Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

REGIONALIZARE: Instituţiile deconcentrate, cu excepţia celor cu atribuţii de control, trec în subordinea Consiliilor Judeţene

Publicat

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, în contextul regionalizării, instituţiile deconcentrate, cu excepţia celor cu atribuţii de control, trec în subordinea Consiliilor Judeţene, de la 1 ianuarie 2014. Vor fi preluate în întregime, cu bugetul şi personalul aferent, urmând ca după ce intră în subordinea CJ să se stabilească dacă vor fi noi reorganizări.

La Tulcea se desfăşoară în acest weekend o dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea şi presedintele UNCJR, Marian Oprişan. Din Alba, la discuţii participă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman. Întâlnirea se desfăşoară sub denumirea „Procesul de regionalizare-descentralizare în România”.
Florin Roman a precizat că s-au stabilit competenţele la nivel de regiuni şi judeţe, mai multe detalii urmând să fie prezentate într-o conferinţă de presă.

La întâlnirea de la Tulcea se discută detalii privind alocarea şi transferul competenţelor de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, propuneri de revizuire a actelor normative necesare atât pentru realizarea transferului de competenţe, cât şi pentru eficientizarea administraţiei publice locale.
Până la sfârşitul anului, regiunile trebuie să fie înfiinţate, să aibă o structură de conducere interimară pentru următorii trei ani, iar, atunci când vor avea loc alegeri locale, să fie aleasă şi structura de conducere a regiunilor.
Prefecţii vor fi numiţi de Guvern, pentru că sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu, dar va exista un Consiliu regional, condus de un preşedinte, după modelul consiliilor judeţene actuale.
Potrivit ziare.com, preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a declarat că oamenii nu trebuie să se sperie că, în urma regionalizării, ar urma să se lovească de o birocraţie mai mare sau că vor fi nevoiţi să faca drumuri mai lungi spre preşedintele de regiune. Dimpotrivă, autorităţile locale actuale rămân aceleaşi, iar, dintre atribuţiile ministerelor, unele vor merge spre regiuni, astfel încât, teoretic, viaţa tuturor să fie mai uşoară. „Principiul regionalizării nu se referă la modificarea de frontiere sau de graniţe. România va rămâne stat unitar, naţional, suveran şi independent. Regiunile sunt necesare pentru o mai bună funcţionare a autorităţilor locale, pentru o mai bună corelare în dezvoltarea comunităţilor din România. Regionalizarea este necesară pentru a aduce puterea de la Bucureşti lângă cetăţeni. Toate activităţile autorităţilor locale vor rămâne la nivelul Consiliului Local, al primarului, Consiliului Judeţean, al preşedintelui de Consiliu Judeţean. Regiunea va prelua toate activităţile Guvernului, mă refer la drumurile naţionale, fondurile europene, în general la chestiunile legate de dezvoltare, care astăzi sunt atributul Guvernului României”, a declarat Marian Oprişan.
Această distribuire a atribuţiilor de la centru spre regiuni va presupune inclusiv disponibilizări la nivelul ministerelor, pentru că aceste instituţii vor avea atribuţii mai puţine decât în acest moment.

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, joi, la Iaşi, în timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare un sondaj privind opiniile exprimate de populaţia din interiorul fiecărei regiuni de dezvoltare. Cea mai grea decizie va fi de luat, spune Dragnea, în Regiunea Centru. Aici, locuitorii şi-au exprimat astfel opţiunea pentru capitala de regiune: Braşov – 28,7%, Sibiu – 25,7%, Târgu Mureş – 15,2%, Alba Iulia – 14,5%, Miercurea Ciuc – 4,2%, Sfântu Gheorghe – 2,4%, Sighişoara – 1,79%, Odorheiul Secuiesc – 1%.

Dragnea susţine că judeţele nu vor dispărea, iar reşedinţele actuale de judeţ vor continua să existe împreună cu reşedinţa de regiune.
Stabilirea reşedinţelor viitoarelor regiuni va fi penultima decizie din acest proces de regionalizare, a mai declarat, joi, la Iaşi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, în viitoarele reşedinţe de judeţ nu trebuie concentrate sediile tuturor instituţiilor regionale. Dragnea susţine totodată că ar fi bine ca în fiecare judeţ să fie una, două sau trei instituţii regionale, „astfel încât fiecare judeţ să simtă ca participă la acest proces de regionalizare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax