Connect with us
Publicitate

Actualitate

CNADNR a suspendat din funcţie un director care a spus la o emisiune TV că Autostrada Sibiu – Orăştie trebuie închisă şi reconstruită

Publicat

lucrari autostrada zona aciliu Un director adjunct de investiţii din cadrul CNADNR – DRDP Craiova a fost sancţionat de companie prin suspendarea contractului individual de muncă al salariatului, fiind cercetat disciplinar după ce acest a afirmat, într-o emisiune TV, că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie ar trebui închis, în contextul în care circulația se desfășoară în condiții nesigure, iar singura soluție rămâne reconstruirea sa.

Fostul director de investiții, Alin Goga, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere”, că motivul pentru care i-a fost suspendat contractul individual de muncă, pe perioada cercetării disciplinare, a fost venirea sa la emisiunea de la Realitatea TV, din data de 30 iulie, moderată de Rareș Bogdan, în cadrul căreia a dezvăluit neregulile din cadrul companiei.

Totodată, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a afirmat că a fost supus unei cercetări disciplinare, condusă de o comisie din cadrul companiei, din cauza dezvăluirilor făcute despre problemele existente în teritoriu, datorate deciziilor eronate operate la nivelul CNADNR.

Declaraţiile lui Alin Goga de la emisiunea TV din 30 iulie

A subliniat că a existat, încă de la bun început, o sesizare de la DRDP Brașov că există un plan de alunecare, care afectează și magistrala de cale ferată, iar firma CONSITRANS, angajată de CNADNR drept consultant de proiect, a atras atenția că sunt folosite pământurile cele mai proaste pentru construcția autostrăzii. Goga a explicat, în acest sens, că „pentru alegerea traseului e responsabil cel care a făcut studiul de fezabilitate și CNADNR pentru aprobarea proiectului”.

Citeşte şi CNADNR: 300 de nereguli constatate pe autostrada Sibiu – Orăștie, între Săliște și Cunța. Constructorul, obligat să remedieze problemele

„Acolo, de la început, se știa că există magistrala de cale ferată și a existat o sesizare de la DRDP Brașov, care nu a fost luată în considerare, că există un plan de alunecare care afectează inclusiv magistrala de căi ferate. Pe unde al ales să construim? Exact pe unde este cel mai prost. Cele mai proaste pământuri. CONSITRANS-ul le-a zis că nu e bine și că folosesc pământurile cele mai proaste pentru că constructorul a vrut să facă economie și a luat aceste pământuri proaste, care sunt niște argile prăfoase cu contracții mari. Întotdeauna când se face un studiu de fezabilitate există, cel puțin, trei variante. Pentru alegerea traseului e responsabil cel care a făcut studiul de fezabilitate și CNADNR pentru aprobarea proiectului”, a spus Goga.

Citeşte şi Director de investiții CNADNR: Tronsonul de autostradă Sibiu-Orăștie trebuie închis. Circulația se desfășoară în condiții nesigure

O rezolvare tehnică ne costă 250 de milioane de euro. Tot ce am plătit trebuie scos afară și să construim, din nou, de la zero. Planurile de alunecare sunt atât de avansate și, ce este cel mai grav, este că noi am avut rapoarte comandate de CNADNR, de constructor care ne-au spus și am știut raportul doamnei Sanda Manea, profesor la Universitatea de Construcții București și ne-a zis că sunt greșeli de proiectare și de execuție. Am știut din decembrie, anul trecut, și noi am plătit autostrada integral, în condițiile în care noi am știut că lucrurile sunt făcute greșit. Aceste 300 de note de neconformitate au fost făcute de firma CONSITRANS – consultant pe lucrare. Nu firma asta era inginerul. Era consultant și ăla spune „vezi că nu sunt în reguă”. Noi le-am ascuns, l-am dat pe ăla afară și am pus niște salariați de-ai noștri. CONSITRANS a câștigat în tribunal și trebuie să le dăm și zece milioane de lei. Punem niște salariați și oricât de bine intenționați ar vrea să fie, nu au experiența de șantier pentru că sunt oameni care au stat mai mult la birouri și ei depind de un director. Specialiștii care au verificat calitatea tehnică a construcțiilor le-a luat o zi să spună că e în regulă. Autrostrada trebuie închisă”, a adăugat Alin Goga.

Citeşte şi FOTO-VIDEO| AUTOSTRADA Orăștie-Sibiu: INAUGURARE FORȚATĂ pentru tronsonul Cunța -Săliște înainte de turul doi al prezidențialelor

Ce spune CNADNR

Aducem la cunostinţa opiniei publice că regulamentele (…), precum si fisa postului, semnată de toţi salariaţii CNADNR SA, prevăd că: „acordarea către reprezentanţii mass-media de interviuri, precum si furnizarea de documente sau informaţii în legătură cu activitatea CNADNR, se realizează numai cu respectarea obligatorie a mandatului-împuternicirii acordate de către Directorul General.”

Astfel, s-a constituit Comisia de cercetare disciplinară prealabilă a salariatului Goga Alin Mihăiţă – Director Adjunct Investiţii în cadrul D.R.D.P. Craiova, pentru participarea acestuia, în data de 30.07.2015, la emisiunea „Jocuri de putere” de la postul de televiziune Realitatea TV, moderată de Rares Bogdan, în cadrul căreia salariatul a formulat opinii si a furnizat informaţii în legătură cu activitatea C.N.A.D.N.R.-S.A., fără a fi împuternicit sau a avea mandat de la conducerea CNADNR SA.

Comisia va cerceta împrejurările care au condus la nerespectarea limitelor de competenţă stabilite prin fisa postului ocupat de salariatul Goga Alin Mihăiţă. Pentru o bună informare a opiniei publice precizăm că acesta s-a prezentat cu titulatura de Director Investiţii CNADNR, funcţie ce nu există în organigrama companiei, acesta fiind în fapt consilier juridic la CESTRIN cu preluare de atribuţii a funcţiei de Director Adjunct Investiţii la DRDP Craiova. Comisia instituită are ca obiectiv stabilirea elementelor prevăzute de art. 247 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările si completările ulterioare, pentru a se constata existenţa laturii subiective si obiective a abaterii disciplinare, caz în care angajatorul poate dispune măsuri în baza art. 252 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

Comisia va realiza cercetarea disciplinară prealabilă, va analiza gravitatea faptelor si va întocmi un raport cu măsurile ce se impun a fi luate, conform legislației în vigoare. Având în vedere că domnul Alin Goga a afirmat că a participat la o sedinţă CTE unde a constatat că „tratăm lucrurile cu superficialitate”, că referitor la autostrada Orăștie – Sibiu „nu există rezolvare tehnică în acest moment”, că „s-a făcut o chetă de 250 de mii euro”, că „noi suntem cei mai inteligenţi si cei mai buni, pe unde am ales să construim ? Exact pe unde este cel mai prost.”, că „angajaţii CNADNR vin de acasă cu casa de marcat, scot din priză casa CNADNR-ului si pleacă acasă cu 8 – 9000 ron pe tură „, comisia de cercetare disciplinară a solicitat salariatului, ca în data de 28.08.2015 să se prezinte la comisie în vederea probării celor afirmate.

Pe durata cercetării disciplinare prealabile, se suspendă contractul individual de muncă al salariatului, în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit.a) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu aplicarea dispoziţiilor art. 52 alin.(2) din aceeasi lege, cu obligația salariatului de a răspunde, în aceasta perioada, la convocările Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

Precizăm că de-a lungul timpului domnul Alin Goga a avut perioade în care a renunţat la calitatea de salariat al CNADNR SA, după care s-a reangajat, dar în urma comportamentului domniei sale a mai fost subiectul unei cercetări disciplinare. După desfacerea Contractului Individual de Muncă pentru absenţe nemotivate, a fost reangajat ţinându-se cont de situaţia familială a acestuia.

În conformitate cu aceleasi prevederi legale, este cercetat disciplinar si salariatul Liviu Costache care a participat în data de 4.08.2015 la emisiunea Jocuri de putere de la televiziunea Realitatea TV. La această emisiune si domnul Costache a făcut afirmaţii nefondate, neadevărate, jignitoare si calomnioase la adresa companiei si a angajaţilor săi. Si în acest caz, conform legislaţiei, comisia de cercetare disciplinară solicită domnului Costache probarea celor afirmate.

Menţionăm că urmare restructurării CNADNR, Direcţia Comercială, al cărei director era domnul Liviu Costache, a fost reorganizată în vederea îmbunătăţirii activităţii acesteia. În acest sens, noua direcţie înfiinţată a preluat, atât, parte din atribuţiile Direcţiei Comerciale, cât si atribuţiile Departamentului Recuperări Creanţe si Serviciului Urmărire Încasare Venituri. Domnului Liviu Costache i-au fost oferite două posturi de conducere pe care acesta le-a refuzat. De asemenea, domnului Liviu Costache, în anul 2011, i-a fost suspendat si apoi desfăcut disciplinar contractul individual de muncă. Reangajarea sa în cadrul companiei efectuându-se în anul 2014.

În cadrul CNADNR SA, posibilele abateri disciplinare sunt întotdeauna cercetate indiferent de persoana sau funcţia salariatului, acest lucru fiind prevăzut în CCM Comisia de cercetare disciplinară prealabilă are obligaţia de a cere explicaţii probatorii pentru analizarea si stabilirea măsurilor ce se impun conform prevederilor legale. Pentru bunul mers al activității companiei, comisia a cercetat si analizat mai multe cazuri, printre acestea numărându-se chiar si cel al actualului Director General, Narcis Neaga, caz ce s-a finalizat cu nesancţionarea salariatului, neprobându-se vinovăţia acestuia.”

Ce spune Alin Goia

„Mă așteptam pentru că nu pot decât prin frică să încerce să țină sub capac acele mizerii care sunt în această companie. Din ce în ce mai mulți oameni sunt dispuși să vorbească și e important că dacă o să vadă că, în instanță, bineînțeles că o să câștig, este vorba de o cenzură absolut abjectă. Vineri dimineață, s-a dat o decizie de către domnul director general, Narcis Neaga, prin care s-a desemnat o comisie pentru certarea mea disciplinară și mi s-a suspendat, totodată, și contractul de muncă pe perioada cercetării disciplinare. A doua zi, când s-a dat decizia de începere a cercetării disciplinare, totodată, au zis ‘cu data prezentei, se suspendă pe perioada cercetării disciplinare și contractul individual”, a declarat Alin Goga, pentru Realitatea TV.

Întrebat ce i-a deranjat pe cei din cadrul CNADNR, Goga a explicat:

„Faptul ca (exact așa scrie în decizie) „am participat la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea, și pentru acest lucru”. Sâmbătă, după ce dăduse decizia de suspendare, a încercat să mă contacteze și să cădem la o înțelegere, domnul Neaga. A înțeles absolut pe dos ceea ce îmi doresc. Poate că în activitatea pe care am desfășurat-o am greșit și eu de multe ori. Însă, a greși estge una și a persevera în niște erori care sunt semnalate de cel puțin zece ani de zile de Curtea de Conturi, de absolut toate organele de control care vin în CNADNR (…) Dânsul s-a înconjurat doar de niște oameni care zic ‘da șefu, ce frumos și deștept sunteți’ și de oameni care îl mint și care nu îi zic adevărul”.

Potrivit acestuia, actualul director general al CNADNR, Narcis Neaga, „a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră”, însă „nu s-a luat nicio măsură”, în acest sens.

„Este o bătaie de joc (…) Au conștientizat câți bani se pierd, dar după ce au văzut presiunile din teritoriu, care vin de la diferiți oameni potenți, au zis ‘stai puțin că nu ne putem lua dupa nebunii ăia de la Craiova’. Păi cei de la Craiova au ajuns să înțeleagă lucrurile și noi încasăm doar la 27 la sută potențial și încasăm 700 mii de euro, în condițiile în care DRDP București are 11.000 de obiective și au doar 1.000 de contracte. Neaga a știut ce se întâmplă în agențiile de control și încasare, fie că erau de la podurile dunărene, fie că erau de pe frontieră. Nu s-a luat nicio măsură”, a adăugat Alin Goga.

De asemenea, fostul director general al CNADNR, Liviu Costache, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea „Jocuri de Putere”, că nu a dorit să fie părtaș „la niște nereguli” din cadrul companiei și de aceea a vorbit, subliniind faptul că „mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme”.

„Deocamdată, au emis doar decizia de cercetare. În primul rând, nu pot să fiu suspendat pentru că sunt în concediu de odihnă. Am încredere totală în comisia de cercetare, mai puțin în domnul Florea Dascălu care, în momentul când se pregătea comisia de cercetare pentru domnul Alin Goga, a dat un sms domnului Neaga și i-a spus: ‘pe ăsta vreau să…eu’ și d-aia a ajuns președintele comisiei. La vremea respectivă, când eram director general, el a fost cercetat și se pare că și de DNA . Are câteva dosare la DNA, acum. Deci are tot interesul să îi plătească niște datorii domnului Neaga. Tăcerea nostră ne face complici la prejudicierea companiei. Eu unul, ca și ceilalți, nu vrem să ne facem părtași la niște nereguli.

Mai sunt și alte lucrări unde sunt probleme. D-aia sunt înlăturați consultanții. Dacă urmăriți unde s-au reziliat contractele cu consultanți care trebuie să fie independenți și joacă integritatea lor profesională, ei ar fi oprit și nu ar fi lăsat turnarea la -10 grade și nici bani care se luau pe partea comercială, dar care adunați fac multe milioane de euro”, a spus Costache.

Mai multe detalii, pe realitatea.net.

În galeria foto, imagini cu lucrari de reparaţii la Autostrada Sibiu – Orăştie, zona Aciliu, de la începutul lunii august 2015.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. unu

    miercuri, 12.08.2015 at 16:11

    Si a avut perfecta dreptate… dar pe acesti oameni care spun adevarul ii suspendati din functie. La ce trambuline ati facut nu este de mirare sa se inchida pt reparatii.

  2. altu

    joi, 13.08.2015 at 10:15

    Trebuie demisi toti din CNADNR, ei sunt toata vina! Acesta este un articol corect/adevarat. Daca, ar fi facute publice documentele de calitate, o sa vedeti ca tot-ul e politic!

  3. Cucuruz

    duminică, 20.12.2015 at 19:37

    Ce-i doi directori au avut dreptate.Cine-i apără în prezent că au spus adevărul??? Toţi directorii de la DRDP-uri şi Şefii de Secţii din zonele unde s-au construit autostrăzi şi Centruri de ocolire a unor oraşe sunt implicaţi în afaceri dubioase. Să fie cu toţii verificaţi cum şi-au dobândit unele averuri, case şi maşini. Ex. fostul director Maliţa de la DRDP Timişoara şi Şefii de Secţii de la această Regională, au fost anchetaţi de DNA, nu s-a soluşionat nimic, deoarece ministrul Blaga care este consătean cu Maliţa şi a fost subalternul acestuia, le-a măşluit şi au scăpaţi. Când s-au construit centurile din Lugoj şi Caransebeş, au fost direcţionate locurile unde primarii şi acoliţii acestora au cumpărat terenuri şi au fost despăgubiţi regeşte. Cine verifică şi cine i-a măsuri,NIMENI???? Salariile la CNADNR, au crescut pe ce consideraţii, drumuri nu avem, iarna îi surprinde de fiecare dată nepregătiţi. CNADNR-ul este o vacă de muls pentru toţi drumarii. Să se facă controale serioase din ultimii 10 ani şi o să vedeţi ce nereguli au fost în această unitate cu implicarea celor de la Ministere. Pun pariu că cele sesizate de mine o să fie îngropate. Sper ca Rareş prin emisiunile pe care le face să mai descopere ceva???!!!!.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate