EVENIMENT
Corupția, boala contagioasă care a virusat instituțiile din Alba. Vezi cele mai răsunătoare cazuri care au tulburat liniștea județului
Arestarea albaiulianului Silviu Bian, preşedintele ANOFM, zilele acestea, pentru luare de mită a repoziționat județul Alba în topul zonelor în care corupția se simte ca la ea acasă. Rând pe rând, din 2010 şi până în prezent, oamenii legii au adus în instanţă directori de instituţii, funcţionari publici, avocaţi, medici sau oameni de afaceri.
Persoane care deţineau funcţii importante şi care, pentru mulți dintre oamenii simpli puteau fi chiar modele de viață au șocat întreaga comunitate, prin faptele de corupție sau alte tipuri de infracțiuni de care au fost acuzate și mai ales prin normalitatea cu care acestea erau săvârșite.
Județul Alba a ajuns, astfel, să fie catalogat în statistici și analize drept un pol de referință pentru o țară întreagă în ceea ce privește infracționalitatea instituționalizată. De mai bine de un an, asistăm la rețineri, arestări, percheziții în diferite instituții locale și la persoane pe care, înainte, ai fi băgat mâna în foc, convins fiind că nu sunt în stare de săvârșirea unor asemenea fapte.
O parte dintre dosarele celor acuzaţi se află încă în instanţă pentru stabilirea nevinovăţiei prezumptive, unii dintre inculpaţi au „gustat” mai mult sau mai puţin din repercusiunile faptelor comise, în timp ce alte noi personaje apar pe listele negre ale procurorilor. Vă invităm să vă reamintiţi o parte dintre dosarele celebre care au zguduit județul Alba și l-au transformat într-un centru național al corupției din instituțiile statului și nu numai:
Patru angajaţi ai Finanţelor Publice Alba şi un inspector judiciar, acuzaţi de abuz în serviciu şi complicitate
În data de 4 februarie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a patru angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Alba Iulia şi a unui inspector judiciar, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Este vorba despre Pamfil Gruian – inspector, Nicolae Iordache – consilier juridic, Horaţiu Florin Stoica – şef birou, Claudiu Sorin Creţiu – inspector şi Marian Creţiu – expert judiciar.
Potrivit procurorilor, în anul 2006, Pamfil Gruian, în calitate de executor fiscal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Alba Iulia, cu ocazia desfăşurării executării silite a SC „Cristian Prodimpex” SA Alba Iulia, a întocmit două procese verbale de sechestru atestând în fals că două imobile (teren şi hală) aveau suprafeţe mai mici decât în realitate, procese verbale pe care le-a folosit în cadrul procedurii de executare silită a debitorului respectiv. De asemenea, în perioada anilor 2005 – 2007, Pamfil Gruian, în calitate de executor fiscal, pe parcursul desfăşurării executării silite a aceleiaşi firme debitoare, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus vânzarea unor bunuri ale acestei firme care nu au fost identificate şi evaluate ori au fost subevaluate prejudiciind societatea comercială cu suma de 934.030,82 euro. În demersul său, potrivit aceloraşi surse, Pamfil Gruian a fost ajutat de inculpaţii Nicolae Iordache, Horaţiu Florin Stoica şi Claudiu Sorin Creţiu, în calitate de membri ai comisiei de licitaţie pentru vânzarea de către A.F.P. Alba Iulia a bunurilor respective.
Medic veterinar, inspector în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, acuzat de luare de mită
În 13 aprilie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat cercetări penale faţă de Romeo Aurelian Zaharia, medic veterinar, inspector la acea vreme în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba, circumscripţia Cugir, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată. În perioada 29 martie – 12 aprilie 2010, Romeo Aurelian Zaharia, în calitate de inspector sanitar veterinar, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 3.000 lei, în două tranşe, pentru a îndeplini un act din sfera atribuţiilor sale de serviciu, respectiv aplicarea vizei sanitar-veterinare în lipsa căreia denunţătorul nu ar fi putut comercializa, în mod legal, animale sacrificate. La data de 12 aprilie 2010, inspectorul veterinar a fost surprins în flagrant în timp ce primea a doua tranşă din suma pretinsă ca mită, în valoare de 1.500 lei. Instanţa a decis arestarea preventivă a inculpatului pe timpul judecării.
Un ofiţer şi un agent de poliţie din Alba, acuzaţi de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în înscrisuri
La 1 octombrie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, doi dintre ei angajaţi în cadrul IPJ Alba. Este vorba despre Marcel Ciocârlan – fost ofiţer de poliţie cu funcţia de contabil şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Alba, Adrian Ciugudean – la acea vreme agent de poliţie cu funcţia de gestionar în cadrul Serviciului Logistic al IPJ Alba şi Ioan Jurje Vale, administrator la SC „Textil Division” SRL Baia Mare.
În cursul anului 2006, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a efectuat o achiziţie publică de articole de îmbrăcăminte (impermeabile) prin procedura cererii de ofertă, câştigătoarea stabilită fiind firma din Baia Mare, având ca asociat şi administrator pe Ioan Jurje Vale. În calitate de contabil şef al IPJ Alba şi responsabil cu exercitarea controlului preventiv propriu pentru această unitate de poliţie, Marcel Ciocârlan a dispus efectuarea în mod nelegal a plăţii în sumă totală de 151.414,41 lei către firma de textile din Baia Mare, pentru achitarea unui număr de 511 impermeabile cumpărate conform contractului de furnizare de produse, deşi în realitate au fost executate şi predate doar 109 impermeabilele comandate. În felul acesta, s-a cauzat o pagubă în patrimoniul Inspectoratului General al Poliţiei Române în cuantum total de 119.116,62 lei (reprezentând contravaloarea bunurilor nepredate şi neexecutate la data respectivă), suma reprezentând avantaj patrimonial pentru firma din Baia Mare. Administratorul firmei, Ioan Jurje Vale, a întocmit, „la instigarea lui Marcel Ciorcârlan”, după cum susţin procurorii, cu menţiuni necorespunzătoare adevărului, factura fiscală pentru cantitatea de 511 impermeabile şi preţul total de 151 414,41 lei. De asemenea, contabilul şef Marcel Ciocârlan a solicitat întocmirea în fals şi a notei de recepţie şi constatare diferenţe, în care s-a menţionat în mod necorespunzător că au fost recepţionate 511 impermeabile, cerându-i lui Adrian Ciugudean să semneze nota de recepţie, după cum se precizează în rechizitoriu. Totodată, Marcel Ciocârlan a solicitat lui Adrian Ciugudean şi Ioan Jurje Vale întocmirea unui proces verbal de custodie în care să se consemneze împrejurarea necorespunzătoare adevărului privind predarea în custodie a unui număr de 402 impermeabile, deşi aceste bunuri nu au fost predate unităţii de poliţie, în condiţiile în care în concret nu erau confecţionate.
Prinţese, regi şi Hary Potter în Dosarul „Corupţie la Finanţe”: Avocata Doina Scutea şi fostul director al Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin judecaţi pentru trafic de influenţă
În luna ianuarie a acestui an, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba – Iulia au dispus trimiterea în judecată a două persoane influente din Alba. Este vorba despre Doina Scutea – decan al Baroului Alba, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de: trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În dosar a fost implicat şi Anghel Bogin – fost director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, acuzat de: cumpărare de influenţă, instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial. Anghel Bogin a fost recomandat în funcție de organizația locală a PSD, dar nu a fost atins nici de venirea la putere a PDL. În acelaşi dosar mai apar şi numele unor foşti ofiţer SIE, Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan, dar şi al unui om de afaceri din Alba Iulia, Alexandru Duca.
Potrivit procurorilor, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Doina Scutea şi persoana fizică Doina Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Procurorii au arătat că, la rândul lui, Ştefan Bogin Anghel a luat legătura cu Doina Scutea, pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, învestit cu soluţionarea unui litigiu. Avocata a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul celor două persoane, ca Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus.
La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus arestarea Doinei Scutea şi a lui Anghel Bogin. În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.
Doina Scutea mai este implicată într-un dosar privind ilegalitati imobiliare, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Fratele unui senator PDL, director de Finanţe Publice, acuzat că proteja o grupare de evazionişti
Din luna mai a acestui an, adjunctul directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ioan Dobra este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, abuz în serviciu contra intereselor publice, conflict de interese, omisiunea sesizării organelor judiciare, fals în declaraţii şi îndeplinirea vreunei însărcinări în favoarea agentului economic controlat, cu consecinţa obţinerii unor foloase. Ioan Dobra este fratele senatorului PDL de Alba Nicolae Dobra, trimis şi el în judecată de DNA pentru o fraudă imobiliară.
Ioan Dobra şi alţi cinci angajaţi ai DGFP Alba sunt acuzaţi că au sprijinit o grupare condusă de un cetăţean italian, care a eludat plata unor taxe către stat, prejudiciul ridicându-se până în prezent la peste 2 milioane de lei.
În perioada anilor 2007-2009, Luca Anversa, Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia, în calitate de asociaţi, administratori, director general, responsabil vânzări şi director economic la SC „Pomponio” SA, s-au constituit într-o grupare infracţională, după cum precizeaă procurorii, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului, prin efectuarea mai multor activităţi comerciale neînregistrate în evidenţele contabile ale societăţii sau efectuarea unor înregistrări nelegale, însuşindu-şi astfel, în mod ilegal, importante sume de bani din societate.
Doi consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Biroul de control fiscal, arestaţi pentru luare de mită
În 23 iunie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a doi consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Biroul de control fiscal, pentru luare de mită. Este vorba despre Mihai Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas, care sunt acuzaţi că au primit mită de la administratorul unei societăţi comerciale. La data de 5 iunie 2009, Mihai Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas, în calitate de consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba – Biroul de control fiscal, ar fi acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Eugen Lăpădat, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu, după cum se arată în concluziile oamenilor legii.
Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului, şi anume 2.153 lei în loc de 140.000 lei.
Ispectorul DGFP Alba, Emanuel Dan Tudor Manolescu, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu
În 27 iunie, inspectorul DGFP Alba Emanuel Tudor Dan Manolescu a fost trimis în judecată de procurori pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar funcţionarul riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 5 ani pentru falsificarea semnăturilor şefului Administraţiei, Ştefan Bal şi a şefului Serviciului Colectare, Horaţiu Suciu şi emiterea unor documente fiscale.
Emanuel Tudor Dan Manolescu este acuzat că ar fi contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu peste 80.000 de lei. Procurorul Stelian Cioca de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a precizat că acesta, în calitatea sa de inspector asistent în cadrul DGFP Alba, a emis două înscrisuri prin care s-a încetat o procedură de executare silită pentru societatea „Anna Lux” SRL din Alba Iulia (n.r. – firmă aflată în procedură de insolvenţă, din anul 2010, cu obiect de activitate în prelucrarea mecanizată a lemnului). Prin aceasta, s-a creat un folos patrimonial în favoarea societăţii comerciale, în sumă de 80.000 de lei. Faptele s-au petrecut în anul 2009.
Medicul psihiatru Liviu Stoica, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918”, condamnat la 1 an de închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a profesa
Fostul şef al Laboratorului de Sănătate Mintală din Alba Iulia, medicul psihiatru Liviu Stoica a fost condamnat luna acesta la un an de închisoare cu executare pentru luare de mită. Dosarul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, care a judecat apelul formulat de medic împotriva hotărârii Tribunalului Alba. Acesta a primit iniţial o pedeapsă de 4 ani de închisoare şi interzicerea dreptului de exercitare a profesiei, dar magistraţii instanţei de apel au dispus reducerea pedepsei la 1 an.
Liviu Stoica a fost prins în flagrant în aprilie 2007, în timp ce primea suma de 1000 de lei de la o persoană, în schimbul eliberării documentelor necesare întocmirii unui dosar de pensionare pe caz de boală. Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul pensionărilor frauduloase de la Casa Județeană de Pensii Alba
Nu mai puțin de 119 persoane din mai multe judeţe ale ţării au fost cercetate într-o afacere cu pensionări frauduloase care își avea centrul la Casa Judeţeană de Pensii Alba. Acestea au fost acuzate de constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat nestructurat, precum şi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Prin intermediul unei grupări infracţionale specializate în falsificarea de documente, persoane care nu au lucrat o zi din viaţa lor sau care nu aveau suficientă experienţă în muncă pentru a beneficia de pensie erau introduse în mod fraudulos în evidenţa CJP Alba. Dosarele „pensionarilor” erau introduse în sistemul național de o funcționară a Casei Județene de Pensii Alba.
Potrivit procurorilor, liderul grupării de falsificatori este Constantin Toma, un bărbat din Alba Iulia care ar fi acţionat împreună cu fratele său, Daniel Toma şi cu nepotul. Aceştia ar fi racolat persoanele din zona Munţilor Apuseni, dar şi din Maramureş, Cluj, Bihor, Teleorman, Arad şi Bucureşti şi, în schimbul unor sume de bani, le întocmeau documente false care ulterior erau depuse la Casa Judeţeană de Pensii Alba, cu sprijinul unor funcţionare care înregistrau dosarele. Din documentele prezentate reieşea că aceştia aveau studii şi vechime pe piaţa muncii, beneficiind aşadar de pensii substanţiale. Persoana care introducea datele în sistem este Viorica Călin, inspector în cadrul instituției CJP Alba.
Cireaşa de pe tort: Silviu Bian, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, prins în flagrant cu 80.000 lei
Seria funcţionarilor publici corupţi din Alba a fost încununată zilele acestea cu dosarul de luare de mită în formă continuă în care este cercetat Silviu Bian, fost şef al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Fără a mai intra în foarte multe alte amănunte, reamintim că Bian a fost prins în flagrant încasând suma de 80.000 de lei de la un denunţător. Ca urmare a faptelor comise, Silviu Bian a pierdut susţinerea politică a colegilor săi, funcţia de director al ANOFM şi a fost exclus din partid. Acesta se va afla următoarele 29 de zile după gratii. Fără sprijin politic.
Gina STANCIU
Flavia NICOLAE
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
abbilbal
marți, 18.10.2011 at 07:17
Să nu uităm că şi Alba este un fief PDL. Deci şi din Alba erau necesare fonduri pentru acest partid.
radu
marți, 18.10.2011 at 23:09
sa nu uiti ca pdl-ul face curatenie…..pana acum 2-3 ani cate arestari au fost pt asa ceva?
atti
marți, 18.10.2011 at 11:14
NU MA MIR, CAND SUNT DIN ALBA DE 67 ANI, SI CUNOSC APROAPE TOTI DIN ALBA, CARIERA, SI FUNCTIILE LOR INAINTE DE 1989, SI DUPA.DIFERENTA AM VAZUT IN VILELE LOR, SI GRANDOMANIA DE LUX IN CARE TRAIESC.MA MIR CA ORGANELE DE CERCETARE, SI ALTE ORGANE AU INCHIS OCHI TINP DE 20 ANI.EU BIET CERSATOR DUPA BACONSCHI AM AVEREA CE AM PUTUT FACE PE VREAME MUNCII CINSTITE.ALTI S-AU FACUT MILIOANARI DIN NEMUNCA.ASTA E DEMOCRATIA IN ROMANIA.
maria
marți, 18.10.2011 at 14:05
O stie toata lumea chestia cu coruptia din Romania dar nu se face curatenie datorita noua poporului roman care acceptam toate aceste chestii…priviti alte popoare cum se unesc impotriva hotilor care au ajuns toti politicieni..albi,verzi ,rosii,portocali…. sunt cu totii la fel !!!
Avem nevoie de o justitie corecta si functionala care sa nu mai amane si sa acopere mereu hotiile, iar ANI sa isi faca treaba pt ca averile dobandite fara acoperire legala sa iasa la iveala si sa fie confiscate tuturor..e f simplu ..dar din pacate nu se doreste asta deoarece sunt cu totii patati de spaga si coruptie !!!!
DESTEAPTA-TE ROMANE, IA ATITUDINE !!!