Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Concursul pentru directorii de școli: Ce întrebări au primit candidații la proba scrisă. Unii au avut dificultăți la matematică


Publicat

Întrebările la proba scrisă de la concursul pentru funcțiile de directori de școli i-au pus în încurcătură pe unii dintre candidați. Au avut la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva 50 de cerințe.

Prin ce se aseamănă profesorul și învățătorul, catalogul și carnetul de note sau manualul și culegerea au fost primele trei întrebări la testul din 15 octombrie. Fiecare întrebare, cu răspunsuri date din care candidații au trebuit să aleagă cel corect.

Au avut de rezolvat și cerințe de ”raționament verbal” ca ”Este produsă sticlă de calitate mai înaltă atunci când cuptorul este încins la temperatură maximă” sau ” Strălucirea flăcărilor cuptorului nu are un impact direct asupra consumului de combustibil utilizat în procesul de fabricare a sticlei” ori ”Podurile moderne au caracteristici structurale diferite de cele construite înaintea dezvoltării tehnologiei de astăzi”.

Au urmat probleme de matematică, unele cu calcule referitoare la încasările zilnice ale unui lanț de magazine de rechizite școlare, consumul de combustibil, cheltuieli în școli.

Dificultăți la matematică

La matematică, unii dintre candidați au întâmpinat probleme.

„Colegii mei s-au plâns de problemele de mate. Mi s-au părut cam simple primele întrebări, dar apoi gradul de dificultate a crescut”, a afirmat un director de școală, citat de digi24.ro.

„A fost extrem de multă matematică și profesorii s-au plâns că a fost prea multă matematică și le-a ocupat timpul de rezolvare a subiectelor. Multe au fost cu un anumit grad de dificultate capcană pentru a vedea cum viitorul director ar putea să gestioneze activitățile în școală”, a declarat un profesor supraveghetor.

Au mai fost întrebări legate de leadership. Candidații au avut de identificat soluții la unele situații ca: ”Dacă doi sau mai mulți dintre colegii dvs. din școală se ceartă, care e decizia cea mai adecvată?”

Alte cerințe au fost despre cunoștințe manageriale, dar și legislație și metodologii.

Vezi Varianta_subiect – Concurs_Directori_si_directori_adjuncti_15_octombrie_2021

VeziȘablon_raspuns – Concurs_Directori_si_directori_adjuncti_15_octombrie_2021

Exemple de ”întrebări-capcană” din testul candidaților la funcțiile de directori de școli:

Prin ce se aseamănă învățătorul și profesorul?

a. unul este mai puțin pregătit decât celălalt
b. amândoi au absolvit studii superioare
c. amândoi aparțin unei instituții de învățământ
d. amândoi susțin ore de curs în fața elevilor

Prin ce se aseamănă manualul și culegerea?

a. amândouă conțin exerciții
b. amândouă se pot răsfoi
c. amândouă sunt structurate pe capitole
d. amândouă reprezintă suport de studiu pentru elev

Rezultatele candidaților

După proba scrisă, candidații au aflat și rezultatele. Cele finale vor fi comunicate în 20 octombrie.

În județul Alba, aproape 40% dintre candidați nu au trecut testul scris.

Vezi și CONCURSUL pentru directori de școli în ALBA: LISTA candidaților admiși la proba scrisă și contestațiile depuse. Rezultate finale, miercuri

Examenul a fost organizat în format fizic, în 43 de centre de examinare din țară.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

ALBA: Rata de vaccinare în școlile din județ, actualizată. 66 de unități fără vreun angajat vaccinat. LISTA

Publicat

sediul ISJ Alba

Inspectoratul Școlar Județean Alba a prezentat vineri situația actualizată a vaccinărilor în școli.

Potrivit datelor IȘJ Alba, în 76 de unități este procent 100% de vaccinare a personalului (față de 73 săptămâna trecută).

În alte 66 de unități nu este niciun angajat vaccinat (față de 69 de unități, săptămâna trecută).

LISTA – rata de vaccinare – unități de învățământ pentru săptămâna (sursa IȘJ Alba, actualizat 26 noiembrie)

Vezi LISTA format pdf.

În actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Instalația de sonorizare a unei biserici din Blaj, furată de hoți. Un bărbat a fost reținut, o tânără este și ea suspectă

Publicat

Polițiștii din Blaj au reținut un bărbat care este bănuit că, împreună cu o tânără, ar fi sustras instalația de sonorizare dintr-o biserică din municipiu. Acesta va fi prezentat în fața magistraților, pentru dispunerea măsurilor legale.

La data de 25 noiembrie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 25 de ani, din municipiu, care este bănuit de furt calificat.

Din cercetări a rezultat că, în noaptea de 18/19 octombrie 2021, împreună cu o tânără de 20 de ani, din Blaj, ar fi pătruns, prin efracție, într-o biserică din municipiu și ar fi sustras o stație de amplificare, 4 boxe și două microfoane.

În cursul zilei de azi, 26 noiembrie, tânărul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Foto: Arhivă

Sursă: IPJ Alba

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsurile pentru ceremoniile de Ziua Națională, aprobate de Guvern. La Alba Iulia, cel mult 200 de persoane în zona oficială

Publicat

Guvernul a aprobat vineri modificarea ordonanței privind prelungirea stării de alertă și a introdus o serie de măsuri de relaxare care permit organizarea ceremoniilor dedicate Zilei Naționale.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că, potrivit modificărilor adoptate, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României cu participarea în zona oficială delimitată de organizatori a cel mult 400 de persoane în București, iar în municipiile reședință de județ (inclusiv la Alba Iulia) cu cel mult 200 de persoane.

Vezi și Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară cu peste 500 de participanți, elicoptere SOCAT și avioane MiG LanceR

Trebuie asigurată o distanță de cel puțin un metru între participanți, iar masca va fi obligatorie.

De asemenea, se permite accesul tuturor persoanelor la ceremoniile dedicate Zilei Naționale cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între participanți și cu purtarea măștii de protecție.

CITEȘTE ȘI: Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

La sediile autorităților și instituțiilor publice centrale este permisă organizarea activităților specifice dedicate Zilei Naționale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediile autorităților locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.

CITEȘTE ȘI: RESTRICȚII de circulație la Alba Iulia, în perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie, pentru evenimentele dedicate Zilei Naționale

Accesul la ceremonii este permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală.

sursă: Mediafax

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Guvernul a aprobat minivacanța de 1 Decembrie. Ziua de 29 noiembrie este LIBERĂ pentru bugetari

Publicat

Guvernul României a aprobat vineri o hotărâre privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă. 

Guvernul le oferă în acest fel bugetarilor o minivacanță de 1 Decembrie. Ca urmare, elevii, dar și salariații de la stat din România vor avea trei zile libere în timpul săptămânii și încă două din weekendul care urmează.

30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională, sunt, potrivit Codului Muncii, sărbători legale.

Cele 5 zile libere:

27 noiembrie, sâmbătă
28 noiembrie, duminică
29 noiembrie, zi liberă (luni)
30 noiembrie: Sfântul Andrei – zi liberă legală (marți)
1 Decembrie: Ziua Națională a României – zi liberă legală (miercuri).

Citește și Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

Guvernul a stabilit vineri ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi, 30 noiembrie, şi miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese. De asemenea, la solicitarea justificată a conducătorului instituţiei sau autorităţii publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice”, se menţionează în comunicat.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanţelor se vor efectua operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, potrivit planificărilor stabilite.

Până la finalul anului 2021 românii vor mai beneficia doar de 2 zile libere, 25 și 26 decembrie.

Perioada marchează începutul sărăbătorilor de iarnă, iar oamenii încept deja să transmită mesaje de Sfântul Andrei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate