Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNADNR a suspendat din funcţie un director care a spus la o emisiune TV că Autostrada Sibiu – Orăştie trebuie închisă şi reconstruită


Publicat

lucrari autostrada zona aciliuUn director adjunct de investiţii din cadrul CNADNR – DRDP Craiova a fost sancţionat de companie prin suspendarea contractului individual de muncă al salariatului, fiind cercetat disciplinar după ce acest a afirmat, într-o emisiune TV, că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie ar trebui închis, în contextul în care circulația se desfășoară în condiții nesigure, iar singura soluție rămâne reconstruirea sa.

Fostul director de investiții, Alin Goga, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, că motivul pentru care i-a fost suspendat contractul individual de muncă, pe perioada cercetării disciplinare, a fost venirea sa la emisiunea de la Realitatea TV, din data de 30 iulie, moderată de Rareș Bogdan, în cadrul căreia a dezvăluit neregulile din cadrul companiei.

Totodată, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a afirmat că a fost supus unei cercetări disciplinare, condusă de o comisie din cadrul companiei, din cauza dezvăluirilor făcute despre problemele existente în teritoriu, datorate deciziilor eronate operate la nivelul CNADNR.

Declaraţiile lui Alin Goga de la emisiunea TV din 30 iulie

A subliniat că a existat, încă de la bun început, o sesizare de la DRDP Brașov că există un plan de alunecare, care afectează și magistrala de cale ferată, iar firma CONSITRANS, angajată de CNADNR drept consultant de proiect, a atras atenția că sunt folosite pământurile cele mai proaste pentru construcția autostrăzii. Goga a explicat, în acest sens, că „pentru alegerea traseului e responsabil cel care a făcut studiul de fezabilitate și CNADNR pentru aprobarea proiectului”.

Citeşte şi CNADNR: 300 de nereguli constatate pe autostrada Sibiu – Orăștie, între Săliște și Cunța. Constructorul, obligat să remedieze problemele

„Acolo, de la început, se știa că există magistrala de cale ferată și a existat o sesizare de la DRDP Brașov, care nu a fost luată în considerare, că există un plan de alunecare care afectează inclusiv magistrala de căi ferate. Pe unde al ales să construim? Exact pe unde este cel mai prost. Cele mai proaste pământuri. CONSITRANS-ul le-a zis că nu e bine și că folosesc pământurile cele mai proaste pentru că constructorul a vrut să facă economie și a luat aceste pământuri proaste, care sunt niște argile prăfoase cu contracții mari. Întotdeauna când se face un studiu de fezabilitate există, cel puțin, trei variante. Pentru alegerea traseului e responsabil cel care a făcut studiul de fezabilitate și CNADNR pentru aprobarea proiectului”, a spus Goga.

Citeşte şi Director de investiții CNADNR: Tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie trebuie închis. Circulația se desfășoară în condiții nesigure

O rezolvare tehnică ne costă 250 de milioane de euro. Tot ce am plătit trebuie scos afară și să construim, din nou, de la zero. Planurile de alunecare sunt atât de avansate și, ce este cel mai grav, este că noi am avut rapoarte comandate de CNADNR, de constructor care ne-au spus și am știut raportul doamnei Sanda Manea, profesor la Universitatea de Construcții București și ne-a zis că sunt greșeli de proiectare și de execuție. Am știut din decembrie, anul trecut, și noi am plătit autostrada integral, în condițiile în care noi am știut că lucrurile sunt făcute greșit. Aceste 300 de note de neconformitate au fost făcute de firma CONSITRANS – consultant pe lucrare. Nu firma asta era inginerul. Era consultant și ăla spune „vezi că nu sunt în reguă”. Noi le-am ascuns, l-am dat pe ăla afară și am pus niște salariați de-ai noștri. CONSITRANS a câștigat în tribunal și trebuie să le dăm și zece milioane de lei. Punem niște salariați și oricât de bine intenționați ar vrea să fie, nu au experiența de șantier pentru că sunt oameni care au stat mai mult la birouri și ei depind de un director. Specialiștii care au verificat calitatea tehnică a construcțiilor le-a luat o zi să spună că e în regulă. Autrostrada trebuie închisă”, a adăugat Alin Goga.

Citeşte şi FOTO-VIDEO| AUTOSTRADA Orăștie-Sibiu: INAUGURARE FORȚATĂ pentru tronsonul Cunța -Săliște înainte de turul doi al prezidențialelor

Ce spune CNADNR

Aducem la cunostinţa opiniei publice că regulamentele (…), precum si fisa postului, semnată de toţi salariaţii CNADNR SA, prevăd că: „acordarea către reprezentanţii mass-media de interviuri, precum si furnizarea de documente sau informaţii în legătură cu activitatea CNADNR, se realizează numai cu respectarea obligatorie a mandatului-împuternicirii acordate de către Directorul General.”

Astfel, s-a constituit Comisia de cercetare disciplinară prealabilă a salariatului Goga Alin Mihăiţă – Director Adjunct Investiţii în cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru participarea acestuia, în data de 30.07.2015, la emisiunea „Jocuri de putere” de la postul de televiziune Realitatea TV, moderată de Rares Bogdan, în cadrul căreia salariatul a formulat opinii si a furnizat informaţii în legătură cu activitatea C.N.A.D.N.R.-S.A., fără a fi împuternicit sau a avea mandat de la conducerea CNADNR SA.

Comisia va cerceta împrejurările care au condus la nerespectarea limitelor de competenţă stabilite prin fisa postului ocupat de salariatul Goga Alin Mihăiţă. Pentru o bună informare a opiniei publice precizăm că acesta s-a prezentat cu titulatura de Director Investiţii CNADNR, funcţie ce nu există în organigrama companiei, acesta fiind în fapt consilier juridic la CESTRIN cu preluare de atribuţii a funcţiei de Director Adjunct Investiţii la DRDP Craiova. Comisia instituită are ca obiectiv stabilirea elementelor prevăzute de art. 247 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, pentru a se constata existenţa laturii subiective si obiective a abaterii disciplinare, caz în care angajatorul poate dispune măsuri în baza art. 252 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Comisia va realiza cercetarea disciplinară prealabilă, va analiza gravitatea faptelor si va întocmi un raport cu măsurile ce se impun a fi luate, conform legislației în vigoare. Având în vedere că domnul Alin Goga a afirmat că a participat la o sedinţă CTE unde a constatat că „tratăm lucrurile cu superficialitate”, că referitor la autostrada Orăștie – Sibiu „nu există rezolvare tehnică în acest moment”, că „s-a făcut o chetă de 250 de mii euro”, că „noi suntem cei mai inteligenţi si cei mai buni, pe unde am ales să construim ? Exact pe unde este cel mai prost.”, că „angajaţii CNADNR vin de acasă cu casa de marcat, scot din priză casa CNADNR-ului si pleacă acasă cu 8 – 9000 ron pe tură „, comisia de cercetare disciplinară a solicitat salariatului, ca în data de 28.08.2015 să se prezinte la comisie în vederea probării celor afirmate.

Pe durata cercetării disciplinare prealabile, se suspendă contractul individual de muncă al salariatului, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit.a) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu aplicarea dispoziţiilor art. 52 alin.(2) din aceeasi lege, cu obligația salariatului de a răspunde, în aceasta perioada, la convocările Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

Precizăm că de-a lungul timpului domnul Alin Goga a avut perioade în care a renunţat la calitatea de salariat al CNADNR SA, după care s-a reangajat, dar în urma comportamentului domniei sale a mai fost subiectul unei cercetări disciplinare. După desfacerea Contractului Individual de Muncă pentru absenţe nemotivate, a fost reangajat ţinându-se cont de situaţia familială a acestuia.

În conformitate cu aceleasi prevederi legale, este cercetat disciplinar si salariatul Liviu Costache care a participat în data de 4.08.2015 la emisiunea Jocuri de putere de la televiziunea Realitatea TV. La această emisiune si domnul Costache a făcut afirmaţii nefondate, neadevărate, jignitoare si calomnioase la adresa companiei si a angajaţilor săi. Si în acest caz, conform legislaţiei, comisia de cercetare disciplinară solicită domnului Costache probarea celor afirmate.

Menţionăm că urmare restructurării CNADNR, Direcţia Comercială, al cărei director era domnul Liviu Costache, a fost reorganizată în vederea îmbunătăţirii activităţii acesteia. În acest sens, noua direcţie înfiinţată a preluat, atât, parte din atribuţiile Direcţiei Comerciale, cât si atribuţiile Departamentului Recuperări Creanţe si Serviciului Urmărire Încasare Venituri. Domnului Liviu Costache i-au fost oferite două posturi de conducere pe care acesta le-a refuzat. De asemenea, domnului Liviu Costache, în anul 2011, i-a fost suspendat si apoi desfăcut disciplinar contractul individual de muncă. Reangajarea sa în cadrul companiei efectuându-se în anul 2014.

În cadrul CNADNR SA, posibilele abateri disciplinare sunt întotdeauna cercetate indiferent de persoana sau funcţia salariatului, acest lucru fiind prevăzut în CCM Comisia de cercetare disciplinară prealabilă are obligaţia de a cere explicaţii probatorii pentru analizarea si stabilirea măsurilor ce se impun conform prevederilor legale. Pentru bunul mers al activității companiei, comisia a cercetat si analizat mai multe cazuri, printre acestea numărându-se chiar si cel al actualului Director General, Narcis Neaga, caz ce s-a finalizat cu nesancţionarea salariatului, neprobându-se vinovăţia acestuia.”

Ce spune Alin Goia

„Mă așteptam pentru că nu pot decât prin frică să încerce să țină sub capac acele mizerii care sunt în această companie. Din ce în ce mai mulți oameni sunt dispuși să vorbească și e important că dacă o să vadă că, în instanță, bineînțeles că o să câștig, este vorba de o cenzură absolut abjectă. Vineri dimineață, s-a dat o decizie de către domnul director general, Narcis Neaga, prin care s-a desemnat o comisie pentru certarea mea disciplinară și mi s-a suspendat, totodată, și contractul de muncă pe perioada cercetării disciplinare. A doua zi, când s-a dat decizia de începere a cercetării disciplinare, totodată, au zis ‘cu data prezentei, se suspendă pe perioada cercetării disciplinare și contractul individual”, a declarat Alin Goga, pentru Realitatea TV.

Întrebat ce i-a deranjat pe cei din cadrul CNADNR, Goga a explicat:

„Faptul ca (exact așa scrie în decizie) „am participat la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea, și pentru acest lucru”. Sâmbătă, după ce dăduse decizia de suspendare, a încercat să mă contacteze și să cădem la o înțelegere, domnul Neaga. A înțeles absolut pe dos ceea ce îmi doresc. Poate că în activitatea pe care am desfășurat-o am greșit și eu de multe ori. Însă, a greși estge una și a persevera în niște erori care sunt semnalate de cel puțin zece ani de zile de Curtea de Conturi, de absolut toate organele de control care vin în CNADNR (…) Dânsul s-a înconjurat doar de niște oameni care zic ‘da șefu, ce frumos și deștept sunteți’ și de oameni care îl mint și care nu îi zic adevărul”.

Potrivit acestuia, actualul director general al CNADNR, Narcis Neaga, „a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră”, însă „nu s-a luat nicio măsură”, în acest sens.

„Este o bătaie de joc (…) Au conștientizat câți bani se pierd, dar după ce au văzut presiunile din teritoriu, care vin de la diferiți oameni potenți, au zis ‘stai puțin că nu ne putem lua dupa nebunii ăia de la Craiova’. Păi cei de la Craiova au ajuns să înțeleagă lucrurile și noi încasăm doar la 27 la sută potențial și încasăm 700 mii de euro, în condițiile în care DRDP București are 11.000 de obiective și au doar 1.000 de contracte. Neaga a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră. Nu s-a luat nicio măsură”, a adăugat Alin Goga.

De asemenea, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea „Jocuri de Putere”, că nu a dorit să fie părtaș „la niște nereguli” din cadrul companiei și de aceea a vorbit, subliniind faptul că „mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme”.

„Deocamdată, au emis doar decizia de cercetare. În primul rând, nu pot să fiu suspendat pentru că sunt în concediu de odihnă. Am încredere totală în comisia de cercetare, mai puțin în domnul Florea Dascălu care, în momentul când se pregătea comisia de cercetare pentru domnul Alin Goga, a dat un sms domnului Neaga și i-a spus: ‘pe ăsta vreau să…eu’ și d-aia a ajuns președintele comisiei. La vremea respectivă, când eram director general, el a fost cercetat și se pare că și de DNA . Are câteva dosare la DNA, acum. Deci are tot interesul să îi plătească niște datorii domnului Neaga. Tăcerea nostră ne face complici la prejudicierea companiei. Eu unul, ca și ceilalți, nu vrem să ne facem părtași la niște nereguli.

Mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme. D-aia sunt înlăturați consultanții. Dacă urmăriți unde s-au reziliat contractele cu consultanți care trebuie să fie independenți și joacă integritatea lor profesională, ei ar fi oprit și nu ar fi lăsat turnarea la -10 grade și nici bani care se luau pe partea comercială, dar care adunați fac multe milioane de euro”, a spus Costache.

Mai multe detalii, pe realitatea.net.

În galeria foto, imagini cu lucrari de reparaţii la Autostrada Sibiu – Orăştie, zona Aciliu, de la începutul lunii august 2015.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. unu

  miercuri, 12.08.2015 at 16:11

  Si a avut perfecta dreptate… dar pe acesti oameni care spun adevarul ii suspendati din functie. La ce trambuline ati facut nu este de mirare sa se inchida pt reparatii.

 2. altu

  joi, 13.08.2015 at 10:15

  Trebuie demisi toti din CNADNR, ei sunt toata vina! Acesta este un articol corect/adevarat. Daca, ar fi facute publice documentele de calitate, o sa vedeti ca tot-ul e politic!

 3. Cucuruz

  duminică, 20.12.2015 at 19:37

  Ce-i doi directori au avut dreptate.Cine-i apără în prezent că au spus adevărul??? Toţi directorii de la DRDP-uri şi Şefii de Secţii din zonele unde s-au construit autostrăzi şi Centruri de ocolire a unor oraşe sunt implicaţi în afaceri dubioase. Să fie cu toţii verificaţi cum şi-au dobândit unele averuri, case şi maşini. Ex. fostul director Maliţa de la DRDP Timişoara şi Şefii de Secţii de la această Regională, au fost anchetaţi de DNA, nu s-a soluşionat nimic, deoarece ministrul Blaga care este consătean cu Maliţa şi a fost subalternul acestuia, le-a măşluit şi au scăpaţi. Când s-au construit centurile din Lugoj şi Caransebeş, au fost direcţionate locurile unde primarii şi acoliţii acestora au cumpărat terenuri şi au fost despăgubiţi regeşte. Cine verifică şi cine i-a măsuri,NIMENI???? Salariile la CNADNR, au crescut pe ce consideraţii, drumuri nu avem, iarna îi surprinde de fiecare dată nepregătiţi. CNADNR-ul este o vacă de muls pentru toţi drumarii. Să se facă controale serioase din ultimii 10 ani şi o să vedeţi ce nereguli au fost în această unitate cu implicarea celor de la Ministere. Pun pariu că cele sesizate de mine o să fie îngropate. Sper ca Rareş prin emisiunile pe care le face să mai descopere ceva???!!!!.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

(P) Comunicat: Consilierii locali din Alba Iulia, implicați de primarul Pleșa în războiul pe care l-a declanșat împotriva STP

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia, implicați de primarul Gabriel Pleșa în războiul pe care l-a declanșat la adresa STP. Încă o tentativă de abuz și dispreț, devenite obișnuință pentru noua administrație în raport cu tot ce înseamnă contract și obligații, indiferent că ne referim la transport sau alte servicii, a fost zădărnicită de instanță.

Motivarea comunicată azi, 24 februarie 2021, arată clar că instanța respinge demersul primarului Pleșa de suspendare a contractului dintre STP și AIDA TL.

Mai mult, cel mai important, faptul că nu a participat la adoptarea Hotărârii AGA AIDA-TL nr. 2 și că nu a semnat contractul „ESTE UN REFUZ ȘI NU O IMPOSIBILITATE OBIECTIVĂ DE PARTICIPARE la ședința AGA AIDA-TL din data de 07.01.2021, primarul municipiului Alba Iulia neavând obligația să justifice calitatea de reprezentant deoarece, LEGAL SI STATUTAR, REPREZENTA MUNICIPIUL DE DREPT.

Așa că nici nu se punea problema dovedirii unei astfel de calități. Instanța a stabilit că acest contract ar fi putut fi atacat în temeiul altor legi, dar termenul de contestare a fost depășit, exclusiv din culpa domnului Pleșa.

Cu aceeași necunoaștere sau rea voință, primarul Pleșa cheamă aleșii locali să decidă, vineri, 26 februarie, dacă îl vor mandata ca reprezentant al municipalității în cadrul AIDA-TL.

Asta după ce a devenit clar că demersul său, pe persoană fizică și fără un mandat din partea consiliului, de a suspenda contractul de servicii de transport este unul fără temei legal.

Citește și: Alba Iulia rămâne fără GRATUITATE la transportul public. Sunt afectați pensionarii, elevii și studenții

Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, deși LEGEA prevede clar că primarul este cel care are această calitate de reprezentare.

E drept, dacă ar fi fost finalizată această etapă prin mandatul dat de consilieri, atunci când trebuia, până la 30 de zile de la sesizarea de către AIDA TL, din data de 3 decembrie 2020, l-ar fi făcut direct răspunzător pe primar pentru neîndeplinirea oricăror obligații contractuale.

Oricum, acest lucru se întâmplă, pentru că după expirarea acestui termen mandatul este aprobat tacit, conf. art.10, alin.5^1, din Legea 51/2006. În aceste condiții, solicitarea unui vot din partea consilierilor este „apă de ploaie”, iar un eventual refuz de a-l mandata pe primar ca reprezentant legal ar aduce, juridic, pe viitor, toate consecințele nerespectării contractului pe umerii consilierilor.

„Este absolut stupid ce invocă dl. Pleșa, când se referă la mandatul din cadrul AIDA-TL. E ca și cum un părinte, cu toate drepturile, ar cere tutela copilului.

Dânsul demonstrează că fie nepriceperea, fie dorința de a anihila STP, duc la un joc de poker unde se mizează banii orașului, nicidecum cei din buzunarul personal al primarului Gabriel Pleșa. Și, vă rog să mă credeți, prin ceea ce spune și face public domnia sa și unii dintre subordonați dânsului, devine clar jocul de interese prin care se vrea falimentarea STP și preluarea transportului de cei care sunt preferați.

Am auzit afirmații scandaloase prin care sunt acuzați inclusiv ceilalți primari din AIDA-TL, ceea ce mi se pare că ne aduce la „ori cedezi, ori te terminăm”. Se vede clar că nu-i interesează nici câți bani ar putea pierde în instanță, bani pe care tot oamenii din oraș i-ar plăti.

Legat de atât de discutatul buget al STP, primarul USR-PLUS face o gravă dezinformare. Gabriel Pleșa aruncă în spațiul public niște cifre, dar nu spune că acestea sunt unele care se pot dovedi mult mai mici, având în vedere că bugetul contractului de transport este estimat.

Acesta urmează să fie operat în funcție de necesități și nu este unul garantat la plată. Este o vorbă „minciuna stă cu regele la masă”. Dar vom demonstra că, și în cazul bugetului, domnul Pleșa este departe de a fi mai mult decât un pion condus de profitori și nepricepuți.” – Stelian Nicola, director general STP Alba Iulia.

Vezi și: Reacția primarului din Alba Iulia, după ce STP a anunțat că suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi: ”Este regretabil”

Războiul pe care primarul Gabriel Pleșa l-a declanșat în raporturile cu STP este unul cu implicații extrem de grave, pe termen scurt, mediu și lung. În primă fază, societatea de transport a fost nevoită, din cauză că nu și-a încasat, de la Primăria Alba Iulia, banii cuveniți, să sisteze gratuitățile pentru mai multe categorii sociale.

Departamentul de comunicare al STP Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pensii 2021: Vârsta de pensionare pentru femeile angajate ca funcționari publici, schimbată. Decizia Curții Constituționale

Publicat

Femeile angajate în funcții cu statut de funcționar public pot cere să amâne pensionarea peste limita de vârstă de 63 de ani.

O decizie a Curții Constituționale se referă la ”posibilitatea de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”.

”Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis (în 23 februarie 2021 – n.r.) excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.98 alin.(1) lit. d) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în redactarea anterioară modificării prin art.I pct. 24 din Legea nr.156/2018, ale art. 98 alin.(1) lit. d) din Legea nr.188/1999, astfel cum au fost modificate prin art.I pct. 24 din Legea nr. 156/2018 şi ale art. 517 alin.(1) lit.d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi a constatat că acestea sunt constituţionale în măsura în care sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”, precizează CCR într-un comunicat.

OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, citată de CCR, prevede că femeile angajate ca funcționari publici pot cere menținerea în funcție cel mult 3 ani după vârsta standard de pensionare (63 de ani), dar cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu și cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice.

OUG 57/2019 Art. 517 alin 1 lit d) Raportul de serviciu existent încetează de drept:

d) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, dacă persoana care are competența de numire în funcția publică nu dispune aplicarea prevederilor alin. (2);

Alin (2) În mod excepțional, pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.

Pe perioada în care este dispusă menținerea în activitate pot fi aplicate dispozițiile art. 378. (raportul de serviciu poate fi exercitat cu durată redusă a timpului de muncă la jumătate de normă, caz în care este denumit raport de serviciu cu timp parțial).

Art.98 alin. (1) lit. d) din Legea nr.188/1999Raportul de serviciu încetează de drept: d) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, după caz, la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parțială ori invaliditate a funcționarului public, potrivit legii;

Modificare prin art.I pct. 24 din Legea nr.156/2018: d) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare dacă persoana care are competență de numire în funcția publică nu dispune aplicarea prevederilor alin. 3 (alin 3 – Constatarea cazului de încetare de drept a raportului de serviciu se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea lui prin act administrativ al persoanei care are competența legală de numire în funcția publică)

Astfel, angajatele – funcționar public vor putea opta pe viitor să se retragă din activitate în aceleași condiții ca și colegii lor bărbați, adică la vârsta de 65 de ani.

CCR a precizat că prevederile și modificările legislative de mai sus sunt constituționale doar dacă ”nu exclud posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”.

Prevederi referitoare la pensiile din România

Prin OUG adoptate de Executiv în februarie 2021:

– începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat

– majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat

– începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CE propune prelungirea sistemului de roaming fără taxe suplimentare. Milioane de europeni se bucură de acest beneficiu

Publicat

Comisia Europeană a propus prelugirea cu zece ani a actualului sistem de tarifare în telefonia mobilă, care permite utilizarea rezonabilă, fără taxe suplimentare de roaming, în spaţiul Uniunii Europene.

„Pentru a asigura că cetăţenii pot continua să se bucure de roaming fără taxe suplimentare în timpul călătoriilor în spaţiul UE, Comisia Europeană a propus astăzi o nouă Reglementare în domeniul roaming-ului. Aceasta va prelungi cu zece ani actualele reguli, care urmează să expire în 2022.

De asemenea, vor fi asigurate servicii mai bune de roaming. Spre exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate şi viteză în reţeaua mobilă, atât acasă, cât şi în străinătate, atât timp cât sunt disponibile reţele echivalente”, a anunţat Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Citește și: Prețurile la date mobile în roaming au scăzut din 1 ianuarie. Precizări cu privire la tarifele de telefonie pentru Regatul Unit

„Noile reguli vor asigura şi acces eficient la servicii de urgenţă, inclusiv prin îmbunătăţirea prezentării unor mijloace alternative pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi prin creşterea modalităţilor de înştiinţare privind utilizarea serviciilor cu TVA în roaming”, precizează reprezentanții Comisiei Europene.

„Oriunde ne aflăm în Europa, putem lua legătura cu cei dragi, putem discuta despre activităţi şi putem distribui informaţii de pe drum fără a ne face griji pentru facturi scumpe.

Sfârşitul taxelor de roaming este un prim exemplu despre modul în care UE menţine conectaţi milioane de cetăţeni, îmbunătăţindu-le vieţile.

Noile reglementări vor menţine roamingul fără taxe suplimentare, ba chiar îl vor îmbunătăţi”, a spus și Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru Adaptarea Europei la Era Digitală.

„Milioane de europeni se bucură de beneficiile roamingului fără taxe suplimentare în spaţiul UE. Este vorba de un element central de succes al pieţei comune.

În Deceniul Digital al Europei, toată lumea trebuie să poată avea conectivitate excelentă oriunde se află în Europa, la fel ca acasă. Astăzi, putem confirma angajamentul nostru faţă de cetăţeni. În paralel, lucrăm pentru susţinerea investiţiilor în infrastructura adecvată”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Actualul sistem de roaming a intrat în vigoare în statele membre UE în 2017 și urma să expire în 2022.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă licitație pentru reabilitarea Liceului Teoretic din Teiuș. Va beneficia de un sistem de încălzire cu pompă de căldură

Publicat

Liceul Teoretic din Teiuș va fi reabilitat termic printr-un proiect de este 2,3 milioane de lei. Clădirea construită în perioada anilor 1936 va fi izolată termic și va beneficia de un sistem de încălzire format dintr-o pompă de căldură geotermală. 

Primăria Teiuș a lansat marți, 23 februarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru investiția „Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”.

Valoarea totală estimată este de 2.337.312,74 de lei, fără TVA.

 

Reamintim faptul că primele licitații pentru reabilitarea termică a liceului au fost lansate încă din anul 2019, acestea fiind anulate după ce au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme, sau nu s-au prezentat ofertanți.

Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) clădirea a fost executată în perioada anilor 1936 și a avut, de la început, funcțiunea de școală. Construcția are regimul de înălțime Sp + P + E.

Proiectul de reabilitare termică vizează:

 • izolarea soclului
 • izolarea termică a pereților exteriori cu un strat de tip multipor de minim 15 cm
 • izolarea termică a planșeului sub pod
 • izolarea plăcii pe sol la partea inferioară
 • izolarea plăcii la intrados a subsolului
 • înlocuirea acoperișului existent
 • înlocuirea scocurilor și a burlanelor deteriorate cu altele noi
 • înlocuirea ferestrelor și ușilor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan, cu 6 camere și sistem automat de închidere
 • sistem de încălzire format din pompă de căldură sol/apă (geotermală)
 • modernizarea instalației de încălzire – înlocuirea corpurilor de încălzire existente din fontă cu corpuri din tablă și prevederea unui sistem nou de încălzire, realizat cu ajutorul ventiloconvectoarelor de pardoseală
 • montarea de robineți cu reglaj termostatic pe fiecare corp de încălzire în parte
 • înlocuirea conductelor și a coloanelor ce transportă agentul termic, precum și izolarea acestora
 • instalarea unui boiler electric pentru producerea de apă caldă curentă necesară clădirii reabilitate
 • înlocuirea racordurilor obiectelor sanitare
 • înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente energetic de tip LED

În interiorul sălilor de curs, holuri, laborator, cabinet, cancelarie s-a proiectat o instalație de încălzire cu ventiloconvectoare, în sistem de două țevi. Acestea se vor monta pe pardoseală  și vor realiza încălzirea  spațiilor în perioada de iarnă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate