Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consumatorii de gaze, somați să plătească în iarnă prețuri exorbitante. Creștere de preț de 741% față de anul trecut

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

Furnizorii de gaze își notifică clienții cu privire la schimbarea tarifelor. Oamenii vor trebui să plătească la iarnă prețuri exorbitante.

O notificare recentă a unui furnizor prezintă prețul pe care trebuie să-l achite consumatorul, începând cu luna noiembrie 2021, respectiv 900 lei/MWh, adică o creșetere de preț de nu mai puțin de 741% față de anul trecut.

”O astfel de abordare denotă o dată în plus faptul, că modul în care se dorește protejarea consumatorilor în România trebuie atent analizată, deoarece atât subvenționarea consumatorilor, cât și plafonarea (în fapt subvenționarea furnizorilor), pot să nu-și atingă scopul” scrie Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energie Inteligentă.

În situația în care furnizorii cresc prețul, la valori precum cele cuprinse în notificarea prezentată, în cazul:

  • Subvenției de 25% pentru consumator reprezintă un ajutor nesemnificativ, spre exemplu: un consumator care plătea anul trecut 107 lei/MWh, respectiv 500 lei/luna (TVA inclus), dacă – atenție doar dacă este consumator casnic și consumă 1000 mc/sezon rece 2021/2022 (într-o iarnă grea puțini se vor încadra în această limită) – urmează să achite lunar pentru gaze la un preț de 900 lei/MWh, suma de 4205 lei/luna, din care statul îi va compensa 1051 lei/luna, adică îi rămâne de plată 3153 lei/lună (o creștere de 620% a costului lunar cu gazele),
  • Plafonarii prețului cu subvenția furnizorului, pentru plata diferenței între prețul de achiziție și prețul de vânzare al furnizorului, plecând de la declarația furnizorului că achită 715 lei/MWh pentru gazele achiziționate, iar prețul plafonat este la 135 lei/MWh, înseamnă că statul trebuie să-i achite furnizorului 580 lei/Mwh, respectiv pentru o factura de 500 lei/luna la gaze ar trebui să-i achite furnizorului 2277 lei/lună. Dacă ne gândim că într-o lună de iarnă consumul României pentru consumatorii casnici care ar beneficia de aceste condiții este de 0,5 mld mc, suma care trebuie să o scoată statul din buzunar ar fi de 0,6 mld euro/lună, la o diferență de preț achiziție-vânzare de 580 lei/MWh .

Prețurile de 700- 900 lei/MWh la gazele naturale au apărut în piață după planurile autorităților de reducere a impactului creșterii prețului la gaze și electricitate pentru consumatori, aspect care demonstrează că orice acțiune, are o reacțiune în teren.

Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgenâă Energetică, propus de AEI în luna iulie 21, avea ca și scop tocmai realizarea unui set de măsuri care să plece de la cauzele care a determinat ca prețurile să crească și mai ales de la faptul că măsurile trebuiau applicate progresiv, urmărind modul în care dau rezultate și intervenind imediat atunci când acele măsuri nu dau rezultate prin lansarea de noi măsuri sau adaptândule pe cele existente.

Aste se putea face, într-o perioadă în care timpul nu era o problemă (adică în lunile iulie – septembrie 2021).

Dorința de a încasa bani în acea perioadă la buget, din aceste creșteri de preț la energie, de la consumatori, a făcut să nu se întreprindă nimic și să ne găsim astăzi în această situație.

Sursa: Asociația Energia Inteligentă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusinea

    vineri, 15.10.2021 at 08:12

    Acum platim costul asocierii cu vestul care nu ne da ci ne tot ce avem. Ne iau paduri,bogatii ale subsolului, forta de munca, ba chiar si mintile. Uitam cine a creat holocausturi in lume ?

  2. Pamfil

    vineri, 15.10.2021 at 10:03

    nu „asocierea cu vestul” e problema! Problema suntem noi cetatenii nepasatori la furt si faradelege!

    Ai uitat ce ne-a adus „asocierea cu estul?” Cine ne-a luat uraniul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax