Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană: Cele mai multe decese din accidente rutiere s-au înregistrat în România, anul trecut. „Punctele negre” din Alba

Publicat

Cele mai multe decese din accidente rutiere la un milion de locuitori din Uniunea Europeană s-au înregistrat, anul trecut, în România. Numărul acestora, 92, este în scădere faţă de 2012, când au fost 101 decese la un milion de locuitori, potrivit unei statistici preliminare publicate de CE.

Comisia Europeană informează că 2013 este al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat „o scădere impresionantă” a numărului de persoane ucise pe şoselele Europei. Astfel, conform cifrelor preliminare, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 8% în comparaţie cu 2012, după o scădere de 9% între 2011 şi 2012.

În România, numărul deceselor la un milion de locuitori a scăzut cu 9% în 2013 faţă de de 2012, de la 101 la 92, dar rămâne ţara cu cele mai multe decese. România este urmată în această statistică de Luxemburg şi Polonia, unde s-au înregistrat 87 de decese la un milion de locuitori şi de Letonia – 86. La polul opus, se află Suedia cu 28 de decese la un milion de locuitori, Marea Britanie, cu 29, şi Spania, cu 37.

Malta este singurul stat în care numărul deceselor a crescut, de la 27 la un milion de locuitori în 2012 la 54, anul trecut.

„Siguranţa transporturilor reprezintă o caracteristică a Europei. De aceea este extrem de important ca rezultatele bune din 2012 să nu reprezinte un caz izolat. (…) Trebuie să depunem în continuare eforturi comune la toate nivelurile pentru a îmbunătăţi siguranţa pe drumurile europene”, a declarat comisarul Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu mobilitatea şi transporturile.

Reamintim că DN1, ce traversează și judeţul Alba, este pe primul loc în topul drumurilor unde se produc cele mai grave accidente. În topul naţional, pe locul doi este DN2, iar pe locul trei se găsește DN7, care, de asemenea, trece prin Alba.

Numărul „punctelor negre” din România a ajuns în acest an la 138. Un „punct negru” este, potrivit definiției dată de polițiști, un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau rănite grav.

Pe DN1, polițiștii au identificat 37 de puncte negre, în care, în perioada 2009-2013, au avut loc 412 accidente rutiere, în care au murit 157 de persoane, iar alte 405 au fost grav rănite. De aceea, DN1- Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sibiu-Sebeş-Alba-Cluj rămâne cea mai periculoasă şosea din ţară.

„Zilnic, pe această şosea circulă în medie cel puţin 16.000 de autoturisme pe orice sector de drum, cu maxime de trafic care ajung şi la o medie zilnică de 54.000 de autovehicule pe tronsoanele aglomerate”, au explicat specialişti din cadrul Poliţiei Rutiere.

Șoferii care circulă prin județul Alba trebuie să fie deosebit de atenți în două zone, marcate de poliția rutieră ca „puncte negre”. Unul dintre acestea este pe DN 1 la kilometrul 413, la ieșire din Aiud spre Miraslău, iar celălalt pe DN 7, la Vințu de Jos. Zeci de accidente grave s-au petrecut în aceste locuri.

Viteza excesivă, neatenţia, oboseala la volan sau conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului au făcut victime şi în 2013 în judeţul Alba. Poliţiştii rutieri au înregistrat 146 de accidente de circulaţie grave, în urma cărora 27 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai multe evenimente rutiere s-au petrecut pe DN1 şi în municipiul Alba Iulia.

sursă: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax