Eveniment
Conjunctivita alergică poate apărea în această perioadă la persoanele cu atopie. Sfaturile medicilor de la SJU Alba Iulia
În această perioadă a anului pot apărea primele cazuri de conjunctivită alergică (conjunctivita de sezon), la persoanele cu atopie, adică cu așa numitul ”teren alergic”, ca reacție alergică determinată de înflorirea copacilor și a celorlalte plante care au polen. Medicii oftalmologi de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia transmit pacienților care știu că sunt predispuși la această afecțiune să își administreze la primele simptome lacrimi artificiale, ser fiziologic și comprese reci pentru reducerea disconfortului, dar să evite orice tip de automedicație, mai ales picături oculare cu antibiotice, fără a avea o indicație specializată în acest sens.
„Conjunctivita alergică este una dintre cele mai comune forme de conjunctivită, la persoane cu o predispoziție genetică. Prevenția constă în evitarea expunerii la alergenii incriminați și reducerea cantității de alergeni care vin în contact cu ochii, iar tratamentul constă în spălarea frecventă a ochilor, administrare de lacrimi artificiale sau ser fiziologic. Dacă simptomele nu cedează sau apar alte semne, cum ar fi scăderea vederii, fotofobie (sensibilitate la lumină), secreție purulentă, trebuie să se adreseze medicului specialist oftalmolog.
Pacienții nu trebuie să se automedicheze mai ales cu antibiotice sub formă de picături oculare!”, a spus Violeta Lazăr, medic primar oftalmolog la SJU Alba Iulia.
Conjunctivita se manifestă de obicei prin înroșirea ochilor, umflarea pleoapelor și lăcrimarea abundentă. Predomină senzația de mâncărime și disconfort, dar poate apărea și strănutul. Frecarea ochilor poate produce suprainfecția și determinarea secreției conjunctivale. Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog, de obicei pe seama semnelor clinice. Dacă afecțiunea nu cedează la tratamentul prescris, se va recolta secreție conjunctivală, pentru a izola agentul patogen și pentru a se testa sensibilitatea la antibiotice, afecțiunea fiind astfel tratată țintit. Conjunctivita alergică poate apărea nu doar de la polen, ci și ca reacție de la alți alergeni, precum praful, părul de animale și chiar de la anumite alimente. Spre deosebire de conjunctivitele virale și bacteriene, conjunctivita alergică nu este contagioasă, iar persoanele afectate își vor putea desfășura activitatea în condiții normale. Evoluțiile la tratament sunt favorabile.
La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia nu au fost semnalate, în această primăvară, cazuri de astfel de afecțiuni, care pot afecta toate persoanele cu „teren alergic”, indiferent de vârstă (dar mai puțin persoanele vârstnice). Cadrele medicale transmit că riscul apariției acestor afecțiuni de acum începe.
Astfel, SJU Alba Iulia anunță că toate persoanele care au suspiciuni privind existența vreunei afecțiuni oculare au posibilitatea să se programeze la o consultație, la policlinica situată pe strada Mușețelului, nr. 2.
Planificările se fac la nr. de telefon 0766 373 624, de luni până vineri, între orele 13.00 – 15.00. Medicul oftalmolog este singurul în măsură să se pronunțe cu privire la conduita, diagnosticul, tratamentul medical pentru pacient.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News