Connect with us
Advertisement

Economie

Conferinţă la Alba Iulia despre stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru

Publicat

Sala de conferinţe a Hotelului „Parc” din Alba Iulia a găzduit, în 13 decembrie, cea de-a patra Conferinţă regională privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai ONG şi IMM implicaţi în program.

În cadrul întâlnirii, beneficiarii fondurilor europene acordate prin Programul Operaţional Regional, dar şi potenţiali investitori au avut ocazia de discuta principalele aspecte şi probleme cu care se pot confrunta la accesarea acestor fonduri. Directorul ADR Centru, Simion Creţu a prezentat stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013, precum şi strategiile de pregătire a Regiunii pentru noua perioadă de programare 2014-2020.

Absorbţia fondurilor la nivelul regiunii, până la data de 30 noiembrie este de 22%, iar aici vorbim de proiecte deja încheiate şi finanţate. În ceea ce priveşte gradul de contractare, procentul este mult mai mare, respectiv 92%. Suma alocată din POR la nivel regional, pe toate domeniile majore de intervenţie a fost de 440,36 milioane de euro, iar, la 30 noiembrie 2011, bugetul rămas era de 33,42 de milioane de euro.

Până în prezent, prin POR, au fost depuse de către autorităţile şi firmele private de la nivelul Regiunii Centru, 1.070 de proiecte în valoare totală de peste 1,59 miliarde de euro, iar bugetul de circa 440 de milioane de euro fonduri nerambursabile, pe care-l gestionează ADR Centru, este angajat în proporţie de peste 96%, prin circa 350 de proiecte contractate sau aflate în etapă de precontractare.

Una dintre problemele identificate la elaborarea dosarelor pentru accesarea fondurilor europene a fost calitatea slabă a documentaţiilor tehnice. Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, firmele de proiectare din România au o abordare cu precădere superficială, iar, din acest motiv, nu de puţine ori, beneficiarii au decis, după finalizarea contractării, modificarea sau completarea acestor documentaţii.

Polul de creştere identificat până în prezent este municipiul Braşov, unde bugetul alocat a fost de 74,3 milioane de euro, iar polii de dezvoltare urbană sunt municipiile Sibiu şi Târgu Mureş, unde bugetele alocate prin POR au fost de 14,86 milioane de euro, fiecare.

Prin acest eveniment s-a intenţionat reunirea principalilor parteneri implicaţi în implementarea programului REGIO în Regiunea Centru. Entităţile implicate în procesul de absorbţie a fondurilor europene gestionate de către ADR Centru au avut ocazia de a analiza stadiul actual de implementare al programului, de a discuta problemele întâmpinate în implementarea proiectelor şi soluţiile găsite pentru rezolvarea sau preîntâmpinarea acestora şi de a prezenta rezultatele obţinute până în prezent.

De asemenea, având în vedere demararea discuţiilor la nivel european privind obiectivele noii perioade de programare (2014-2020), conferinţa regională a oferit prilejul dezbaterilor asupra modalităţilor de pregătire a documentelor de programare şi a portofoliului de proiecte care să stea la baza utilizării fondurilor UE după anul 2013.

„Acest gen de evenimente este organizat pentru a informa toţi actorii implicaţi în derularea programului REGIO, precum şi pentru urmărirea evoluţiei gradului de atragere a fondurilor nerambursabile. Astfel, cetăţenii Regiunii Centru vor putea afla stadiul de implementare al proiectelor importante care se derulează în regiune, precum şi informaţii despre cele peste 300 de proiecte contractate, ca şi despre destinaţia sumelor de bani deja rambursate, în valoare de circa 90 de milioane de euro. Considerăm că, prin rezultatele la care am ajuns, datorită activităţii susţinute a întregii echipe de experţi ai ADR Centru, regiunea noastră ocupă unul dintre primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte gradul în care sunt atrase aceste finanţări, iar cetăţenii văd tot mai multe rezultate concrete ale acestor proiecte. Acum, ne concentrăm atenţia pe derularea conformă a fiecărui proiect în parte. Practic, din acest moment începem să vorbim cu adevărat de faptul că proiectele depuse, contractate şi unele chiar deja finalizate, duc la îmbunătăţirea calitativă a situaţiei economico-sociale şi creşterea nivelului de trăi al cetăţeanului”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Programul evenimentului:

11.00–11.15 Primirea invitaţilor
11.15–11.30 Cuvânt de deschidere – Simion Crețu, director general ADR Centru
11.30–12.15 Prezentare privind stadiul implementării Programului Operațional Regional în Regiunea Centru – la data de 30 noiembrie 2011. Prezintă doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar
12.15–12.30 Sesiune de întrebări și răspunsuri privind stadiul implementării Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru
12.30-13.00 Pregătirea Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020 –portofoliul regional de proiecte. Moderează doamna Adriana Mureșan, director Departament Programare și Relaţii Publice
13.00-13.15 Pauză de cafea
13.15-13.45 Prezentare privind posibilitățile de garantare a creditelor pentru dezvoltare oferite de către FNGCIMM. Prezintă reprezentant FNGCIMM Sfântu Gheorghe
13.45-14.15 Prezentare privind derularea campaniei de informare și publicitate pentru Programul REGIO la nivelul Regiunii Centru – Rolul și implicarea Rețelei de multiplicatori de informații. Prezintă Nicolae Mărginean, Șef Serviciu Relații Publice și Birou Informare
14.15–14.45 Concluzii privind implementarea Programului Operațional Regional în Regiunea Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement