Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR: Loturile 1 și 2 din Autostrada A10 Sebeș Turda vor fi finalizate și deschise integral traficului în vara anului 2021


Publicat

Deschidere integrală a traficului pe Lotul 1 respectiv finalizarea Lotului 2 din Autostrada A10 Sebeș – Turda va avea loc în luna iunie 2021, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). 

Directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță a avut joi, 10 decembrie, ultima videoconferință din acest an cu antreprenorii proiectelor de infrastructură rutieră. Din analiza situației proiectelor a rezultat un ritm de lucru îmbunătățit pe anumite șantiere, fiind antreprenori care au avut o mobilizare bună, ceea ce a determinat respectarea sau chiar devansarea graficelor de execuție.

Totodată, a fost evaluată și situația proiectelor al căror stadiu nu corespunde termenelor asumate. Cu privire la acestea, managementul CNAIR s-a exprimat ferm asupra consecințelor care vor fi suportate de antreprenorii care nu respectă prevederile contractuale.

A fost analizată situația financiară a fiecărui contract, CNAIR asumându-și plata facturilor emise de către antreprenor, conform volumului lucrărilor executate.

Directorul General al CNAIR a insistat asupra formulării pertinente a eventualelor revendicări, întrucât cele care nu sunt corect fundamentate atrag îngreunarea derulării contractelor.

Referitor la programul de finalizare integrală a autostrăzii A10, Sebeș-Turda, antreprenorul lotului 1 și-a asumat punerea treptată în funcțiune a tuturor obiectivelor rămase de executat.

Cu privire la întârzierile majore înregistrate pe lotul 2, Mariana Ioniță a subliniat necesitatea monitorizării stricte a antreprenorului, precum și obligația ca data de finalizare asumată să reprezinte termenul maximal pentru punerea în trafic a lotului 2.

Stadiul lucrărilor pe loturile 1 și 2 din Autostrada A10 Sebeș – Turda, potrivit ultimei raportări a CNAIR (noiembrie 2020)

Lotul 1

Sector: Lancrăm – Sântimbru

Lungime (km): 17 (0+000 – 17+000)

Antreprenor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Pomponio Construcții SRL

Valoare proiect: 541,73 mil. lei fără TVA

Data începerii: 2 decembrie 2014

Data finalizării: deschidere trafic – 3 decembrie 2020, finalizare contract: aprilie 2021

Stadiu fizic actual: 92,60%

Stadiu financiar: 80,93%

An deschidere (în folosință): deschidere trafic (15,6 km) – 3 decembrie 2020, deschidere integrală a traficului – iunie 2021, simultan cu finalizarea Lotului 2

Lotul 2

Sector: Sântimbru – Aiud

Lungime (km): 24,25 (17+000 – 41+250)

Antreprenor: Asocierea Aktor Tehnical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – SC Euro Construct Trading 98 SRL

Valoare proiect: 549,33 mil, lei fără TVA

Data începerii: 2 decembrie 2014

Data finalizării: iunie 2021, conform grafic de lucrări

Stadiu fizic actual: 78,10%

Stadiu financiar: 68,08%

An deschidere (în folosință): finalizare lucrări – iunie 2021ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Bogdan

    duminică, 13.12.2020 at 00:19

    Valurile de pe lotul 1 sunt in regula ? Autostrada noua mai proasta decat una veche?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Un bărbat din Abrud a furat o sacoșă cu alimente și scule, de pe terasa unui bar. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Abrud este cercetat pentru furt, după ce a furat sacoșa cu produse alimentare și scule, unui cetățean, care se afla pe terasa unui bar din localitate.

Potrivit IPJ Alba, în după amiaza zilei de 20 ianuarie, polițiștii din Abrud au fost sesizați de către un bărbat de 54 de ani, din Abrud, cu privire la faptul că, în timp ce se afla pe terasa unui bar din oraș, i-a dispărut o sacoșă în care avea bunuri în valoare de 300 de lei – produse alimentare și scule.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 57 de ani, din Abrud, ca persoană bănuită de săvârșirea furtului, asupra sa fiind găsite mare parte din bunurile sustrase.

Acesta este cercetat pentru furt.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noul Testament de la Bălgrad: 373 de ani de la tipăririrea primei traduceri integrale în limba română

Publicat

Ziua de 21 ianuarie avea să rămână întipărită definitiv în istoria culturii noastre românești, acest fapt datorându-se publicării din urmă cu 373 de ani a primei traduceri integrale în limba română a Noului Testament.

Această realizate deosebită a fost înfăptuită la Alba Iulia, sub coordonarea și atenta grijă a Mitropolitului Ortodox al Transilvaniei, Simion Ștefan, în timpul principelui calvin Gheorghe Rákóczi I.

Fiind publicat în urma unui îndelungat proces care s-a încheiat la 1648, Noul Testament de la Bălgrad a fost privit de către contemporani ca fiind o creație asociată cu ideile predosloviilor apărute în contextul religios românesc din secolul al XVI-lea. În acest fel, alături de traducerea unor fragmente ale Vechiului Testament, în anul 1582, prin Palia de la Orăștie, tipărirea Noului Testament de la Bălgrad în limba română constituie o realizare de seamă a culturii românești, înfăptuită în Transilvania secolului al XVII-lea. În același timp, datorită importanței sale deosebite, apariția a fost privită ca un pas esențial premergător editării Bibliei de la București din anul 1688.

În ceea ce privește principalul scop al lucrării, Mitropolitul Simion Ștefan dorea ca prin traducerea Noului Testament să ofere tuturor românilor ortodocși „cuvântul lui Dumnezeu” într-o limbă pe care să o înțeleagă toți. Astfel, se urmărea crearea unei limbi scripturistice unitare în sferele căreia să se regăsească toți românii: „Aceasta încă vă rugăm, să luați aminte că rumânii nu grăiescu în toate țările într-un chip, încă nici într-o țară toți într-un chip. Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sânt buni carii îmblă în toate țările, așia și cuvintele acelea sânt bune carele le înțeleg toți; noi drept aceaia ne-am silit den cât am putut, să izvodim așia cum să înțeleagă toți” (Mitropolitul Simion Ștefan).

Făcând referire la viața și activitatea deosebită în plan cultural a Mitropolitului Simion Ștefan, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu afirma următoarele: „Deși era conducătorul unei Biserici tolerate, încătușat de atâtea condiții, urmărit și umilit în propria sa țară, Mitropolitul Simion Ștefan, cu mijloacele care i-au stat la îndemână, cu dârzenia și abilitatea lui, la care se adaugă credința puternică a păstoriților săi, a știut să treacă peste orice obstacole, lăsând culturii românești acel dar neprețuit care este Noul Testament din 1648”.

De asemenea, alți numeroși cercetători care și-au îndreptat atenția asupra lucrării Mitropolitului Simion Ștefan, au remarcat faptul că, deși tipărit în urmă cu mai bine de trei secole și jumătate, Noul Testament a fost tradus într-o limbă plăcută, mult apropiată de cea a poporului, de o mare frumuseţe literară.

Astfel, ca urmare a activității sale deosebite în plan spiritual și cultural, Mitropolitul Simion Ștefan rămâne cunoscut peste veacuri ca fiind un vajnic luptător pentru cauza unității ortodoxe și românești.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Simion Ștefan, întâistătător al românilor ortodocși din Transilvania timp de 13 ani (1643-1656), a fost trecut în rândul sfinților în urmă cu un deceniu, ca unul care L-a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, conducându-și turma cea cuvântătoare pe calea mântuirii. Ceremonia solemnă a canonizării a avut loc în data de 30 octombrie 2011, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Surse: ziarullumina.ro, istorie-pe-scurt.ro, reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Statele Uniunii Europene au căzut de acord ca să-și recunoască reciproc valabilitatea testelor rapide anti-COVID-19

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigen, în ajunul unui nou summit european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei, relatează AFP, citând surse diplomatice, potrivit Agerpres.

O procedură scrisă a fost lansată pentru confirmarea acestui acord înainte de începerea summitului, joi.

Testul antigen nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut pe loc în numai 10-30 de minute, dar acesta este considerat mai puţin sigur decât testul PCR.

Comisia Europeană pledează din noiembrie 2020 pentru utilizarea testelor antigenice rapide, pe lângă testele PCR, pentru a limita propagarea virusului, a detecta infectările cu SARS-CoV-2 şi a limita măsurile de izolare sau carantină.

Aceste teste rapide sunt considerate drept o soluţie pentru călătorii care se întorc dintr-o ţară non-europeană.

Franţa, în special, a cerut această recunoaştere reciprocă a testelor antigen.

„Între Franţa şi Irlanda, testele PCR funcţionează, pentru că nu diferă, dar nu este şi cazul testelor antigen, deoarece Irlanda nu le recunoaşte încă”, declarase duminică secretarul de stat francez Clement Beaune.

Comisia recomandă utilizarea testului antigen „în situaţii specifice”, pentru a identifica prompt contaminarea într-un nou focar al epidemiei sau pentru a monitoriza „persoanele cu risc ridicat”, cum ar fi personalul medical sau cel din căminele de bătrâni.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Ora de joacă”. Imagini inedite cu animale jucându-se, surprinse de camerele amplasate în Parcul Natural Apuseni

Publicat

Camerele amplasate de rangerii Parcului Natural Apuseni au surprins la joacă cervide din populația tânără de animale.

Într-o primă filmare, este vorba despre un grup mare de ciute și cerbi care zburdă fără griji prin pădurea încărcată de zăpadă.

”Ora de joacă în Apuseni” au denumit momentul, rangerii parcului.

Într-o a doua filmare, postată pe contul de Facebook al Parcului Natural Apuseni, se pot observa câteva căprioare tinere, care, de asemenea, se joacă prin zăpadă.

Imaginile sunt surprinse în decembrie și ianuarie, de camerele amplasate de rangeri pe suprafața parcului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate