Connect with us
Advertisement

Actualitate

Criza forţei de muncă: România, printre statele UE cu ponderea cea mai mare a persoanelor fără job

Publicat

Datele publicate luni de Eurostat par să confirme situaţia patronilor români care nu găsesc forţă de muncă. În acest context, Guvernul ia în calcul modalitatea de a permite firmelor din România să aducă angajaţi din afara Uniunii Europene.

Datele Eurostat indică faptul că, anul trecut, din ce 15,02 milioane de locuitori ai României cu vârste între 15 şi 74 de ani, doar 9,1 milioane erau activi economic. Restul, de 5,9 milioane, nu erau angajaţi. Asta înseamnă că 39,3% din populația României cu vârste de 15-74 de ani era inactivă.

Comparativ, Bulgaria avea rată de 38,5%, iar Ungaria, de 38,2%. Italia, una dintre principalele destinații ale forței de muncă din România, era la 42,9%, pe primul loc. România se află pe locul şase în UE în această privință. Media în Uniunea Europeană este de 35,3%.

În ceea ce priveşte rata şomajului, România este pe locul şase de la coadă, media UE la șomaj fiind de 7,6%. Cea mai mare rată a șomajului din UE se regăsește în Grecia (21,5%), urmată de Spania (17,2%), o destinație importantă a forței de muncă din România.

Potrivit Eurostat, șomerii sunt cei care nu au de lucru, dar care și-au căutat de lucru în mod activ cel puțin o dată în ultimele 4 săptămâni și care sunt pregătiți să se lucreze în următoarele două săptămâni, dacă își găsesc job. Persoanele inactive sunt astfel cei care nu fac parte din forța de muncă, nefiind nici angajați, nici șomeri. De regulă, aici intră elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități care nu pot lucra etc.

În România, din cei 8,6 milioane de oameni ocupați, cu vârste de 15-74 de ani, 6,39 milioane sunt angajați, 1,57 milioane sunt persoane fizice autorizate, liber-profesioniști și alți lucrători pe cont propriu şi 0,7 milioane sunt lucrători familiali (persoane care ajută alți membri ai familiei, într-o mică afacere sau în agricultură, de exemplu).

Guvernul ia în calcul o modalitate de a permite firmelor din România să aducă din afara Uniunii Europene lucrători cu salarii mai mici decât mediul pe economie, în acest context.

sursă: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement