Actualitate
Comisia Europeană demarează reforma TVA în UE. Sistem unic european al taxei și măsuri pentru combaterea fraudelor
Comisia Europeană a prezentat la sfârșitul acestei săptămâni un plan de acţiune care stabileşte modalităţile de relansare a actualului sistem privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) din UE pentru a-l face mai simplu, mai puţin vulnerabil la fraudă şi favorabil întreprinderilor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Potrivit Comisiei Europene, diferența dintre veniturile din TVA așteptate și TVA-ul efectiv colectat în statele membre a fost de aproape 170 de miliarde de euro în 2013. Frauda transfrontalieră este estimată a fi responsabilă pentru o pierdere de venituri de TVA de aproximativ 50 de miliarde de euro pe an în Uniunea Europeană. În același timp, sistemul actual de TVA rămâne fragmentat și creează sarcini administrative semnificative, în special pentru IMM-uri și companiile on-line.
Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru modernizarea TVA-ului în UE. Planul include principii cheie pentru un viitor sistem unic european de TVA și măsuri pe termen scurt pentru a combate frauda TVA. O actualizare a cadrului pentru ratele de TVA și opțiuni pentru a acorda statelor membre o mai mare flexibilitate în stabilirea lor sunt prevăzute, de asemenea. În plus, Comisia a prezentat planuri de simplificare a normelor de TVA pentru e-commerce, în contextul strategiei privind piața unică digitală (Digital Single Market), precum și un pachet cuprinzător de TVA pentru a face viața mai ușoară pentru IMM-uri.
Estimările arată că viitorul sistem de TVA ar putea reduce frauda transfrontalieră cu aproximativ 40 de miliarde de euro (sau cu 80%) pe an. În cursul acestui an, Comisia va propune măsuri pentru a consolida instrumentele actuale utilizate de statele membre pentru a face schimb de informații referitoare la frauda în domeniul TVA, scheme de fraudă și de bune practici.
Comisia este hotărâtă să monitorizeze îndeaproape performanțele administrațiilor fiscale în colectarea și controlul TVA-ului.
În cele din urmă, Comisia intenționează să prezinte, în 2017, o propunere de a pune în aplicare norme definitive pentru o singură zonă europeană de TVA. În conformitate cu noile reguli, tranzacțiile transfrontaliere ar continua să fie taxate la cotele din statul membru de destinație al („principiul destinației”) ca și în prezent, dar modul în care sunt colectate impozitele s-ar schimba treptat către un sistem anti-fraudă.
sursa: ec.europa.eu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News