Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum a ajuns un sat din Alba să aibă un cămin cultural mai mare decât orice sală de spectacol din județ. „Prea mare, prea ca la țară”

Publicat

camin cultural metes Satul Tăuți nu este o locaţie de referinţă pentru majoritatea oamenilor din județul Alba. Cu toate astea puțini știu că, încă din 2010, aici se construiește cel mai mare cămin cultural din Alba, un adevărat palat care va avea 600 de locuri, mai mare chiar decât Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Asta în condițiile în care oamenii nu au încă apă curentă și drumurile sunt neasfaltate. Deși căminul trebuia finalizat în 2012, încă se mai lucrează la finisaje. 

Circ pe pâine sau doar circ. Se pare că pe această idee a mers primarul comunei Meteș, Traian Ursaleș, în momentul în care a decis să facă un „Palat Cultural” în Tăuți, asta înainte să se gândească la „pâine”, adică la drumuri asfaltate, canalizare și apă potabilă.

camin cultural metes Construcția pentru clădirea imensă care va avea 600 de locuri a început în 2010 și după mai bine de cinci ani încă nu este gata. În anul 2013, construcția era finalizată în proporție de 70%.

Nici drumul care duce la căminul cultural nu a fost asfaltat și se circulă tot în noroi ca în 2013, când echipa Alba24.ro vă prezenta situația căminului și a drumurilor din Tăuți.

VEZI: Tăuți, satul fără drumuri, apă și canalizare, dar cu un „Palat al Culturii”: La clădirea de 2,7 milioane lei ajungi prin noroaie de o șchioapă

Obiectivul ar fi avut un termen de execuție a lucrărilor de 24 de luni, din 16 decembrie 2010 până în 16 decembrie 2012, însă, după trei ani de la această dată, lucrările nu se apropie de final. Căminul Cultural din Tăuți costă 2.735.287,73 lei, bani „pompați” din bugetul județului Alba. Proiectantul clădirii este Capital Proiect SRL Alba Iulia, iar constructorul este SC Albanic Service SRL.

Primarul Traian Ursaleș spune că va fi gata anul acesta și că mai trebuie făcute mici finisaje

„Eu am mai spus acest lucru. Căminul l-au cerut oamenii din Tăuți. Am făcut proiectul, s-a aprobat în Consiliu Local și când s-au apucat de lucru, după terminarea licitației și a contractului, ne-am dat seama că este prea mare. Este o greșeală colectivă. Eu am recunoscut că cine nu muncește nu greșește. Este una dintre greșelile care le-am avut de când sunt primar. Pentru drum avem contractul semnat, avem banii buget, pentru 3,9 km de asfalt în care intră și drumul până la Căminul cultural din Tăuți. Nu ne-am găsit pentru că vom face în alte zone din Ampoița, Meteș, pentru că acum se introduce apa potabilă în Tăuți. Am cerut cetățenilor să înțeleagă că e mai bine așa și abia după ce introducem apa potabilă să și asfaltăm”, a declarat primarul Traian Ursaleș.

Trei kilometri de drum asfaltat în 2015

În ultimul an primarul a reușit să asfalteze mai puțin de 10 km de drum. În 2015 au fost asfaltați aproximativ 3 km. Mai exact, potrivit raportului de activitate a primarului, „În anul 2015, a fost finalizată asfaltarea arterei principale a drumului comunal Meteș – Isca în lungime de 2,2 km, drum asfaltat de către SC Florea Grup, în cadrul investiției: “ Modernizare infrastructura rutiera în Comuna Meteş”, investiție care s-a derulat din Bugetul Local al Comunei Meteș. Toată această investiție a costat 924.630,84 lei (cu TVA inclus), bani plătiți atât din Bugetul Local al Comunei Meteș, în suma de 445.442,84 lei (cu TVA inclus), cât și din banii Guvernului României, în suma de 479.188 lei (cu TVA inclus). De menționat este faptul că pe lângă asfaltarea acestui drum s-au făcut și 2,2 km de rigole deschise sau rigole carosabile, precum și realizarea a circa 100 m liniari de gabioane de susținere a drumului, acolo unde a fost nevoie.”

În același raport mai sunt trecuți 0,8 km de drum asfaltat în Valea Bibartului (lungime de circa 0,6 km) şi Pârâul Alunelor (lungime de circa 0,2 km), din satul Presaca Ampoiului.  Valoarea lor este de 91.898,17 lei (fără TVA), pentru strada Pârâul Alunelor, respectiv 267.501,06 lei (fără TVA) pentru strada Calea Bibartului.

Potrivit primarului, în comuna Meteș, din cei 60 de km, sunt asfaltați aproximativ 22 de km.

Traian Ursaleș este primar în comuna Meteș din 2008 din partea PDL, iar anul acesta va candida din partea MP. Spune că nu mai putea să rămână în partidul care i-a adus primăria (actualul PNL – n.r.), pentru că este „cel mai mare Băsist din România”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ucgiygai

    vineri, 15.01.2016 at 14:25

    Si in comuna Ohaba, sat Secasel, e la fel. Caminul cultural la mare reabilitare, desi maxim mese la inmormantari (foarte rar si astea) se mai tin in acel spatiu. Populatia e din ce in ce mai putina si mai batrana.Este drum asfaltat, este apa in bataie de joc (in special vara este sau nu apa, depinde de vreme), nu este canalizare. Am facut mai multe sesizari la consiliul local insa nici macar un raspuns nu am primit. Poate se sesizeaza presa. In comunele din jur este asfalt, este apa, este canalizare. Cum sa se populeze astfel de sate cata vreme primariile nu ofera oamenilor cele necesare? Asfalt este de vreo 3,4 ani, apa la fel, ma intreb de ce nu s-a facut si canalizare? Ce interese sunt la mijloc?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement