Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a gestionat DSP Alba cele trei focare de coronavirus apărute în județ. Explicațiile medicilor epidemiologi


Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Trei focare de coronavirus au fost înregistrate din luna martie și până în prezent în județul Alba. Este vorba despre cel din comuna Ciuruleasa, Centrul de Dializă din Alba Iulia și cel mai recent, la firma de panificație.

Medicii de la DSP Alba au făcut o analiză a celor trei focare, cum au fost acestea gestionate și ce măsuri s-au luat. 

Focar COVID-19 comuna Ciuruleasa

Date privind evoluția focarului COVID19 din localitatea Ciuruleasa: Total cazuri confirmate – 17. Persoane declarate vindecate până la data de 4 mai – 16. În prezent este internat un singur caz care are evolutie favorabilă și se efectuează testul final de control în vederea externării. Primul caz a fost confirmat la data de 30 martie 2020 la o persoană în vârstă de 70 de ani cu afecțiuni asociate. Ultimul caz confirmat s-a înregistrat în data de 20 aprilie 2020. Cazurile au evoluat în cateva focare familiale din care 1 focar cu 8 cazuri confirmate, 1 focar cu 3 cazuri confirmate, 1 focar cu 2 cazuri, si 4 familii cu cîte 1 caz confirmat. Nu s-au inregistrat decese.

În cazul focarului din Ciuruleasa, de la primele 3 cazuri confirmate în comună am solicitat autorității locale sa impună măsuri severe de izolare având in vedere ca instalarea oficiala a carantinarii presupunea o serie de formalitati. Printr-o bună colaborare cu primarul, medicul de familie, forțele de ordine și sprijinul Spitalului Abrud, am reușit să extindem testările la un număr mare de contacți și să identificăm din „fașă” cea mai mică suspiciune de extindere a focarului. Din fericire, mare parte din persoanele depistate pozitive au fost tineri, asimptomatici, care au înțeles că este absolut necesară izolarea lor pentru a evita extinderea cazurilor de îmbolnăvire la cei mai în vârstă cu diverse comorbidități, care puteau dezvolta forme severe. La acest moment putem declara focarul stins”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 centru de dializă din Alba Iulia

Primul caz COVID-19 a apărut la o persoană dializată în 2 aprilie 2020. Ultimul caz a fost confirmat în 21 aprilie 2020, tot la o persoană dializată. În total, la Centrul de Dializă Fresenius Alba și până luni, 4 mai 2020, s-au înregistrat, 16 cazuri COVID -19: 12 la persoane dializate și 4 la personal medical (1 medic și 3 asistente). La această dată doar o singură persoană mai este internată, prezentând o formă clinică medie. Au fost testate toate persoanele dializate în unitate – 230, precum și personalul medico-sanitar din unitate: 51.

La ultimul caz apărut în 21 aprilie 2020, au fost testați contacții apropiați, în număr de 6 care au avut rezultate negative la prima testare, urmând să fie retestați la interval de 7 zile, în conformitate cu Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din 16 aprilie 2020, care prevede la pct-ul 8, că: “Hemodializații asimptomatici contacţi cu caz confirmat” vor efectua” 2 testări la 6-7 zile interval; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților”.

Dializa, la aceste grupe de dializați (pozitivi, contacți apropiați, dializați în primele 14 zile după negativare) s-a efectuat conform unui program riguros stabilit în sesiuni diferite (ture, saloane, zile). Menționăm că DSPJ Alba a făcut recomandări prin care se dorește creșterea nivelului de protecție a personalului medical și a pacienților dializați, depistarea activă a persoanelor asimptomatice dar infectate COVID-19 în rândul pacienților respectiv personalului prin testarea RT-PCR și asigurarea de spații/circuite funcționale conforme pentru suspecți respectiv confirmați COVID-19.

La Centrul Nefromed, deşi de la început DSP a făcut recomandări foarte precise legate de triajul zilnic al pacienților și personalului, se pare că prima pacientă depistată a avut o formă asimptomatică, fapt care a determinat extinderea cazurilor și la alți pacienți și personal medical.

Din păcate, contaminarea personalului denotă și deficiențe în purtarea corespunzătoare a echipamentului de protecție și nerespectarea recomandărilor impuse de DSP, fapt care a atras și sancționarea unității. Testarea repetată a tuturor pacienților dializați, separarea lor de familie, precum și monitorizarea personalului, au permis limitarea focarului, dar unitatea rămâne în continuare sub monitorizarea DSP”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 unitate de panificație și desfacere a produselor de panificație din Alba Iulia

La nivelul reprezentanților DSP Alba a parvenit marți, 28 aprilie 2020, informația privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăți de panificație din Alba Iulia. La acel moment reprezentanții DSP au verificat telefonic informația și s-a constatat că acesta s-ar afla internat în județul Cluj.

Cu toate că la acel moment DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situații, reprezentanții DSP s-au autosesizat și au demarat de urgență o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacților declarați de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacți direcți) – angajați de la birourile societății, precum și din alte instituții.

În cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, DSP Alba a efectuat testarea persoanelor declarate, fiind depistați pozitiv un număr de 5 angajați care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ care sunt situate separat de spațiul de producție prorpiu-zis. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, fiind testate în data de 1 mai 2020 alte 120 de persoane – angajați ai societății și contacți ai acestora. În urma testării, o singură persoană a mai fost depistată pozitiv, fiind vorba despre un contact al unuia dintre cei cinci angajați cu rezultate pozitive. Această persoană nu este angajată a firmei.

Ca urmare a acestei situații, activitatea societății de panificație a fost suspendată temporar în intervalul 30 aprilie – 4 mai 2020, timp în care s-au luat toate măsurile necesare unui potențial dezastru epidemiologic – testare, dezinfecție, recomandarea unor măsuri de protecție a angajaților și clienților. În prezent, cei cinci angajați depistați pozitiv se află internați pentru supraveghere, iar familiile și contacții direcți ai acestora au fost puși în izolare pentru 14 zile începând cu data de 30 aprilie.

”Cel mai recent focar depistat a fost rezultatul unei anchete demarate de DSP, urmare autosesizării legate de o persoană internată la Cluj declarată pozitivă. Menționăm că, având în vedere profilul unității și numărul mare de angajați, imediat s-a procedat la suspendarea activității și testarea tuturor angajaților. Din fericire, nu au fost depistate persoane pozitive în fluxul de producție și desfacere al produselor alimentare, deci a fost exclus riscul de extindere a focarului către populație”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Concluzionăm că intervenția promptă și eficientă a specialiștilor din DSP Alba, precum și posibilitatea testării extinse în regim de urgență a tuturor contacților prin laboratorul propriu, toate focarele apărute până în prezent la nivelul județului au fost limitate și gestionate eficient. DSP continuă acțiunea de depistare prin metoda screening în zonele cu cazuri multiple, dar numai cu sprijinul și înțelegerea populației legat de relaxarea progresivă a măsurilor de distanțare și izolare activitățile noastre vor avea succes”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Premieră la Cluj-Napoca: Computer tomograf și radiografie pentru o mumie egipteană

Publicat

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca s-a înregistrat o premieră în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (FMV): investigarea computer tomograf (CT) și radiografică a unei mumii umane, a unor organe umane mumificate, precum și a unor mumii animale.

Investigațiile au fost făcute la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care deține colecția, în cadrul proiectului ”Zei și muritori din Egiptul antic” (ZMEA, contract de finanțare RO-CULTURA).

Specialiștii care au participat din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al USAMV Cluj-Napoca sunt Șef lucrări dr. Robert Purdoiu, Conf. dr. Radu Lăcătuș și tehnicianul Alex Muntean, în colaborare cu reprezentanții MNIT – Dr. Diana Bindea, Dr. Eugenia Beu-Dachin, Dr. Irina Nemeti.

„Avem un acord de colaborare cu muzeul, la fel cum avem un astfel de acord și cu Spitalul Județean Cluj, care apelează uneori la noi pentru investigații în cazul unor pacienți cu o greutate care depășește capacitatea aparatelor CT din dotarea spitalelor.

CT-ul pe care îl avem aici este pentru uz uman, dar suportă greutăți de până la 200 kilograme, față de cele din spitalele umane, care ajung la 120-150 kilograme.

Experiența de investigație a mumiei umane, organelor umane mumificate și a mumiilor animale a fost o premieră, ceva special și pentru noi.

A avut loc scanare în vederea stabilirii conținutului și gradului de alterare/conservare, iar informațiile și rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care aparțin muzeului.

A fost vorba de mumia umană, mumii de Ibis, șoim, crocodil, o mână umană și organe umane. Din câte știm, este prima dată în România când se fac astfel de investigații la nivel de Facultate de Medicină Veterinară.

Această mumie a mai fost supusă examinării radiologice în anii 1980, dar nu și investigațiilor CT. Este foarte fragilă, a fost scanată cu tot cu sarcofag, iar informațiile legate de sarcorfag vor fi folosite de către restauratori în vederea recondiționării.

Ne bucurăm mult că am putut face parte din proiect și așteptăm cu interes interpretarea rezultatelor din partea specialiștilor muzeului”, a explicat șef lucrări dr. Robert Purdoiu.

Rezultatele investigațiilor

Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și vor fi interpretare și publicate în cadrul proiectului.

„Prin aceste analize s-au avut în vedere mai multe aspecte care pot lămuri întrebări, precum sexul individului, patologia osoasă, dar și alte posibile patologii, poate vârsta și, nu în ultimul rând, eventualele obiecte cu care a fost pregătită persoana pentru viața de apoi”, au precizat și reprezentanții MNIT.

Proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic” este derulat de MNIT, între 1 februarie 2020 – 1 februarie 2022, și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (sprijin financiar acordat de Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei) în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Sursă: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Simion Crețu, PNL Alba: Finanțarea ieşirii din criză cu bani europeni, cea mai bună soluție adoptată de Guvernul PNL

Publicat

Recent au fost prezentate public 3 scheme de ajutoare financiare pentru mediul de afaceri, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, destinate microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, pentru ieșirea din criză, iar ministrul Fondurilor Europene a anunțat un calendar orientativ al derulării acestor scheme de finanțare. Apelul de proiecte urmează să fie deschis după lansarea Ghidului solicitantului, în toamnă, pentru că trebuie să fie îndeplinite procedurile legale prevăzute de regulamentele europene, întâi o dezbatere publică a ghidului, apoi depunerea de cereri de finanțare, evaluarea cererilor și încheierea contractelor de finanțare.

Planul de susținere a mediului de afaceri – de redresare economică a României – prevede un total de peste 3 miliarde euro, constând în credite subvenționate prin FNGCIMM, granturi pen­tru companii din domeniul HoReCa, granturi pentru investiții în sectoarele afectate de criză, granturi pentru com­paniile care angajează studenți sau granturi pentru investiții cu impact major în economie.

Programul IMM INVEST România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM, în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat a fost crescut chiar la sfârșitul săptămânii trecute de Guvernul PNL de la 15 la 20 miliarde lei, ca urmare a acceptului Comisiei Europene. 21 de bănci participă în programul IMM Invest și acestea au aprobat firmelor solicitante, în total, un număr de peste 11.600 credite, iar volumul finanțărilor garantate la sfârșitul lunii iulie a depășit deja 10 miliarde lei.

Avantajele creditului garantat prin programul IMM Invest constau în faptul că statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le firmele le accesează la una din băncile partenere. Pentru aceste credite nu se plătește dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare și nici măcar comision de rambursare anticipate. Băncile partenere acordă credite de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!

Pe de altă parte, Guvernul PNL a decis adoptarea unor măsuri active pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii, prin contractarea proiectelor depuse în cadrul apelurilor dedicate mediului de afaceri, fiind vizate cererile de finanțare a căror valoare nerambursabilă totală depăşeşte valoarea alocării financiare – așa numita supra-contractare.

Practic, este vorba de suplimentarea, cu 130 de milioane de euro, a alocării financiare a apelului dedicat microîntreprinderilor (ale căror proiecte solicită spre finanțare maxim 200.000 euro), urmând să fie contractate toate proiectele depuse și evaluate, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. În plus, a fost suplimentată, cu 450 de milioane de euro, și alocarea financiară a apelului de proiecte dedicat IMM-urilor (ale căror cereri de finanțare solicită sume nerambursabile cuprinse între 200.000 și 1.000.000 de euro). Nu în ultimul rând, până la începutul toamnei va fi lansat un apel de proiecte finanțat cu 550 de milioane de euro, dedicat acelor companii care au pregătit proiecte prin care solicită fonduri între 1.500.000 și 6.000.000 euro, la care contribuția proprie a beneficiarilor trebuie să fie de minim 30%.

Astfel, Guvernul liberal a decis continuarea procesului de contractare a cererilor de finanțare depuse în cadrul Axei prioritare 2 a POR 2014-2020, a căror valoare totală nerambursabilă depășește valoarea alocării financiare, prin alocarea, de la bugetul de stat sau transferul de la alte programe operaționale, a minimum 580 de milioane de euro pentru anii 2020 și 2021, în conformitate cu legislația europeană. Până în prezent, au fost făcute plăți către beneficiarii contractelor, în valoare de peste 555 de milioane euro, din fonduri europene.

Pentru domeniile cele mai grav afectate de criza COVID din acest an, soluția granturilor este cea mai potrivită, pentru că în aceste domenii se înregistrează pierderi de venituri ce nu mai pot fi recuperate. Faptul că PNL mobilizează surse europene este poate cea mai bună soluție în acest caz. Ne concentrăm toate eforturile să profităm de aceste oportunități, deoarece previziunile analiștilor financiari arată un deficit bugetar destul de mare, deci spațiul fiscal al bugetului este foarte redus pentru ca guvernul să vină cu alte măsuri de susținere a mediului privat. Granturile propuse pentru micro-economie vor fi acordate de către Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri (MEEMA) în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) și STS.

Cele 3 scheme de granturi sunt: microgranturi pentru firme și PFA, granturi de capital de lucru și granturile pentru investiții. Bugetul total al acestor scheme de sprijin este de un miliard euro. Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponibil este de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA, iar cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte vor fi selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Granturile pentru capital de lucru vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată). Categoriile de ajutoare de capital de lucru sunt diferite, firmele cu rulaj mic, cu cifra de afaceri între 5.000 și 13.500 euro pe anul 2019, vor primi granturi de 2.000 euro, în timp ce firmele cu cifra de afaceri de la 13.501 până la 1.000.000 euro vor primi granturi la valoarea de 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 euro fiecare. Domeniile eligibile acestor granturi de lucru sunt restaurantele, hotelurile, cafenelele, serviciile de transport, agențiile de turism, librăriile, editurile, bibliotecile, industriile creative, firmele de organizare de evenimente. Pentru acordarea acestor granturi destinate capitalului de lucru, MEEMA va elibera în perioada până în 15 septembrie 2020, la cerere, Certificate de Situații de Urgență. Bugetul schemei este de 350 de milioane de euro.

În fine, granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM, ținând cont că firma beneficiară va trebui să vină și ea cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15% (30% pentru firmele din București și județul Ilfov). Granturile se vor acorda IMM-urilor care vor face investiții pentru extindere sau pentru realizarea de noi capacități de producție sau prestării de servicii. Bugetul schemei este de 550 de milioane de euro.

La finalul lunii iulie s-a lansat în consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului Național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Valoarea programului este de 726 milioane lei, echivalentul a 150 milioane euro, fiind finanțate activități pentru dezvoltarea de produse inovative în domeniul Tehnologia Informației și Comunicațiilor, dar și activități de digitalizare a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, altele decât cele care au ca obiect principal de activitate TIC.

De asemenea, Guvernul PNL va oferi sprijin companiilor care creează locuri de muncă pentru studenți și granturi pentru investiții în medul rural. În cel mai scurt timp va produce efecte și programul Innotech Student, lansat în mai 2020, prin care se vor finanța propunerile antreprenoriale ale studenților români din numeroase domenii inovatoare. Acest program va încuraja studenții să își pună în practică viziunea, dar și spiritul lor antreprenorial, fiind alocată pentru acest domeniu o sumă de 20 milioane euro, în cadrul Programului Operațional Capital Uman.

Simion Crețu

PrimVicepreședinte PNL Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba: Mai puțin de un caz de COVID-19, la mia de locuitori. LISTA procentelor pe județe

Publicat

Județul Alba se află la coada clasamentului la numărul de cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Mai exact, în Alba, procentul de cazuri la 1000 de locuitori este de 0,42 %, în condițiile în care în ultimele 14 zile au fost raportate 136 de infectări cu COVID-19. 

Situația este gravă în județul Argeș, unde la 1000 de locuitori este un procent de 2, 37 % persoane infectate. Pe lista galbenă, după județul Argeș, urmează Brașovul cu un procent de 1,70% și Dâmbovița cu 1,67 %.

Alba se situează pe locul 33 al județelor, iar cele mai puține cazuri la 1000 de locuitori sunt înregistrate în Satu Mare cu un procent 0,11 și 36 de cazuri în ultimele 14 zile.

Reamintim că numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 47.190, de la începutul pandemiei sunt confirmate 826 de îmbolnăviri,  644 de persoane au fost declarate vindecate și au fost înregistrate 36 de decese, potrivit datelor de duminică, 9 august.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte persoane din Alba Iulia pot vota la alegerile locale din 2020. Componența Biroului Electoral la nivelul municipiului

Publicat

În Alba Iulia la alegerile locale din 27 septembrie, 62.463 de persoane au drept de vot. Mai exact, potrivit Biroului Electoral Alba Iulia, numărul de alegători rezultat din Registrul Electoral este de 62.167 și 296 de alegători pe listele electorale complementare. 

În cursa pentru fotoliul de primar al Municipiului Alba Iulia participă opt candidați:

Voicu Paul – PNL, Gabriel Pleșa – USR PLUS, Alin Stanciu – PSD, Bogdan Lazăr – ALDE, Mircea Trifu – ANA, Gheorghe Beleiu – PRO Romania, Marius Adrian Hațegan – PMP, Alin Tudose – AUR.

VEZI ȘI: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Președintele Biroului Electoral de Circumscripție nr 1 – Alba Iulia a fost desemnat Vasile Florin Sohoroca, iar locțiitor Silvia Iosa.

Componența completă a Biroului la Alba Iulia

Vasile Florin Sohoroca – președinte,

Silvia Iosa – locțiitor,

Nicoleta Claudia Pușcaș – reprezentant PSD,

Monica Liana Pop – reprezentant PNL,

Mircea Aron Lanu Prația – reprezentant USR,

Noemi Gudor – reprezentant UDMR,

Maria Romana Romoșan – reprezentant PRO România,

Constantin Marica – reprezentant PMP,

Alexandru Rusalin Olar – reprezentant  ALDE,

Gabriela Maria Ștefan, reprezentant al minorităților naționale  reprezentante în Parlamentul României, Camera Deputaților – Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate