Eveniment
Controale privind paza obiectivelor, în Alba. Polițiștii au efectuat 18 simulări de pătrundere prin efracție. Sancțiunile aplicate
Polițiștii au verificat 29 de societăți comerciale din Aiud cu privire la modul de respectare a normelor legale privind protecția bunurilor deținute. Au fost efectuate simulări de pătrundere prin efracție, pentru verificarea sistemelor de alarmare și au fost aplicate sancțiuni pentru deficiențe constatate în punerea în aplicare a Legii 333 din 2003 privind paza obiectivelor.
Potrivit IPJ Alba, la data de 6 ianuarie 2023, Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au organizat, pe raza municipiului Aiud, o acțiune de verificare a modului în care sunt respectate, de către reprezentanții societăților comerciale, prevederile Legii 333 din 2003 privind paza obiectivelor, a bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
Cu ocazia acțiunii, polițiștii au verificat un număr de 29 de societăți comerciale privind modul de funcționare a sistemelor de securitate instalate și au efectuat 18 simulări de pătrundere prin efracție, pentru verificarea sistemelor de alarmare.
În urma acestor controale au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.300 de lei, în baza Legii 333 din 2003 și a normelor de aplicare a acestui act normativ și a fost constatată o infracțiune.
Pentru reprezentanții unui număr de 16 societăți comerciale au fost stabilite termene clare de remediere a deficiențelor constatate.
Controalele vor continua.
Persoanele fizice sau juridice pot desfășura activități de proiectare, instalare, modificare sau întreținere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracției, numai pe baza licenței eliberate de Inspectoratul General al Poliției Române, prelungită la fiecare 3 ani, și cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informații, eliberat în termen de 30 de zile.
În vederea obținerii licenței de funcționare pentru a desfășura activități de proiectare, instalare, modificare sau întreținere a sistemelor de alarmare împotriva efracției, reprezentantul legal al societății trebuie să depună la inspectoratul de poliție județean sau la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, după caz, pe raza căruia societatea îşi are sediul social, pe bază de opis documentele prevăzute pe site-ul www.politiaromana.ro / Unităţi Centrale / Directia de Ordine Publică/ Serviciul Sisteme de Securitate Private/ Licențiere Societății Tehnice.
Licențierea persoanelor fizice autorizate în baza actelor normative care stabilesc organizarea şi desfășurarea unor activități economice de către persoane fizice se realizează similar ca la societățile comerciale.
Modelele de documente privind activitatea poliției în domeniul sistemelor de securitate private se găsesc pe site-ul https://ab.politiaromana.ro/utile/documente-eliberări-acte/modele-documente-privind-activitatea-serviciului-de-ordine-publica.
Potrivit Art. 56 din același act normativ, ,,desfăşurarea în scop comercial de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licenţă de funcţionare prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News