Connect with us
Publicitate

Economie

Creșterea impozitului pe proprietăți se amână. Când va fi implementat noul sistem „e-Proprietatea”

Publicat

Creșterea impozitului pe proprietăți se amână: Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să aducă o actualizare a impozitului pe proprietate la nivelul valorilor reale de piață, nu va fi finalizat în acest an.

Aceasta este declarația ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.

Implementarea sistemului era prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, dar lucrurile vor fi amânate cel mai probabil până la începutul anului 2026.

”În legislația actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaționalizare până la finalul anului.

Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026” a declarat Boloș pentru Profit.ro.

Noul sistem este denumit „e-Proprietatea” și ar trebui să contribuie la digitalizarea procesului de impozitare a proprietăților.

Acesta ar urma să permită calcularea impozitului pe proprietate în funcție de valoarea de piață reală a imobilului.

Acum impozitarea se bazează pe indicatori fixați în Codul Fiscal.

Vezi și Impozitul pe proprietate va crește din 2025, de 2-3 ori. Ce spune noua lege și cum vor fi afectați proprietarii de clădiri

Astfel, proprietarii de imobile din localități unde prețurile sunt mari, ar putea înregistra creșteri semnificative ale impozitelor, în timp ce în zonele cu dezvoltare economică redusă, unde cererea pentru proprietăți este scăzută, ar putea fi observate scăderi ale impozitelor.

Potrivit legii, creșterile vor putea fi și de 2-3 ori. Asta pentru că se vor lua în calcul grilele notariale, care au valori mari, lucru care va duce la majorarea impozitelor.

Potrivit noii legi se va renunța la ideea de un plafon maxim. Va fi menținut doar un plafon minim, iar valoarea impozitelor pe proprietăți va merge în sus în funcție de valoarea clădirii.

Vor fi afectate uzinele, fabricile, terenurile, parcurile eoliene ale companiilor. Mai sunt afectați proprietarii de mașini, terenuri și așa mai departe.

Implementarea noului sistem va fi, potrivit ministrului, amânată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasile

    marți, 13.08.2024 at 13:06

    Statul este incapabil sa faca ceva la termen dar pentru privat se poate de pe o zi pe alta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate