Actualitate
Copiii profesorilor vor fi scutiţi de taxele de înscriere şi cazare la facultate. Propunere legislativă adoptată de Senat
Cu o lună înainte de examenele de admitere la facultăţi, copiii cadrelor didactice primesc o veste bună. Senatul a adoptat în 8 iunie, în calitate de cameră decizională, o propunere legislativă prin care copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate vor fi scutiţi de la plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi pot să beneficieze de gratuitate la cazare în cămine şi internate.
Este vorba de o propunere legislativă pe care parlamentarii Partidului Național Liberal au propus-o și susținut-o ferm încă din luna februarie a acestui an, atunci când proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților (cu 265 de voturi „pentru”, nici un vot „împotrivă” şi nicio abţinere). Rezultatul votului din Cameră a dovedit că proiectele din educație nu trebuie să aibă neapărat culoare politică, iar faptul s-a reconfirmat și la votul din Senat, când propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate de senatori (108 voturi pentru).
Propunerea legislativă prevede modificarea art. 277 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 și de beneficiile noilor măsuri vor beneficia şi copiii personalului didactic şi didactic auxiliar pensionat din sistemul de învăţămînt, precum şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi care au activat în acest domeniu.
Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar pensionat, precum şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi ce au profesat în învăţământ, vor fi scutiţi de plata taxelor de înscriere pentru concursurile de admitere în învăţământul superior. Totodată, se arată în proiectul adoptat, aceştia vor avea parte gratuitate atunci când vine vorba de cazarea în cămine şi internate.
În momentul de faţă, facilităţile se aplică doar pentru personalul didactic aflat în activitate, însă iniţiativa legislativă prevede că va fi luat în calcul şi personalul didactic auxiliar aflat în activitate.
PNL consideră că legea vine ca răspuns la o parte dintre cerințele cadrelor didactice, iar aplicarea măsurilor prevăzute în lege poate preîntâmpina, într-o oarecare măsură, abandonul şcolar din învăţămîntul superior, care, în anumite zone ale țării, este destul de ridicat. Totodată, cadrele didactice merită beneficiile prevăzute în lege, beneficii care sunt destinate stimulării tinerilor performanți pentru îmbrățișarea meseriei de dascăl, în condițiile în care performanța în educație trebuie formată, încurajată și susținută.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News