Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Alba Iulia poate lua peste 11 milioane de euro, doar din Fondul Local pentru Tranziție Verde și Digitală


Publicat

Acest fond, ca parte din PNRR, încurajează investițiile verzi și digitalizarea și are garantat, conform negocierilor din acest moment, un buget de 2,1 miliarde de euro. În ansamblu, întregul fond a fost gândit ca un panaceu universal aplicat echitabil, cel puțin, după cum o să constatați, la nivel de beneficiari. Banii se împart strict pe tipul diviziunilor administrative și mai puțin pe alte criterii. Ceea ce-l face departe de a fi perfect, pentru simplul motiv că în repartizarea unor sume de bani trebuie să ții cont de mai multe borne și nu poți reduce totul la simple cifre rotunde, date de un nomenclator al unităților administrativ-teritoriale. Nu e normal ca toate orașele, indiferent că vorbim de comunități cu nici câteva mii de locuitori sau orașe care depășesc 30.000 de locuitori, să beneficieze de aceleași sume. La fel și în cazul municipiilor, unde simpla titulatură nu poate fi bază unică de distribuire a resurselor. Sunt un adept al competiției pentru proiecte de impact și calitate, care dau plus valoare, nu al împărțirii de bani pe criterii lipsite de relevanță.

Așa stând lucrurile, municipiile reședință de județ, ca și Alba Iulia, pot atinge pragul de finanțare de 11.463.415 euro, pentru fiecare. Orașe mari și foarte mari, din aceeași categorie, dincolo de trufia rănită prin asimilarea cu cele mici, se vor grăbi să țintească și alte surse de finanțare pentru simplu motiv că, pe aceleași obiective, acești bani sunt o mică parte din piramida nevoilor. Această distribuire egalitaristă va scoate în evidență rezultate complet diferite (orașele mai mici pleacă de la zero pe anumite investiții, iar altele vor finaliza ținte mai vechi sau vor deschide noi oportunități), mai ales în lipsa asocierilor dintre UAT-uri. Care asocieri și parteneriate, dacă ne referim la ADI-uri, de exemplu, sunt perfect eligibile. Mai adaug că municipiile, altele decât cele reședință de județ (de ex. Sebeș), pot lua până la 3.467.741,94 euro pentru fiecare. Orașele ating un prag de finanțare, din acest fond, de până la 2.523.148,15 euro, iar comunele 255.066,39 euro, pentru fiecare.

Aceste cifre au fost puse pe masa negocierilor cu Comisia Europeană. În calitate de eurodeputat, membru al EPP vă spun că sigur vor evolua! Nu spre o consistență profitabilă comunităților locale. Fondul menționat mai sus este bine că există, dar e insuficient. Inițial au fost ceruți și bugetați mai mulți bani! Am condus 24 de ani un municipiu reședință de județ și cunosc neajunsurile care afectează viața comunităților locale. Pentru a transforma verde și digital aceste comunități, avem nevoie de mai mulți bani, dar și de o justă gândire a investițiilor eligibile. Nu poți finanța stații de încărcare pentru mașini electrice fără să asiguri fonduri substanțiale pentru infrastructura și puterea electrică necesară. Pistele de biciclete trebuie să acompanieze în principal străzi modernizate care asigură legături între ce principalele zone de interes ale orașelor sau între comunități învecinate. Au dispărut din posibilitatea finanțării parcările cu soluțiile verzi complementare. Construirea de locuințe noi este permisă, dar subfinanțată.

Tipurile de proiecte eligibile vizează elaborarea și digitalizarea de Planuri Urbanistice Generale și/sau Zonale, precum și alte planuri de amenajarea teritoriului. De reținut, că o direcție de la care România, nici Alba Iulia, nu ar trebui să se abată este dată de Mobilitatea Urbană Verde. De la mijloace de transport, sisteme de gestiune a traficului, până la infrastructură pentru vehicule electrice sau biciclete. În această măsură sunt susținute, la nivelul municipiilor și orașelor, construirea de locuințe pentru tineri și a celor de necesitate, pentru specialiști din educație sau sănătate.

Chiar dacă vorbim de sume importante, acestea nu sunt suficiente doar ele singure. Marea provocare a unor comunități, precum cea din Alba Iulia, este să folosească acești bani la pachet și concomitent cu alte proiecte, cu alte surse de finanțare, precum viitoarele programe operaționale, bugetul local, credite ori alte linii de finanțare europeană.

Așadar, pentru această primă alocare, primarii trebuie să clarifice situația juridică a terenurilor și clădirilor, să-nceapă studiile de fezabilitate, să anticipeze nevoile de resurse umane pentru implementare, lichidități pentru cofinanțare. Ca să depășim un prag atins azi, pe perioada de programare 2014-2020, de doar 55% absorbție, până la acest moment. Dacă vreți, PNRR-ul și acest fond sunt o barcă de salvare, însă nu vor fi și vaporul care să ne ducă la țărm. Banii ce se pot atrage de aici au utilitatea lor, dar cine își închipuie că ei ne vor rezolva toate problemele se află într-o mare eroare. Administrațiile din România trebuie să acționeze ofensiv și cu temele făcute exemplar. Fondurile pentru comunități trebuie căutate, identificate și luate pentru cât mai multe proiecte. Iar lucrul ăsta se poate face numai cu resursă umană de calitate și cu foarte multă muncă. Apelul meu către cei din administrații e să vadă și dincolo de PNRR, fiindcă vor întrezări programele operaționale, e drept, foarte întârziate azi, însă fără de care nu poți gândi la o scară mare, mai ales dacă vrei să lași ceva în urma ta.

Mircea Hava, europarlamentar PNL

Membru al Grupului PPEDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ovidiu

    vineri, 02.07.2021 at 12:34

    Un om care este lipsit de cultură și studii de specialitate ne dă sfaturi..Cum își permite (…) să dea sfaturi oamenilor din Alba Iulia..Tov,Have,știu joc..Nu avem nevoie de tine,om fara onoare și cuvînt!(…)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori doborâți de vânt pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate