Connect with us

Blaj

Concert de pricesne în Joia Mare, transmis de la Alba Iulia. Participă cei mai cunoscuți artiști din județ

Publicat

Concert de pricesne în Joia Mare. Centrul de Cultură ”Augustin Bena” din Alba Iulia anunță că că joi, de la ora 13:00, pe Trinitas TV poate fi urmărit concertul ”Credință și Unire” difuzat de la Alba Iulia. Concertul va fi difuzat după Sfânta Liturghie în cadrul căreia se Sfințește Sfântul și Marele Mir.

Veți putea urmări artiști și grupuri corale cu totul speciale: Corul de copii THEOTOKOS dirijat de Pr. Călin Bulac, Pr. Doru Gheaja, Grupul coral CANTORES DOMINI al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Anamaria Marti, Roxana Reche, Ioana Breda Morar, Nicolae Plutǎ, Dorina Narița, Floricica Moga, Grupul vocal tradițional Muguri de Tezaur și Leontina Fărcaș, acompaniați de Orchestra de Folclor dirijată de Alexandru Pal.

Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ”Augustin Bena”.

Ce este Marele Mir

Potrivit tradiției, Sfântul și Marele Mir este un amestec alcătuit din ulei de măsline, balsamuri, rășini, esențe și alte mirodenii – fiert de-a lungul mai multor zile.

Sfântul Mir este sfințit după o rânduială aparte de către Întâistătătorul Bisericii, alături de ierarhii Sfântului Sinod, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Joia Mare din Săptămâna Pătimirilor Domnului.

Sfântul şi Marele Mir este folosit în cadrul Sfintei Taine a Botezului (fiind administrat atât copiilor, cât și adulților care se botează mai târziu), la sfinţirea antimiselor care stau pe Sfânta Masă a tuturor lăcașelor de cult şi la sfinţirea bisericilor, la interior şi exterior. Se mai foloseşte, de asemenea, la primirea eterodocşilor şi a celor căzuţi, care revin în sânul Bisericii Ortodoxe.

Modul de preparare al Sfântului și Marelui Mir îl regăsim în cuprinsul Arhieraticonului, cartea de cult în care este scrisă rânduiala slujbelor săvârşite cu arhiereu.

Joi, în timpul Ceasurilor, Patriarhul, alături de ceilalți Arhierei se adună cu toții în biserică, se închină la icoane și se îmbracă în sfintele veșminte.

După otpustul Ceasurilor, ierarhii și toți ceilalți slujitori, preoți și diaconi, merg în mijlocul bisericii. Urmează apoi rânduiala propriu-zisă a Sfințirii Sfântului şi Marelui Mir, alcătuită din rugăciunile slujbei Vecerniei, alături de celelalte rugăciuni speciale, în care sunt enumerate concis darurile pe care le împărtășește Taina Sfântului Mir.

La finalul slujbei, vasele cu Sfântul și Marele Mir sunt duse la Proscomidiar. Conținutul se toarnă în alte vase mici, spre păstrare, iar locul unde s-a preparat Sfântul şi Marele Mir se curăță bine.

Vasele şi obiectele se spală cu apă caldă, precum şi podeaua pe care au căzut stropiturile fierturii. Uneltele întrebuințate, care nu se pot spăla, se ard, iar drojdia ingredientelor rămasă după strecurare se îngroapă adânc în curtea bisericii.

E de menționat faptul că, până în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, sfințirea Marelui Mir era considerată un privilegiu special al Patriarhului Ecumenic.

În anul 1885, prin Tomosul Sinodal dat de Patriarhul Ioachim al IV-lea al Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe Române îi este recunoscută autocefalia și, odată cu ea, dreptul de a sfinți Marele Mir.

Fiind sfinţit de către Arhierei, care sunt urmaşi ai Sfinţilor Apostoli la conducerea Bisericii, Sfântul şi Marele Mir are puterea şi harul pe care le avea însăşi punerea mâinilor Sfinţilor Apostoli peste capul primilor creştini, potrivit Doxologia.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement