Eveniment
Criză de pubele la Polaris: Noul operator de salubritate a fost luat prin surprindere de numărul mare de case din ”metropola” Alba Iulia
Firma de salubritate „Polaris M Holding” şi-a început activitatea în Alba Iulia de aproximativ trei săptămâni, însă se pare că mai are încă de lucrat la capitolul „organizare”. Sute de persoane nu au primit încă pubelă şi stau cu gunoiul depozitat în saci, iar agenţii economici se văd nevoiţi să plătească în plus cheltuieli de depozitare a gunoiului, pentru că firma „Polaris” nu are încă în administrare un spaţiu pentru această activitate.
După săptămâni de când și-a început activitatea, “Polaris M Holding”, noua firmă autorizată să efectueze servicii de salubritate în Alba Iulia, nu a reușit să distribuie sau să înlocuiască cu pubele toate locuințele individuale. Cu toate că, încă de dinainte de a încheia contractul de 23,5 milioane lei cu Primăria Alba Iulia, în interesul comunităţii, firma „Polaris” ştia câţi abonaţi va avea şi de câte pubele va fi nevoie, încă din prima săptămână ”stocul” de pubele s-a epuizat. Locuitorii caselor de pe mai multe străzi din Alba Iulia sunt rugați de personalul firmei să-și depoziteze gunoiul în saci sau în cutii de carton până când vor primi pubelele de la Polaris. ”Nu mai avem pubele. Vă vom ridica gunoiul și dacă-l puneți în saci, la poartă, în ziua când mașina de gunoi vine pe strada dumneavoastră”, spune una dintre persoanele de la sediul Polaris din Alba Mall.
După cum a anunţat acum mai puţin de o lună, firma Polaris ar fi trebuit să împartă noile pubele din momentul în care cele vechi au fost ridicate de Salprest, însă acest lucru nu a fost valabil pentru toate zonele din oraş. Reprezentanţi ai firmei au declarat că, până acum, au fost împărţite aproximativ 8.000 de pubele, comparativ cu 6.000, câte avea Salprestul şi continuă să împartă. Acum două zile au fost împărţite pubele pe străzile Iaşilor, Toporaşilor, Moldovei, precum şi în alte zone din oraş, dar alte multe străzi au rămas ”în așteptarea” recipientelor de colectare a gunoiului.
Cu toate acestea, cetăţeni din cartierele Oarda, Miceşti și de pe mai multe străzi din zona centrală a orașului au sesizat faptul că, la aproape trei săptămâni de când le-a fost ridicată pubela de către firma Salprest, responsabilă până luna trecută de serviciile de salubritate din oraş, încă nu au primit alta în loc.
Contactat de Alba24.ro, Adrian Itu, şeful serviciu comercial la „Polaris M Holding” pentru municipiul Alba Iulia, a declarat că, până la momentul actual, doar persoanele care nu erau acasă în perioada în care au fost distribuite nu au primit pubele, iar cei aflaţi în aceste situaţii sunt rugaţi să anunţe acest lucru la numărul de telefon 0372030606 sau să se prezinte la sediul firmei Polaris, aflată pe strada Livezii, nr. 35A, în zona Alba Mall.
Cât trebuie să plătească o persoană fizică la Polaris
De asemenea, mulţi dintre locuitorii din Alba Iulia se arată nemulţumiţi de faptul că, deşi au încheiat contract de salubritate cu noua firmă abia spre sfârşitul lunii octombrie, în contract e precizat faptul că vor fi taxaţi cu 4,01 ron de persoană, încă de la data de 7 octombrie, adică de la data la care firma „Polaris” şi-a început activitatea în oraş. Suma va fi aceeaşi indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc şi include colectarea şi transportul deşeurilor. Încasările se vor face o dată la 3 luni, iar pentru întârzieri la plata facturii se percep penalităţi de 0,5% pe zi. Totodată, „acest preţ este avantajos pentru persoanele fizice, acestea plătind o sumă mai mică cu aproximativ 0,80 de bani pe persoană, faţă de cât plăteau la Salprest”, a mai precizat Itu. La Salprest prețul/ persoană a fost de 3,90 lei plus TVA pentru publele de 120 litri.
Situaţia agenţilor economici
Pentru persoanele juridice însă, situaţia este diferită, fiind nevoite să suporte cheltuieli de depozitare. Astfel, în funcţie de protocolul încheiat cu fiecare firmă, preţurile diferă. Totodată, una dintre firmele din Alba Iulia a sesizat faptul că, după renegocierea contractului, firma „Polaris” a perceput taxe lunare în valoare de 1.500 lei, comparativ cu 900 lei cât plătea până acum la „Salprest”, pentru mai puţine servicii oferite.
Dacă până acum agenţii economici plăteau la „Salprest” doar colectarea şi transportul deşeurilor, acum vor trebui să plătească în plus şi depozitarea acestuia. Acest lucru este justificat prin faptul că firma „Polaris M Holding” nu are încă în administrare un spaţiu de depozitare a deşeurilor, singurul existent în oraş fiind administrat în continuare de firma „Salprest”, până în anul 2015. Pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată în groapa de gunoi din zona Pârâul Iovului, „Polaris” oferă firmei „Salprest” o sumă de aproximativ 30 de lei.
Programul de ridicare a gunoiului
Pentru că nu administrează groapa de gunoi a oraşului, firma „Polaris” este nevoită să schimbe programul de colectare a deşeurilor, pentru asociaţiile de locatari. Dacă până acum ridicarea gunoiului se făcea seara, de acum colectarea se va face zilnic, între orele 8 – 16.30, conform înţelegerii dintre cele două firme de salubritate.
Roxana CAZACU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Georgel
duminică, 27.10.2013 at 13:24
Oricum , firma asta e depaşită de toate, pe la ei nu a ajuns termenul de colectare selectivă a deşeurilor! Totul este gunoi pentru ei, inclusiv ei!
Tibi
duminică, 27.10.2013 at 19:52
Cand sau obijnuit oamenii sa selecteze gunoiul, au disparut cosurile de gunoi. Pe cand o sa avem din nou „deosebita onoare” sa aruncam deseurile selectiv? In multe satele din jurul „Capitalei de suflet” exista astfel de tomberoane.