Connect with us
Advertisement

Eveniment

Comisia Europeană propune măsuri de reducere a poluării cu microplastice cauzată de peletele de plastic

Publicat

Comisia Europeană a propus, luni, pentru prima dată, măsuri de prevenire a poluării cu microplastice cauzate de eliberarea neintenţionată de pelete de plastic.

Peletele din plastic reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare neintenţionată cu microplastice. Comisia propune ca operatorii să acţioneze în următoarea ordine de prioritate: prevenirea pentru evitarea scurgerilor de pelete; izolarea granulelor deversate, pentru a se asigura că acestea nu poluează mediul; şi, ca opţiune finală, curăţarea după un eveniment de scurgere sau pierdere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În prezent, între 52 şi 184 de mii de tone de pelete sunt eliberate în mediu în fiecare an din cauza manipulării necorespunzătoare de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare. Propunerea de luni urmăreşte să garanteze că toţi operatorii care manipulează pelete în UE iau măsurile de precauţie necesare.

Se preconizează că acest lucru va reduce eliberarea de pelete cu până la 74%, conducând la ecosisteme mai curate, contribuind la râuri şi oceane fără plastic şi reducând riscurile potenţiale pentru sănătatea umană.

Măsurile comune la nivelul UE vor contribui, de asemenea, la asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru operatori.

„Microplasticele sunt omniprezente şi trebuie să punem capăt poluării la sursă. Acesta este motivul pentru care propunerea de astăzi urmăreşte să prevină deversarea de pelete de plastic în mediul nostru, în interesul ecosistemelor şi al sănătăţii noastre, precum şi în sprijinul sectoarelor economice care depind de soluri sănătoase şi de râuri şi oceane curate, fără plastic”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Propunerea include:

  • cele mai bune practici de manipulare pentru operatori (în funcţie de dimensiunea instalaţiei sau a activităţii de transport, operatorii vor trebui să respecte anumite bune practici de manipulare),
  • certificare obligatorie şi declaraţii pe propria răspundere (pentru a sprijini autorităţile naţionale competente în verificarea conformităţii, operatorii mai mari ar trebui să obţină un certificat eliberat de o parte terţă independentă, în timp ce întreprinderile mai mici ar trebui să facă declaraţii de conformitate pe propria răspundere),
  • o metodologie armonizată de estimare a pierderilor (pentru a ajuta operatorii să îşi monitorizeze pierderile şi să remedieze unele dintre lacunele rămase în materie de date, organismele de standardizare vor elabora o metodologie armonizată),
  • cerinţe mai puţin stricte pentru IMM-uri (întrucât lanţul de aprovizionare cu pelete are o pondere mare de IMM-uri, se vor aplica cerinţe mai puţin stricte, în special microîntreprinderilor şi micilor operatori).

Propunerea Comisiei de regulament privind prevenirea pierderilor de pelete va fi discutată de Parlamentul European şi de Consiliu. Toţi operatorii economici, atât din UE, cât şi din afara UE, vor trebui să respecte cerinţele prevăzute în regulament în termen de 18 luni de la intrarea sa în vigoare.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement