Actualitate
CultIN: Finanțări nerambursabile de până la 100.000 de lei pentru industriile culturale și creative. Cum se pot accesa fondurile
Ministerul Culturii anunță definitivarea calendarului de finanțări nerambursabile din cadrul Programului CultIn, care se adresează antreprenorilor ce își desfășoară activitatea în domeniul industriilor culturale și creative, inițiativelor personale organizate în companii, hub-uri, incubatoare de proiecte și afaceri, studiouri de creație, care au potențialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietății intelectuale.
Programul se adresează antreprenorilor ce își desfășoară activitatea în domeniul industriilor culturale și creative, inițiativelor personale organizate în companii, hub-uri, incubatoare de proiecte și afaceri, studiouri de creație, care au potențialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietății intelectuale.
Programul CultIn are ca principale obiective:
a) Stimularea creativității și a talentului indivizilor, valorificat prin inițiative personale sau organizat în companii, hub-uri, incubatoare de proiecte și afaceri, studiouri de creație, care au potențialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietății intelectuale;
b) Sprijinirea sistemului de funcționare colaborativ prin antrenarea mai multor actori proveniți din domenii diverse ale industriilor culturale și creative (clustere culturale și creative);
c) Încurajarea identificării unor piețe noi de distribuție a serviciilor și produselor realizate prin contribuția creativă și inovatoare a artiștilor, creatorilor și antreprenorilor din domeniul industriilor culturale și creative;
Programul CultIN, în latura sa dedicata industriilor culturale și creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acțiuni care vor aduce beneficii în regiunile României în care acest concept este mai putin prezent.
Domeniile culturale de referință pentru care solicitanții pot depune oferte culturale în vederea obținerii de finanțări nerambursabile:
-Arhitectura;
-Mestesuguri;
-Design (e.g. grafic, vestimentar, de produs);
-Media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicatii mobile, dezvoltare jocuri web);
-Organizare în comunități creative (huburi culturale)
O atenție deosebită se va acorda acelor proiecte care identifică și se adresează industriilor culturale și creative dominante din localitățile și regiunile de unde provin solicitanții de finanțare și care vor valorifica cu precădere resursele creative locale.
Solicitanți eligibili:
Pentru a putea participa la selecție, solicitantul trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 11 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 51/1998, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 245/2001, cu modificările și completările ulterioare:
a) este persoana fizica autorizata, respectiv persoana juridică înființată în conformitate cu prevederile legale, cu excepția instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii;
b) nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local;
c) a respectat obligațiile asumate prin contractele de finanțare nerambursabila anterioare.
Nu pot participa la sesiunea de selecție persoanele care au participat la organizarea acesteia, la elaborarea prezentelor Norme Metodologice, angajați ai instituției organizatoare, membrii Comisiilor de Selecție și Contestații sau membrii familiilor acestora până la gradul al II-lea inclusiv.
Solicitantul poate depune maxim 3 oferte culturale în cadrul unei sesiuni de selecție.
Solicitantul nu poate primi finanțare decât pentru o singură ofertă de proiecte depusă în cadrul sesiunii de finanțare.
Activități eligibile:
În cererea de finanțare solicitantul trebuie să facă distincție între:
-etapa pregătitoare;
-etapa de desfășurare;
-etapa de evaluare și raportare
Activitățile eligibile pot fi deduse și prin raportare la cheltuielile eligibile.
Cheltuieli eligibile:
Potrivit formularului cererii de finanțare, bugetul poate include următoarele categorii de cheltuieli:
a) costuri de producție;
b) închirieri de spații și aparatură;
c) onorarii;
d) prestări servicii;
e) premii;
f) cheltuieli ocazionate de cazare și transport intern și internațional/invitați;
g) diurna acordata în condițiile legii;
h) tipărituri;
i) acțiuni promoționale și de publicitate.
Cheltuieli neeligibile:
Finanțările nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru cheltuieli salariale ale persoanelor juridice de drept public beneficiare.
Finanțările nerambursabile nu pot fi utilizate pentru activități generatoare de profit.
Detalii valoare maxima finanțare:
Valoarea maximă a finanțării acordate pentru o oferta culturala este de 100.000 lei.
Bugetul alocat sesiunii de selecție a ofertelor culturale din cadrul Programului CultIN este de 500.000 lei.
Procent finanțare:
Finanțarea nerambursabilă se acorda numai în condițiile existentei unor surse de finanțare proprii sau atrase ale beneficiarului finanțării, în cuantum de cel putin 20% din costul total al proiectului cultural.
Depunere dosare
Dosarele de participare se depun în plic închis, la Registratura Generala a Ministerului Culturii, b-dul Unirii nr. 22, sector 3, Bucuresti – pentru Compartimentul Monumente de For Public.
Dosarele pot fi transmise și prin poștă, în plic închis, cu confirmare de primire, pana la data de 14 aprilie 2016.
Evaluarea proiectelor
Ofertele culturale vor fi declarate câștigătoare în ordinea punctajului obținut până la epuizarea bugetului Programului CultIN. În situațiile în care unul sau mai multi dintre beneficiarii selecționați de Comisie renunță la semnarea contractului de finanțare nerambursabila cu Ministerul Culturii, Comisia de Selecție va desemna ca fiind câștigătoare următoarea oferta culturala clasata în ordinea punctajului obținut. Punctajul minim pentru ca o oferta culturală să fie declarată câștigătoare este de 50 de puncte.
DOCUMENTAȚIE
Puteți descarca următoarele documente utile:
Website-ul programului
Cererea de finanțare nerambursabilă tipizată, completata și semnată de către reprezentantul legal al solicitantului;
Copia, conform cu originalul, a hotărârii judecătorești de înființare, definitivă și irevocabilă, care sa ateste personalitatea juridică (unde este cazul);
Copia, conform cu originalul, a actului constitutiv, a statutului și a actelor doveditoare ale sediului și patrimoniului inițial ale solicitantului, precum și actele adiționale;
Copia certificatului de înscriere în Registrul asociațiilor și fundațiilor (unde este cazul);
Copie a Certificatului de ateștare fiscală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News