Actualitate
FOTO: Clujeanul rezident în Marea Britanie, arestat la Alba Iulia pentru furt de tezaur dacic, eliberat de Curtea de Apel. A fost în greva foamei două zile
Cetăţeanul român din Cluj-Napoca, rezident în Marea Britanie, aflat de miercuri, 24 iulie, în arestul IPJ Alba, pentru furt de tezaur dacic, s-a aflat în greva foamei. Horia Camil Radu a refuzat hrana de două zile, pentru că se considera nevinovat. Bărbatului în vârstă de 45 de ani i s-a oferit asistenţă medicală, starea sa de sănătate fiind monitorizată. Vineri dimineaţa, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cercetarea sa în stare de libertate.
Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:
“Vineri, 26.07.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de inculpatul Radu Horia-Camil împotriva încheierii Tribunalului Alba din 17.07.2013 prin care s-a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a inculpatului şi a dispus următoarele:
– casarea hotărârii recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Alba
– anularea mandatului de arestare preventivă nr.41/17.07.2013 emis pe numele inculpatului Radu Horia-Camil
– punerea de îndată în libertate a inculpatului Radu Horia-Camil, în măsura în care nu este reţinut sau arestat în altă cauză.
Hotărârea Curţii de Apel este definitivă, Tribunalul Alba urmând să rejudece propunerea de arestare preventivă a inculpatului.
Considerentele care au stat la baza hotărârii vor putea fi făcute publice după ce încheierea va fi motivată.
Prin încheierea penală nr.27 din 17.07.2013 Tribunalul Alba a admis propunerea de arestare preventivă a inculpatului Radu Horia-Camil, formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile începând cu data prinderii sale. Mandatul de arestare a fost pus în executare în 23.07.2013 când a fost reţinut inculpatul pe teritoriul României.”
UPDATE: Potrivit declaraţiilor date de Horia Camil Radu în faţa instanţei, acesta a ajuns în România de o săptămână, pentru a participa la un botez în familie. Inculpatul a anunţat în faţa magistraţilor că, în ultimele trei zile, de când se află în arest, a făcut mai multe plângeri penale la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, Consiliului Superior al Magistraturii. Susţine că „nu se justifică măsura de impunere a arestării preventive”, iar vineri în cadrul recursului la Curtea de Apel Alba Iulia, le-a cerut magistraţilor „să solicite documente justificative instanţei din Marea Britanie”, care să dovedească dacă este vinovat sau nu. Horia Camil Radu a declarat în faţa magistraţilor că organele de cercetare penală ar fi anticipat arestarea lui preventivă pe 30 de zile, fapt care i-a ridicat suspiciuni. Acuzatul a declarat că „personal măsura arestării preventive are ca scop îngrădirea dreptului la apărare”. Susţine că faptele de care este acuzat s-au petrecut acum 10 ani, iar instanţa din Marea Britanie l-a declarat nevinovat, pe lipsă de probe. Precizează că în 2007 a donat Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca obiecte a căror valoare a fost de 70.000 de euro.
Reamintim că, miercuri, pe baza unei decizii a Tribunalului Alba, la propunerea procurorilor Curţii de Apel Alba Iulia, Horia Camil Radu a fost depus în arestul IPJ Alba, fiind cercetat pentru spălare de bani, nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional. Horia Camil Radu a fost prins la Cluj, după ce acum doi ani a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta un lot de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care intenţiona să le valorifice la o casă de licitaţii din Germania.
Potrivit procurorilor, la 5 septembrie 2010, Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.
În 16 aprilie 2013, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Inculpatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.
Mandatul de arestare nr. 41/17. 07.2013 a fost emis şi a fost pus în executare la 23.07.2013, inculpatul Horia Camil Radu fiind identificat pe teritoriul României. Inculpatul a fost predat în custodia Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, la dispoziţia instanţei de judecată.
Vezi AICI mai multe detalii.
Revenim cu amănunte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News