Actualitate
Contribuţiile la asigurările de sănătate, ANULATE pentru anumite categorii. Vezi dacă te încadrezi în noile reguli
Potrivit unei Legi publicate în Monitorul Oficial din 28 iulie, şapte categorii de persoane vor fi scutite de la plată CASS și pot solicita banii plătiți pentru această obligaţie. Anularea CASS se va face din oficiu de către Fisc.
Legea amitită anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 până pe 31 ianuarie 2015 pentru șapte categorii de contribuabili:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuţia;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură şi pentru cele acordate in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuţia;
Citeşte şi Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie, pentru serviciile medicale. Precizări de la CNAS
c) soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară;
d) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
Conform reglementărilor din noua lege, ANAF va emite şi va comunica din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru cazurile în care a emis şi comunicat decizii de impunere pentru persoanele fizice care, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi evidenţelor transmise de CNAS către ANAF, aveau calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Reglementarea se va aplica indiferent dacă împotriva deciziei de impunere s-au exercitat ori nu căi de atac.
În cazul in care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar în cazul în care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.
Persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fără plata CASS şi au efectuat plata acestei contribuţii ca urmare a deciziilor de impunere emise şi comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.
Acelaşi act normativ prevede ca persoanele fizice care se încadrează într-una dintre categoriile menţionate mai sus şi care au primit decizii de impunere, dar nu au primit decizia de anulare de la ANAF, beneficiază de acest drept, la cerere, dupa obţinerea documentului justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plata contribuţiei, eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cum vor putea solicita restituirea CASS cei care au plătit deja contribuţia
Conform Legii nr. 225/2015, persoanele fizice care beneficiau de calitatea de asigurat fara plata CASS si au efectuat plata acestei contributii ca urmare a deciziilor de impunere emise si comunicate de ANAF vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.
Noile prevederi stabilesc ca restituirea se va face potrivit art. 117 din Codul de procedura fiscala, cel care stabileste si regulile pentru restituirea sumelor platite catre stat.
Potrivit acestui articol, restituirea se face la cerere, insa, daca persoana care trebuie sa isi recupereze banii are datorii restante la bugetul de stat, mai intai vor fi stinse acele obligatii de plata, urmand sa ii fie restituita numai diferenta, daca aceasta exista.
În cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta sumei de rambursat sau de restituit.
În cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta obligatiilor fiscale restante, diferenta rezultata restituindu-se debitorul.
De ce a fost nevoie de anularea CASS
Anularea CASS vine in conditiile in care mii de minori au primit decizii de impunere pentru plata de contributii sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanzile realizate pentru alocatiile primite de la stat si pe care nu le-au ridicat din conturile bancare.
Situatia s-a datorat unor prevederi neclare din Codul fiscal care nu excludeau in mod specific de la plata CASS persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei, cum sunt, spre exemplu, toti tinerii de pana in 18 ani.
Intre timp, Codul fiscal a fost modificat pentru corectarea acestor neclaritati. Astfel, OG nr. 4/2015, care a intrat in vigoare pe 31 ianuarie 2015, stabileste explicit categoriile de persoane care scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si categoriile de venituri pentru care nu vor datora contributie.
Legea nr. 225/2015 este complementara OG nr. 4/2015, in sensul ca ordonanta actioneaza pentru viitor, in timp ce legea vine sa remedieze inadvertentele aparute in trecut, ca urmare a aplicarii OUG nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News