Connect with us
Advertisement

Actualitate

Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi al anului 2023

Publicat

Creşterea preţurilor produselor agricole a încetinit semnificativ în trimestrul doi al anului 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În plus, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) a scăzut între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, primul declin din trimestrul patru din 2020.

Cele mai recente date sugerează o stabilizare a pieţelor agricole globale, după o perioadă de perturbări, caracterizată de o producţie agricolă semnificativă şi preţuri de producţie ridicate.

Între trimestrul doi din 2022 şi trimestrul doi din 2023, preţul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut cu 2%, un ritm mult mai redus faţă expansiunea de 17% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022.

Cele mai mari creşteri ale preţurilor în trimestrul doi din 2023 în rândul principalelor categorii de produse s-au înregistrat la:

  • citrice (o medie de 89%),
  • ulei de măsline (48%)
  • cartofi (38%).

În mare parte aceste creşteri de preţuri reflectă reducerea producţiei în urma secetei.

S-au înregistrat creşteri de preţuri şi la ouă 31%) şi porci (28%).

În schimb, a scăzut preţul la cereale, cu 31%, iar preţurile la păsări de curte şi la lapte au fost în mare parte stabile.

De asemenea, în trimestrul doi din 2023 preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) au scăzut cu 5%.

Cele mai mari scăderi au fost la:

  • îngrăşăminte şi amelioratori de sol (minus 23%),
  • energie şi lubrifianţi (minus 13%)
  • furaje (minus 5%)

La nivel naţional, majoritatea statelor membre UE (17 din 27) au continuat să se confrunte cu creşteri de preţuri ale produselor agricole în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.

Cel mai rapid ritm de creştere a fost în:

  • Portugalia (22%)
  • Grecia (21%)
  • Spania (16%)

Aceste țări care au fost afectate de secetă.

Cel mai semnificativ declin al preţurilor:

  • Lituania (minus 26%)
  • Estonia (minus 15%)

În privinţa preţului mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile), cea mai mare creştere a preţurilor medii comparativ cu trimestrul doi din 2022 a fost în Ungaria şi România (ambele cu 6%), în timp ce Lituania Ţările de Jos au avut cel mai sever declin (ambele cu minus 16%).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement