Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

REGIONALIZARE: Instituţiile deconcentrate, cu excepţia celor cu atribuţii de control, trec în subordinea Consiliilor Judeţene


Publicat

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, în contextul regionalizării, instituţiile deconcentrate, cu excepţia celor cu atribuţii de control, trec în subordinea Consiliilor Judeţene, de la 1 ianuarie 2014. Vor fi preluate în întregime, cu bugetul şi personalul aferent, urmând ca după ce intră în subordinea CJ să se stabilească dacă vor fi noi reorganizări.

La Tulcea se desfăşoară în acest weekend o dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea şi presedintele UNCJR, Marian Oprişan. Din Alba, la discuţii participă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman. Întâlnirea se desfăşoară sub denumirea „Procesul de regionalizare-descentralizare în România”.
Florin Roman a precizat că s-au stabilit competenţele la nivel de regiuni şi judeţe, mai multe detalii urmând să fie prezentate într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea de la Tulcea se discută detalii privind alocarea şi transferul competenţelor de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, propuneri de revizuire a actelor normative necesare atât pentru realizarea transferului de competenţe, cât şi pentru eficientizarea administraţiei publice locale.
Până la sfârşitul anului, regiunile trebuie să fie înfiinţate, să aibă o structură de conducere interimară pentru următorii trei ani, iar, atunci când vor avea loc alegeri locale, să fie aleasă şi structura de conducere a regiunilor.
Prefecţii vor fi numiţi de Guvern, pentru că sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu, dar va exista un Consiliu regional, condus de un preşedinte, după modelul consiliilor judeţene actuale.
Potrivit ziare.com, preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a declarat că oamenii nu trebuie să se sperie că, în urma regionalizării, ar urma să se lovească de o birocraţie mai mare sau că vor fi nevoiţi să faca drumuri mai lungi spre preşedintele de regiune. Dimpotrivă, autorităţile locale actuale rămân aceleaşi, iar, dintre atribuţiile ministerelor, unele vor merge spre regiuni, astfel încât, teoretic, viaţa tuturor să fie mai uşoară. „Principiul regionalizării nu se referă la modificarea de frontiere sau de graniţe. România va rămâne stat unitar, naţional, suveran şi independent. Regiunile sunt necesare pentru o mai bună funcţionare a autorităţilor locale, pentru o mai bună corelare în dezvoltarea comunităţilor din România. Regionalizarea este necesară pentru a aduce puterea de la Bucureşti lângă cetăţeni. Toate activităţile autorităţilor locale vor rămâne la nivelul Consiliului Local, al primarului, Consiliului Judeţean, al preşedintelui de Consiliu Judeţean. Regiunea va prelua toate activităţile Guvernului, mă refer la drumurile naţionale, fondurile europene, în general la chestiunile legate de dezvoltare, care astăzi sunt atributul Guvernului României”, a declarat Marian Oprişan.
Această distribuire a atribuţiilor de la centru spre regiuni va presupune inclusiv disponibilizări la nivelul ministerelor, pentru că aceste instituţii vor avea atribuţii mai puţine decât în acest moment.

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, joi, la Iaşi, în timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare un sondaj privind opiniile exprimate de populaţia din interiorul fiecărei regiuni de dezvoltare. Cea mai grea decizie va fi de luat, spune Dragnea, în Regiunea Centru. Aici, locuitorii şi-au exprimat astfel opţiunea pentru capitala de regiune: Braşov – 28,7%, Sibiu – 25,7%, Târgu Mureş – 15,2%, Alba Iulia – 14,5%, Miercurea Ciuc – 4,2%, Sfântu Gheorghe – 2,4%, Sighişoara – 1,79%, Odorheiul Secuiesc – 1%.

Dragnea susţine că judeţele nu vor dispărea, iar reşedinţele actuale de judeţ vor continua să existe împreună cu reşedinţa de regiune.
Stabilirea reşedinţelor viitoarelor regiuni va fi penultima decizie din acest proces de regionalizare, a mai declarat, joi, la Iaşi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, în viitoarele reşedinţe de judeţ nu trebuie concentrate sediile tuturor instituţiilor regionale. Dragnea susţine totodată că ar fi bine ca în fiecare judeţ să fie una, două sau trei instituţii regionale, „astfel încât fiecare judeţ să simtă ca participă la acest proces de regionalizare”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate