ALBASÂNTIMBRU1.32     
ALBAMUNICIPIUL BLAJ1.16     
ALBALOPADEA NOUĂ1.15     
ALBASÂNCEL1.15     
ALBANOŞLAC1.10     
ALBABLANDIANA1.09     
ALBASĂSCIORI1.07     
ALBAŞUGAG1.04     
ALBADAIA ROMÂNĂ0.96     
ALBACIURULEASA0.87     
ALBAORAŞ ABRUD0.76     
ALBAORAŞ ZLATNA0.76     
ALBAVADU MOŢILOR0.74     
ALBABISTRA0.66     
ALBAGÂRDA DE SUS0.65     
ALBAVIDRA0.65     
ALBAROŞIA DE SECAŞ0.62     
ALBACERGĂU0.61     
ALBASOHODOL0.59     
ALBAVINŢU DE JOS0.54     
ALBAHOREA0.51     
ALBAALBAC0.50     
ALBACÂLNIC0.50     
ALBAGÂRBOVA0.47     
ALBABUCERDEA GRÂNOASĂ0.44     
ALBAORAŞ CÂMPENI0.41     
ALBAJIDVEI0.38     
ALBAROŞIA MONTANĂ0.36     
ALBALUPŞA0.34     
ALBAORAŞ BAIA DE ARIEŞ0.26     
ALBAALMAŞU MARE0.00     
ALBAARIEŞENI0.00     
ALBAAVRAM IANCU0.00     
ALBABUCIUM0.00     
ALBACENADE0.00     
ALBACERU-BĂCĂINŢI0.00     
ALBACETATEA DE BALTĂ0.00     
ALBACUT0.00     
ALBAFĂRĂU0.00     
ALBAHOPÂRTA0.00     
ALBAÎNTREGALDE0.00     
ALBAMOGOŞ0.00     
ALBAOHABA0.00     
ALBAPOIANA VADULUI0.00     
ALBAPONOR0.00     
ALBAPOŞAGA0.00     
ALBARÂMEŢ0.00     
ALBASĂLCIUA0.00     
ALBASCĂRIŞOARA0.00     
ALBASTREMŢ0.00     
TOTAL 2.34    

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate