Connect with us
Publicitate

Economie

Stadiul proiectelor depuse la ADR Centru, pentru finanţare

Publicat

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat, joi, la Alba Iulia, o conferinţă destinată diseminării informaţiilor privind implementarea Programului Operaţional Regional în Regiunea Centru.


În cadrul întâlnirii, s-a analizat „Stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru” şi aspecte privind „Noile direcţii ale politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, în raport cu Strategia Europa 2020 şi Raportul 5 de Coeziune al Uniunii Europene”.

Un punct distinct în cadrul lucrărilor conferinţei l-a constituit prezentarea rezultatelor activităţii de promovare a programului REGIO în anul 2010 şi funcţionalitatea reţelei de comunicatori REGIO în Regiunea Centru. Până în prezent, s-au depus 1.054 de proiecte, cu o valoare totală a sumei solicitate de 1.064,37 milioane euro.

Stadiul implementării Regio la nivelul regiunii Centru arată în felul următor: 158 proiecte contractate, 140 de proiecte se află în fază precontractuală, 100 de proiecte se află pe lista de rezervă, 187 sunt în diferite faze de evaluare şi 447 de proiecte au fost respinse.

Printre problemele întâmpinate la implementarea Regio au fost suspiciuni de nereguli întâlnite la vizitele în teren pentru verificarea cererilor de rambursare în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente, fiind găsite echipamente second-hand, fără seria de identificare. Totodată, dificultatea obţinerii creditelor necesare pentru plata lucrărilor realizate pentru proiectele care au beneficiat de prefinanţare, fapt ce duce la modificarea frecventă a graficului de depunere a cererilor de rambursare, precum şi la rezilierea de proiecte în special pe Domeniul Major de Intervenţie 4.3 – sprijinul dezvoltării microînterprinderilor – 22 de contracte reziliate reprezentând 29% din proiectele contractate. O altă problemă întâlnită frecvent este neincluderea în documentaţia de atribuire, în devizul general al lucrărilor a unei valori de 10% din valoarea lucrărilor pentru acoperirea lucrărilor diverse şi neprevăzute, fapt ce a dus la încheierea de acte adiţionale de majorare a valorii la contractile de lucrări, acte adiţionale care au fost transmise de AMPOR spre avizare la ANRMAP.

Totodată, exemple concrete privind activităţile de comunicare pentru proiectele finanţate prin programul REGIO au fost prezentate de către invitaţi din partea primăriilor Alba Iulia, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, dar şi din partea altor organizaţii, partenere ale ADR Centru. Dezbaterile asupra materialelor prezentate şi asupra viitoarelor acţiuni comune ale multiplicatorilor de informaţii au încheiat lucrările conferinţei.

„Acum, după aproape patru ani de implementare efectivă a Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru, discutăm cu partenerii noştri despre căile eficiente de transmitere a rezultatelor concrete ale programului REGIO către marele public, dincolo de cifrele seci, oficiale. Vom analiza cele mai bune metode de informare şi publicitate pentru REGIO şi impactul pozitiv al fondurilor europene. Astfel, ne respectăm menirea de a informa corect şi complet publicul larg despre absorbţia fondurilor structurale alocate pentru investiţii în infrastructura şi dezvoltare regională”, a precizat directorul general ADR Centru, Simion Creţu.

La acest eveniment au participa membrii reţelei de multiplicatori de informaţie regionali, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai IMM şi ai ONG relevante în implementarea programului REGIO în Regiunea Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate