Connect with us
Publicitate

Eveniment

Consiliere gratuită pentru locuitorii din Munţii Apuseni, pentru evitarea kitsch-ului în arhitectură

Publicat

Locuitorii din Munţii Apuseni beneficiază de consiliere gratuită din partea specialiştilor, pentru păstrarea specificului local în arhitectură. Iniţiativa face parte din proiectul Ordinului Arhitecților din România (OAR), Filiala Alba, intitulat „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare” şi derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.

Proiectul se adresează locuitorilor din Ţara Moţilor, comunele Arieşeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac, Horea, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra, Avram Iancu şi Poiana Vadului. Prin acesta, se urmăreşte păstrarea specificului local în arhitectură şi modul de utilizare al teritoriului. Astfel, Ţara Moţilor ar urma să fie mai puţin kitsch, să prezinte mai puţină aglomeraţie şi urbanizare necontrolată, dezordine în zone cu valoare de peisaj cultural şi să aibă mai multe peisaje autentice cu mare atractivitate turistică.

Administraţiile locale urmează să fie conştientizate asupra valorii inestimabile a arhitecturii tradiționale locale pentru dezvoltarea turismului. La fel, întreprinzătorii în turism, proprietarii de gospodării vechi şi meşterii lemnari care folosesc tehnicile și materialele tradiționale de construire.

Vor beneficia de consiliere gratuită cei care vor să modernizeze sau să extindă locuinţele vechi, dar vor să le păstreze specificul şi cei care vor să construiască locuinţe sau pensiuni turistice care să respecte tradiţia locului. Echipa este formată din specialişti, respectiv un etnograf specializat în arhitectură tradiţională şi arhitecţi şi poate fi contactată de către oricine doreşte să construiască cu specific local la numărul de telefon 0752180390, persoană de contact Alexandru Damian.

Proiectul este o continuare a activităţilor realizate în anul 2008 prin proiectul “Ţara Moţilor–patrimoniu cultural european” şi se aliniază preocupărilor de protecţie a peisajului cultural, pentru păstrarea nealterată a zonelor cu un specific aparte.

„Specificul local ne ajută să ne păstrăm identitatea, iar întărirea identităţii locale are efect economic pozitiv pentru comunitatea locală”, a precizat arhitectul telian Fleschin, preşedintele Filialei Alba a Ordinului Arhitecţilor din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate