Actualitate
Containere de gunoi amplasate la 20 de metri de Sala Unirii. Răspuns ”năucitor” de la Primărie pentru directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu
Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a sesizat Primăria Municipiului Alba Iulia cu privire la amplasarea unor containere de gunoi în imediata apropiere a unor monumente turistice importante din Cetate: Sala Unirii, Clădirea ”Babilon” – actualul sediu al Muzeului, fostul colegiu iezuit și colegiul Mailat. Containerele se află chiar pe artera principală a Cetății. Gabriel Rustoiu a fost foarte deranjat de răspunsul primit de la dispeceratul primăriei, pe care l-a calificat drept ”năucitor”.
În opinia administrației locale, tomberoanele sunt foarte utile agenților economici din zonă (trăsuri) ”când deșeurile acestora depășesc capacitatea pubelelor alocate”; tot acolo, spune Primăria Alba Iulia, sunt adunate deșeurile colectate de operatorul de salubritate de pe domeniul public din zona Cetatii Alba Carolina.
Răspunsul l-a enervat pe directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, care a postat pe contul său de facebook întreaga poveste, deși inițial dorise doar să facă o sesizare fără prea mare vâlvă:
”Zilele trecute făceam o sesizare în ”privat” , ca să nu fac pe ”deșteptul”. Sesizarea mea s-a lasat cu un răspuns năucitor, mai ales că s-a folosit și expresia ”A fost soluționat”. Mai jos redau corespondența:
”Notificare rezolvare semnalare nr. CAS-11192-W2Y7F9 data 5/15/2017 9:21 AM CRM:0003886
Bună ziua,
Vă anunțam că incidentul semnalat de dvs. Sesizari diverse
Descriere: Containere plasate total aiurea și fără rost. Pe lângă faptul ca sunt plasate în proximitatea Sălii Unirii (cca 20 de metri) sunt și total inutile. În cetate există coșuri de gunoi, două dintre ele plasate în apropiere, iar cele trei instituții din apropiere au propriile containere în curțile aferente. Turiștii au o „surpriza plăcută” în inima Cetății.
A fost soluționat cu următoarea rezoluție:
În containerele respective se depozitează deșeurile agenților economici din zonă (trăsuri) când deșeurile acestora depășesc capacitatea pubelelor alocate și deșeurile colectate de operatorul de salubritate de pe domeniul public din zona Cetății Alba Carolina.
Ovidiu Muntean – Serviciul Administrarea Activităților Domeniului Public
Dispecerat Primaria Municipiului”
Reprezentanții primăriei au ”rezolvat” situația explicându-i lui Rustoiu rațiunea pentru care containerele au fost amplasate acolo, fără însă a lua în calcul faptul că în zonă sunt mai multe clădiri monument istoric de clasa A, că pe acolo se plimbă turiștii sau că în zonă există coșuri de gunoi. Acesta este motivul pentru care directorul Rustoiu a răbufnit public într-o postare pe contul său:
”Vreau să-i reamintesc lui ”Mr. Practic” Ovidiu Muntean, că la est (caa. 20 m) de pubele se află clădirea unde a funcționat între anii 1579-1588 și 1718-1778 Colegiul Iezuit, la sud (cca 15 m) se află clădirea ”Babilon” (1851-1853), monument de grupa A, cel mai mare edificiu romantic din Alba Iulia și sediul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, la sud-est (cca 20 m) se află Sala Unirii (1898-1900), după majoritatea românilor cea mai importantă clădire din România (desigur că nu și pentru Mr. Practic), desigur tot monument de grupa A, iar în spatele pubelelor, lipit de gardul de incintă se află Colegiul Majlat, tot monument istoric (se vede sigla in partea dreaptă-sus). Totodată pubelele se găsesc pe artera principală a Cetății. Ce ar fi să începem Centenarul, prin a arăta puțin respect, față de ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918.
În permit să-i sugerez lui Mr. Practic alte locuri de depozitare a deșeurilor. Pubelele se găsesc la cca 150 m de căruțele aferente. La cca. 40 m se găsesc alte locuri, care momentan sunt terenuri virane sau organizare de șantier”.
De asemenea, Rustoiu le-a sugerat să mute pubelele într-o altă parte, mult mai retrasă din calea turiștilor și mult mai apropiată de căruțe, undeva în spatele cafenelei ”Carolina Cafe”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ion
miercuri, 24.05.2017 at 20:21
De cand plateste primaria pt. gunoiul carutelor? Si de ce? Ar trebui un container si in fata sediului nostru, platit de primarie, sa ne scapam gratis de surplusul de deseuri.