Connect with us
Advertisement

Actualitate

Clinicile private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS, nemulțumite că nu mai pot percepe coplată de la pacienți

Publicat

Clinicile private iau în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care se pot deconta serviciile medicale. Reprezentanții acestora susțin că sunt nemulțumiri legate de faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat.

Anunți a fost făcut joi de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), care reprezintă cele mai cunoscute spitale și clinici private din România – Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo (etc), cu o cotă de 70% din piața serviciilor medicale private din România.

Dacă va fi luată această decizie, atunci la privat nu se vor mai putea face niciun fel de analize și tratamente decontate, nici pentru bolnavii cronici și urgențe, așa cum prevede OUG adoptată acum două zile, nici pentru alți pacienți, scrie hotnews.ro.

OUG adoptată acum două zile prevede că pacienții cronici și urgențele se pot trata gratuit la privat, iar serviciile vor fi decontate integral de stat, dar statul nu decontează în acest moment serviciile medicale la valoarea lor reală, ci la valoarea care este decontată acum în spitalele de stat, în cele mai multe cazuri de câteva ori mai mică decât la privat. Spitalele private nu au de unde să recupereze această diferență decât prin coplată, care este interzisă, potrivit sursei citate.

Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat, spun reprezentanții spitalelor private.

Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la pacienții cronici și de la cei care reprezintă urgențe medicale, prevede OUG adoptată marți. Bolnavii cronici – care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc – dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar fi urmat să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar.

„Reamintim faptul că una din 5 intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători”, arată reprezentanții PALMED.

Ordonanța de Urgență adoptată marți trebuie publicată în Monitorul Oficial și va trebui apoi completată de una sau mai multe Hotărâri de Guvern, inclusiv norme de aplicare, și unul sau mai multe Ordine de ministru.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement