Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a ajuns un sat din Alba să aibă un cămin cultural mai mare decât orice sală de spectacol din județ. „Prea mare, prea ca la țară”


Publicat

camin cultural metesSatul Tăuți nu este o locaţie de referinţă pentru majoritatea oamenilor din județul Alba. Cu toate astea puțini știu că, încă din 2010, aici se construiește cel mai mare cămin cultural din Alba, un adevărat palat care va avea 600 de locuri, mai mare chiar decât Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Asta în condițiile în care oamenii nu au încă apă curentă și drumurile sunt neasfaltate. Deși căminul trebuia finalizat în 2012, încă se mai lucrează la finisaje. 

Circ pe pâine sau doar circ. Se pare că pe această idee a mers primarul comunei Meteș, Traian Ursaleș, în momentul în care a decis să facă un „Palat Cultural” în Tăuți, asta înainte să se gândească la „pâine”, adică la drumuri asfaltate, canalizare și apă potabilă.

camin cultural metesConstrucția pentru clădirea imensă care va avea 600 de locuri a început în 2010 și după mai bine de cinci ani încă nu este gata. În anul 2013, construcția era finalizată în proporție de 70%.

Nici drumul care duce la căminul cultural nu a fost asfaltat și se circulă tot în noroi ca în 2013, când echipa Alba24.ro vă prezenta situația căminului și a drumurilor din Tăuți.

VEZI: Tăuți, satul fără drumuri, apă și canalizare, dar cu un „Palat al Culturii”: La clădirea de 2,7 milioane lei ajungi prin noroaie de o șchioapă

Obiectivul ar fi avut un termen de execuție a lucrărilor de 24 de luni, din 16 decembrie 2010 până în 16 decembrie 2012, însă, după trei ani de la această dată, lucrările nu se apropie de final. Căminul Cultural din Tăuți costă 2.735.287,73 lei, bani „pompați” din bugetul județului Alba. Proiectantul clădirii este Capital Proiect SRL Alba Iulia, iar constructorul este SC Albanic Service SRL.

Primarul Traian Ursaleș spune că va fi gata anul acesta și că mai trebuie făcute mici finisaje

„Eu am mai spus acest lucru. Căminul l-au cerut oamenii din Tăuți. Am făcut proiectul, s-a aprobat în Consiliu Local și când s-au apucat de lucru, după terminarea licitației și a contractului, ne-am dat seama că este prea mare. Este o greșeală colectivă. Eu am recunoscut că cine nu muncește nu greșește. Este una dintre greșelile care le-am avut de când sunt primar. Pentru drum avem contractul semnat, avem banii buget, pentru 3,9 km de asfalt în care intră și drumul până la Căminul cultural din Tăuți. Nu ne-am găsit pentru că vom face în alte zone din Ampoița, Meteș, pentru că acum se introduce apa potabilă în Tăuți. Am cerut cetățenilor să înțeleagă că e mai bine așa și abia după ce introducem apa potabilă să și asfaltăm”, a declarat primarul Traian Ursaleș.

Trei kilometri de drum asfaltat în 2015

În ultimul an primarul a reușit să asfalteze mai puțin de 10 km de drum. În 2015 au fost asfaltați aproximativ 3 km. Mai exact, potrivit raportului de activitate a primarului, „În anul 2015, a fost finalizată asfaltarea arterei principale a drumului comunal Meteș – Isca în lungime de 2,2 km, drum asfaltat de către SC Florea Grup, în cadrul investiției: “ Modernizare infrastructura rutiera în Comuna Meteş”, investiție care s-a derulat din Bugetul Local al Comunei Meteș. Toată această investiție a costat 924.630,84 lei (cu TVA inclus), bani plătiți atât din Bugetul Local al Comunei Meteș, în suma de 445.442,84 lei (cu TVA inclus), cât și din banii Guvernului României, în suma de 479.188 lei (cu TVA inclus). De menționat este faptul că pe lângă asfaltarea acestui drum s-au făcut și 2,2 km de rigole deschise sau rigole carosabile, precum și realizarea a circa 100 m liniari de gabioane de susținere a drumului, acolo unde a fost nevoie.”

În același raport mai sunt trecuți 0,8 km de drum asfaltat în Valea Bibartului (lungime de circa 0,6 km) şi Pârâul Alunelor (lungime de circa 0,2 km), din satul Presaca Ampoiului.  Valoarea lor este de 91.898,17 lei (fără TVA), pentru strada Pârâul Alunelor, respectiv 267.501,06 lei (fără TVA) pentru strada Calea Bibartului.

Potrivit primarului, în comuna Meteș, din cei 60 de km, sunt asfaltați aproximativ 22 de km.

Traian Ursaleș este primar în comuna Meteș din 2008 din partea PDL, iar anul acesta va candida din partea MP. Spune că nu mai putea să rămână în partidul care i-a adus primăria (actualul PNL – n.r.), pentru că este „cel mai mare Băsist din România”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. ucgiygai

    vineri, 15.01.2016 at 14:25

    Si in comuna Ohaba, sat Secasel, e la fel. Caminul cultural la mare reabilitare, desi maxim mese la inmormantari (foarte rar si astea) se mai tin in acel spatiu. Populatia e din ce in ce mai putina si mai batrana.Este drum asfaltat, este apa in bataie de joc (in special vara este sau nu apa, depinde de vreme), nu este canalizare. Am facut mai multe sesizari la consiliul local insa nici macar un raspuns nu am primit. Poate se sesizeaza presa. In comunele din jur este asfalt, este apa, este canalizare. Cum sa se populeze astfel de sate cata vreme primariile nu ofera oamenilor cele necesare? Asfalt este de vreo 3,4 ani, apa la fel, ma intreb de ce nu s-a facut si canalizare? Ce interese sunt la mijloc?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbați din Blaj, cercetați pentru braconaj piscicol. Au fost prinși pe râul Târnava în timp ce foloseau unelte interzise

Publicat

pesti braconaj

Doi bărbați din Blaj sunt cercetați penal pentru braconaj piscicol. Au fost depistați de polițiști în timp ce foloseau unelte interzise la pescuit.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, în jurul orei 16,00 polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat doi bărbați, de 48 și 58 de ani, din Blaj, în timp ce pescuiau, din albia râului Târnava, prin metoda greblării, folosind unelte interzise la pescuit.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj piscicol.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba, un județ mai sigur în anul 2020, față de 2019: Mai puține furturi și accidente rutiere. Bilanțul polițiștilor

Publicat

mascati, politie

În 2020, infracțiunile în județul Alba au scăzut cu 15 % față de anul 2019, potrivit datelor transmis de IPJ Alba. De asemenea a scăzut numărul furturilor și a crescut siguranța stradală. Au fost înregistrate mai puţine accidente de circulație. 

Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba au întocmit bilanțul anului 2020. La nivelul județului infracționalitatea judiciară a scăzut cu 21 %,  dar infracţionalitatea economică a crescut cu 3 %, iar cea de altă natură a scăzut cu 7,8 % .

În mediul urban, infracțiunile au scăzut  faţă de anul 2019 cu 17,4% iar 36,3% au fost înregistrate în mediul rural cu 9,7 %.

În anul 2020 au fost înregistrate cu 25,4% mai puține infracțiuni stradale față de anul 2019, Din totalul acestora, 91 % sunt infracţiuni de furt, 22 % dintre acestea fiind furturi din auto, iar 17 % sunt furturi din buzunare.

În anul 2020, poliţiştii au descoperit în flagrant delict 1.146 de infracţiuni.

Infracţionalitatea sesizată în mediul şcolar este în scădere, respectiv de la 18 infracțiuni în cursul anului 2019 la 7 infracțiuni în cursul anului 2020. De asemenea, furturile au scăzut și ele în județul Alba.

În anul 2020, s-a dispus măsura urmăririi naţionale faţă de 142 persoane și internațională față de 16 persoane, iar în urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 134 de persoane aflate în urmărire.

În aceeași perioadă au fost înregistrate 127 de mandate şi sentinţe penale și au fost soluţionate 115.

În 2020 au fost constatate 514 infracţiuni de natură economico-financiară și au fost luate 26 de măsuri preventive.

În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii au fost constatate 226 de infracţiuni de înșelăciune.

În cursul anului 2020, s-au organizat 18 acțiuni de amploare, în domeniul produselor accizabile, silvic, construcții, protecția mediului, sănătate, proprietate intelectuală, asigurări și prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, delapidare și înșelăciune.

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 23 de județe (Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Timiș, Caras Severin, Harghita, Hunedoara, Iași, Cluj, Mureș, Maramureș, Sibiu, București, Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamt, Sălaj, Satu Mare, Vâlcea, Gorj),

Pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 177 de percheziții, iar în urma anchetelor desfăşurate au fost reținute 26 de persoane.

Siguranţa traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În anul 2020 s-a reușit reducerea numărului accidentelor grave de circulație, cu 17 %, faţă de anul 2019, a persoanelor rănite grav cu 22% și a persoanelor rănite ușor cu 53%.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat un număr de 636 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (189) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 35.470 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (15.745) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 280 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute, în vederea suspendării, 2.055 de permise de conducere şi au fost retrase 1243 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea de prioritate.

Apeluri de urgenţă 112: În anul 2020, au fost înregistrate 21.605 apeluri de urgenţă, din care 58,7% au fost în mediul urban, iar 41,3 % în mediul rural.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO Scutul Pădurii: Camion încărcat cu cherestea fără documente de proveninență, depistat de polițiști șilvicultori, la Albac

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au confiscat 12 metri cubi de cherestea care era încărcată într-un camion aflat într-o parcare a DN 75. Posesorul acestuia nu a putut prezenta documente legale pentru încărcătură.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Albac împreună cu silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Horea Apuseni, într-o parcare situată pe DN 74, au depistat un camion încărcat cu 12 metri cubi de cherestea, pentru care posesorul, un bărbat de 26 de ani, din comuna Albac, nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar bărbatul a fost sancționat contravențional, conform art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Și-a lovit și amenințat părinții pentru că nu i-a plăcut mâncarea. Bărbat din Rădești, cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

Un bărbat din comuna Rădești s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu după ce și-ar fi agresat și amenințat părinții. 

Potrivit IPJ Alba, un bărbat din comuna Rădești este cercetat pentru violență în familie și amenințare, după ce și-ar fi lovit părinții și i-ar fi amenințat, pentru că nu i-ar fi plăcut mâncarea cu care a fost servit. Polițiștii au emis și un ordin provizoriu de protecție și l-au îndepărtat din locuința comună.

În după amiaza zilei de 15 ianuarie 2021, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către o femeie de 75 de ani, din comuna Rădești, cu privire la faptul că a fost agresată de fiul său.

Polițiștii deplasați la locuința femeii au constatat că fiul acesteia, un bărbat de 53 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a nemulțumirii față de mâncarea care i-a fost oferită de mama sa, ar fi agresat-o și amenințat-o. Mai mult, l-a îmbrâncit și pe tatăl său, care ar fi intervenit în sprijinul femeii.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Bărbatul a fost îndepărtat din locuința comună cu a părinților săi, iar pe numele său a fost întocmi dosar penal, pentru violență în familie și amenințare.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate