Connect with us
Advertisement

Actualitate

Copiii care cresc la ţară, în apropierea fermelor, sunt mai protejaţi de alergii. Concluziile unui studiu internaţional

Publicat

baloti ,capita de fan Copiii care sunt crecuţi la ţară, în apropierea fermelor de vaci, sunt mai protejaţi împotriva alergiilor, febrei fânului și astmului, se arată într-un studiu publicat în revista ‘Science’ și realizat de o echipă internațională de cercetători.

Aceștia au menționat că astfel de ferme au mari cantități de praf cu un larg spectru de bacterii provenite de la grajduri, informează agenția DPA.

Cercetătorii susțin că o toxină conținută în bacterii, cunoscută sub numele de endotoxină, tocește răspunsurile imune inflamatorii ale copiilor, subliniind că efectul ei protector a fost observat și în gospodăriile neagricole în cazul în care acestea au o mare expunere la praful din saltele sau de pe podelele din bucătărie.

Pentru testarea conexiunii dintre endotoxină și protecția antialergică, cercetătorii au expus șoareci de laborator la toxina respectivă o dată la două zile, timp de două săptămâni. Șoarecii au fost puși apoi în contact Apoi ei au pus în contact cu acarieni din praful de casă, declanșatori de alergie și astm, și au descoperit că șoarecii nu au dezvoltat simptome alergice. Însă șoarecii dintr-un grup de control neexpuși în prealabil la endotoxină au prezentat astfel de simptome.

Se pare că expunerea la endotoxină a protejat șoarecii prin prevenirea procesului în cadrul căruia celulele lor pulmonare epiteliale generează molecule pro-inflamatorii, au afirmat cercetătorii. Potrivit lor, efectul protector a depins de nivelul satisfăcător al așa-numitei enzime A20 din plămâni.

Revenind la oameni, cercetătorii au expus celule pulmonare umane la endotoxină și au constatat că expunerea regulată a produs un răspuns inflamator imun mai redus în cazul persoanelor sănătoase decât în cel al persoanelor suferind de astm, al căror nivel al enzimei A20 este, de asemenea, mai scăzut. Utilizând date strânse pentru un alt studiu de la circa 1.700 de copii crescuți în preajma fermelor din Europa, cercetătorii au descoperit totodată că cei cu alergii respiratorii aveau o variație genetică care a provocat niveluri scăzute ale enzimei A20, mai notează DPA.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement