Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comuna Ciugud a fost vizitată de ambasadorul României în Cuba și în statele din Caraibi. Ce a discutat cu primarul Damian

Publicat

Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, Theodora Doris Mircea, a vizitat Comuna Ciugud într-o vizită de lucru, localitatea fiind inclusă, alături de municipii importante din România, în turneul diplomatic efectuat înainte de preluarea oficială a mandatului.

Excelența Sa a fost primită de primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian, discuțiile dintre cei doi oficiali fiind axate pe posibilitatea dezvoltării unor proiecte de colaborarea internațională între România și Cuba în domenii precum educație, digitalizare și dezvoltarea economică.

„Comuna Ciugud este un exemplu de performanță în administrația publică locală din România, iar un astfel de exemplu vrem vă îl prezentăm și partenerilor noștri din Republica Cuba și din statele din Caraibi. Experiențele Ciugudului în educația viitorul, digitalizare sau dezvoltare economică reprezintă motivele pentru care mi-am dorit să ajung în această comună și să mă întâlnesc cu domnul primar Gheorghe Damian și cu echipa domniei sale.

De asemenea Ciugud este o comună cu un puternic profil european, care a știut să fructifice apartenența noastră la spațiul european accesând fonduri europene importante. Sunt sigură că, în viitorul foarte apropiat, vom putea dezvolta proiect pilot de colaborare internațională în care comuna Ciugud să fie parte și să împărtășească din experiența vastă pe care această comunitate rurală a dobândit-o”, a spus Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, doamna Theodora Doris Mircea.

„Pentru comuna Ciugud și pentru echipa primăriei este o onoare deosebită vizita doamnei ambasador Theodora Doris Mircea. Apreciem interesul Excelenței Sale pentru satul românesc și pentru exemplele pozitive din administrația rurală. Am asigurat-o pe doamna ambasador că în România sunt multe comune în care colegii mei fac performanță și, în contextul extinderii diplomatice pe care dorește să o promoveze, România are numeroase exemple de bună practică pe care le poate arăta partenerilor din Republica Cuba.

Știm că este o țară care începe un parcurs important pe drumul spre dezvoltare și sperăm să putem implementa proiecte de colaborare internațională cu beneficii pentru ambele părți”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud și președintele Filialei Alba a Asociației Comunelor din România.

Un punct important în programul vizitei a fost deplasare la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, unde Ambasadorul României în Republica Cuba și în statele din Caraibi, doamna Theodora Doris Mircea, a avut o scurtă întâlnire cu conducerea școlii și o parte dintre cadrele didactice, dat totodată a asistat și la o lecție demonstrativă în care sunt folosite resurse digitale. De asemenea diplomatul a vizitat și Thedora Golf Club de la Teleac, unul dintre cele mai moderne terenuri de golf din Europa.

Comuna Ciugud este una dintre localitățile din România care a reușit să atragă numeroase fonduri europene, valoarea acestora fiind de peste 10.000 de euro pe cap de locuitor. Astfel, la aproximativ 3200 de locuitori, Ciugud a implementat proiecte cu finanțări europene în valoare de peste 33 de milioane de euro.
În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima școală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea și reforma educației din zona rurală.

Ciugud este și promotorul național al conceptului „smart village”, iar în 2020 a devenit oficial studiu de caz pentru Guvernul României în implementarea și dezvoltarea acestui concept. În timp, Ciugudul a dezvoltat numeroase proiecte de digitalizare a administrației publice și de îmbunătățire a interacțiunii cu cetățenii.

De asemenea, Primăria Ciugud susține și protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice.

Recent, Ciugud a devenit și prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban. Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.

Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective. Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel.

Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax