Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a gestionat DSP Alba cele trei focare de coronavirus apărute în județ. Explicațiile medicilor epidemiologi


Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Trei focare de coronavirus au fost înregistrate din luna martie și până în prezent în județul Alba. Este vorba despre cel din comuna Ciuruleasa, Centrul de Dializă din Alba Iulia și cel mai recent, la firma de panificație.

Medicii de la DSP Alba au făcut o analiză a celor trei focare, cum au fost acestea gestionate și ce măsuri s-au luat. 

Focar COVID-19 comuna Ciuruleasa

Date privind evoluția focarului COVID19 din localitatea Ciuruleasa: Total cazuri confirmate – 17. Persoane declarate vindecate până la data de 4 mai – 16. În prezent este internat un singur caz care are evolutie favorabilă și se efectuează testul final de control în vederea externării. Primul caz a fost confirmat la data de 30 martie 2020 la o persoană în vârstă de 70 de ani cu afecțiuni asociate. Ultimul caz confirmat s-a înregistrat în data de 20 aprilie 2020. Cazurile au evoluat în cateva focare familiale din care 1 focar cu 8 cazuri confirmate, 1 focar cu 3 cazuri confirmate, 1 focar cu 2 cazuri, si 4 familii cu cîte 1 caz confirmat. Nu s-au inregistrat decese.

În cazul focarului din Ciuruleasa, de la primele 3 cazuri confirmate în comună am solicitat autorității locale sa impună măsuri severe de izolare având in vedere ca instalarea oficiala a carantinarii presupunea o serie de formalitati. Printr-o bună colaborare cu primarul, medicul de familie, forțele de ordine și sprijinul Spitalului Abrud, am reușit să extindem testările la un număr mare de contacți și să identificăm din „fașă” cea mai mică suspiciune de extindere a focarului. Din fericire, mare parte din persoanele depistate pozitive au fost tineri, asimptomatici, care au înțeles că este absolut necesară izolarea lor pentru a evita extinderea cazurilor de îmbolnăvire la cei mai în vârstă cu diverse comorbidități, care puteau dezvolta forme severe. La acest moment putem declara focarul stins”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 centru de dializă din Alba Iulia

Primul caz COVID-19 a apărut la o persoană dializată în 2 aprilie 2020. Ultimul caz a fost confirmat în 21 aprilie 2020, tot la o persoană dializată. În total, la Centrul de Dializă Fresenius Alba și până luni, 4 mai 2020, s-au înregistrat, 16 cazuri COVID -19: 12 la persoane dializate și 4 la personal medical (1 medic și 3 asistente). La această dată doar o singură persoană mai este internată, prezentând o formă clinică medie. Au fost testate toate persoanele dializate în unitate – 230, precum și personalul medico-sanitar din unitate: 51.

La ultimul caz apărut în 21 aprilie 2020, au fost testați contacții apropiați, în număr de 6 care au avut rezultate negative la prima testare, urmând să fie retestați la interval de 7 zile, în conformitate cu Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din 16 aprilie 2020, care prevede la pct-ul 8, că: “Hemodializații asimptomatici contacţi cu caz confirmat” vor efectua” 2 testări la 6-7 zile interval; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților”.

Dializa, la aceste grupe de dializați (pozitivi, contacți apropiați, dializați în primele 14 zile după negativare) s-a efectuat conform unui program riguros stabilit în sesiuni diferite (ture, saloane, zile). Menționăm că DSPJ Alba a făcut recomandări prin care se dorește creșterea nivelului de protecție a personalului medical și a pacienților dializați, depistarea activă a persoanelor asimptomatice dar infectate COVID-19 în rândul pacienților respectiv personalului prin testarea RT-PCR și asigurarea de spații/circuite funcționale conforme pentru suspecți respectiv confirmați COVID-19.

La Centrul Nefromed, deşi de la început DSP a făcut recomandări foarte precise legate de triajul zilnic al pacienților și personalului, se pare că prima pacientă depistată a avut o formă asimptomatică, fapt care a determinat extinderea cazurilor și la alți pacienți și personal medical.

Din păcate, contaminarea personalului denotă și deficiențe în purtarea corespunzătoare a echipamentului de protecție și nerespectarea recomandărilor impuse de DSP, fapt care a atras și sancționarea unității. Testarea repetată a tuturor pacienților dializați, separarea lor de familie, precum și monitorizarea personalului, au permis limitarea focarului, dar unitatea rămâne în continuare sub monitorizarea DSP”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 unitate de panificație și desfacere a produselor de panificație din Alba Iulia

La nivelul reprezentanților DSP Alba a parvenit marți, 28 aprilie 2020, informația privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăți de panificație din Alba Iulia. La acel moment reprezentanții DSP au verificat telefonic informația și s-a constatat că acesta s-ar afla internat în județul Cluj.

Cu toate că la acel moment DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situații, reprezentanții DSP s-au autosesizat și au demarat de urgență o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacților declarați de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacți direcți) – angajați de la birourile societății, precum și din alte instituții.

În cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, DSP Alba a efectuat testarea persoanelor declarate, fiind depistați pozitiv un număr de 5 angajați care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ care sunt situate separat de spațiul de producție prorpiu-zis. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, fiind testate în data de 1 mai 2020 alte 120 de persoane – angajați ai societății și contacți ai acestora. În urma testării, o singură persoană a mai fost depistată pozitiv, fiind vorba despre un contact al unuia dintre cei cinci angajați cu rezultate pozitive. Această persoană nu este angajată a firmei.

Ca urmare a acestei situații, activitatea societății de panificație a fost suspendată temporar în intervalul 30 aprilie – 4 mai 2020, timp în care s-au luat toate măsurile necesare unui potențial dezastru epidemiologic – testare, dezinfecție, recomandarea unor măsuri de protecție a angajaților și clienților. În prezent, cei cinci angajați depistați pozitiv se află internați pentru supraveghere, iar familiile și contacții direcți ai acestora au fost puși în izolare pentru 14 zile începând cu data de 30 aprilie.

”Cel mai recent focar depistat a fost rezultatul unei anchete demarate de DSP, urmare autosesizării legate de o persoană internată la Cluj declarată pozitivă. Menționăm că, având în vedere profilul unității și numărul mare de angajați, imediat s-a procedat la suspendarea activității și testarea tuturor angajaților. Din fericire, nu au fost depistate persoane pozitive în fluxul de producție și desfacere al produselor alimentare, deci a fost exclus riscul de extindere a focarului către populație”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Concluzionăm că intervenția promptă și eficientă a specialiștilor din DSP Alba, precum și posibilitatea testării extinse în regim de urgență a tuturor contacților prin laboratorul propriu, toate focarele apărute până în prezent la nivelul județului au fost limitate și gestionate eficient. DSP continuă acțiunea de depistare prin metoda screening în zonele cu cazuri multiple, dar numai cu sprijinul și înțelegerea populației legat de relaxarea progresivă a măsurilor de distanțare și izolare activitățile noastre vor avea succes”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CSM vrea ca toate dosarele cu infracțiuni sexuale asupra minorilor din ultimii șase ani să fie verificate

Publicat

copil, abuz,

Consiliul Superior al Magistraturii cere verificarea tuturor dosarelor cu infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la ziarul on-line ”Dela0.ro”.

În urma investigației „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite”, publicată de Dela0.ro în noiembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis pe 25 mai sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unui “control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – la zi”.

Obiectivele verificării – arată minuta CSM – se vor axa în primul rând pe “practica instanțelor și parchetelor referitoare la aprecierea consimțământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportarea la vârsta victimei”.

Cum a ajuns CSM la această decizie din 25 mai?

» Pe 19 noiembrie 2019, Dela0.ro publică o investigație extinsă care prezintă 20 de cazuri judiciare în care instanțe din România au decis că fete și băieți cu vârste între 7 și 14 ani au consimțit să întrețină relații sexuale cu bărbați care aveau de două, trei sau chiar cinci ori vârsta lor.

Articolul Dela0.ro prezintă cincizprezece nume de judecători de la diferite instanțe românești care au dispus încadrări juridice sau schimbări de încadrări ale unor infracțiuni sexuale cu minori ca fiind acte sexuale consimțite de victime (așadar neîncadrabile ca violuri).

Întregul context al investigației de presă este jalonat de mai multe procese pierdute de statul român la CEDO, în care curtea europeană condamnase România pentru că nu aplică un tratament legal corect în judecarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor cu vârste sub 14-15 ani.

» Pe 21 noiembrie 2019 președintele de atunci al CSM Lia Savonea solicită Inspecției Judiciare întocmirea unui raport care să verifice faptele expuse în investigația Dela0.ro “sub aspectul riscului de a fi afectat independența și imparțialitatea magistraților indicați în textul articolului”.

Practic, la acea vreme, nu deciziile instanțelor erau problematice pentru CSM, ci ancheta jurnalistică care expunea public aceste decizii sistematice, nedrepte, aflate în contradicție flagrantă cu dispozițiile CEDO.

» Pe 6 februarie 2020, însă, CSM se răzgândește. Secția pentru judecători a Consiliului decide restituirea Raportului Inspecției, care avea ca obiect modul în care investigația Dela0.ro afectase independența și imparțialitatea magistraților.

sursă dela0.ro, g4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Suporterii echipei Dinamo au strâns jumătate de milion de euro din donații, pentru a salva echipa de la faliment

Publicat

Suporterii echipei de fotbal Dinamo au atins cota 500.0000 de euro (peste 2,5 milioane de lei), bani strânşi din donaţii, sponsorizări şi cotizaţii în cadrul programului socios DDB (Doar Dinamo Bucureşti), anunţă Asociaţia Suporterilor „Peluza Cătălin Hîldan”, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook.

„Oameni de milioane! 6.515 care au adus o jumătate de milion de euro. Şi nu banii aceştia au ţinut Dinamo în viaţă, ci oamenii din spatele acestor sume şi credinţa lor că Dinamo nu va muri niciodată. 90% din aceşti 500.000 de euro au fost strânşi în ultima jumătate de an.

Asta ne dă şi mai multă speranţă. 6.515 ”câini” pe care te poţi baza. Şi numărul lor este într-o continuă creştere. Vino şi tu alături de noi! Înscrie-te aici www.programddb.ro şi urmează paşii! 48 de euro/an înseamnă 4,5 lei/săptămână. Să vă fie frică, Dinamo se ridică!”, se arată în mesajul asociaţiei publicat pe site-ul de socializare citat.

Asociaţia suporterilor dinamovişti „Peluza Cătălin Hîldan” a lansat, la 29 mai 2018, proiectul socios „Doar Dinamo Bucureşti” prin care fanii pot deveni acţionari. Potrivit proiectului, fanii au la dispoziţie două variante pentru a deveni membri DDB: pot cotiza cu 48 de euro pe an sau cu 1.948 de euro pe an.

În ultima perioadă, având în vedere situaţia dificilă din punct de vedere financiar pe care o traversează FC Dinamo precum şi instabilitatea de la nivelul acţionariatului clubului, mai mulţi oameni de fotbal au donat bani sau au devenit membri cotizanţi precum Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, Cristian Borcea, Cornel Şfaiţer, Ionuţ Nedelcearu, Nicolae Stanciu, George Ţucudean, Cosmin Moţi, Dorin Rotariu sau Dragoş Grigore.

Asociaţia Suporterilor „Peluza Cătălin Hîldan” a cumpărat în luna februarie a acestui an 10,06% din acţiunile deţinute de Ionuţ Negoiţă la gruparea bucureşteană prin programul socios „Doar Dinamo Bucureşti” (DDB).

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de 5.000 – 10.000 lei pentru cluburi şi federaţii dacă nu asigură o distanţă de 2 metri între sportivi în săli

Publicat

Cluburile, federaţiile şi alte structuri sportive riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei dacă nu vor asigura o distanţă de minimum 2 metri între sportivi în sălile de sport, conform regulamentului privind reluarea începând cu 1 iunie a activităţilor de pregătire fizică organizate în spaţii închise.

„Nerespectarea prevederilor literei C din prezenta anexă, în ceea ce priveşte organizarea spaţiului de pregătire fizică, astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7 mp, constituie contravenţie (n.r. – din partea persoanelor juridice în cauză) şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (n.r. – amenda de la 5.000 la 10.000 de lei) privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului control în sănătate publică din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se arată în documentul citat.

Structurile sportive care organizează activitatea de pregătire sportivă îşi pot modifica normele şi regulamentele specifice ramurii de sport pentru a se adapta la situaţia creată de criză, cu condiţia ca acestea să nu vină în contradicţie cu normele legale în vigoare.

De la 1 iunie, pentru reluarea pregătirilor în sălile de sport de către sportivii de performanţă purtarea măştii (medicale/nonmedicale) este obligatorie. Pentru o protecţie eficace, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Prin excepţie, activităţile fizice intense se pot face fără a purta masca pe figură. Îîn cazul în care o persoană prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată), aceasta se va izola la domiciliu. În cazul în care o persoană a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, se va izola la domiciliu şi va respecta măsurile în vigoare.

Măsuri care privesc organizarea activităţii de pregătire sportivă în spaţii închise:

– organizarea spaţiului de pregătire sportivă astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7mp;

– triajul observaţional zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi febră mai mare de 37,3°C;

– plasarea recipientelor cu soluţii dezinfectante pentru mâini la intrarea în sală;

– în cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectuează nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru şi se efectuează dezinfecţia instalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului;

– suprafeţele şi spaţiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel puţin o dată la 4 ore);

– asigurarea unei ventilaţii adecvate a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puţin o dată la 4 ore.

Accesul sportivilor va fi permis doar în urma triajului epidemiologic şi termometrizării, iar acesta trebuie să se facă numai în baza unei programări prealabile. Numărul de sportivi care se antrenează la un moment dat va fi limitat, în funcţie de capacitatea sălii, pentru a se putea menţine distanţa fizică de minimum 2 m între oricare două persoane şi 7 mp/persoană.

Sportivii vor fi instruiţi să îşi spele mâinile înainte şi după terminarea antrenamentului. În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit şi se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiaşi sesiuni de antrenament. Se delimitează spaţiile de exerciţii, cu menţinerea distanţei fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de minimum 7 mp/persoană. Se va asigura aceeaşi distanţă inclusiv între sportiv şi personalul tehnic (antrenor, medic etc.). Se limitează durata antrenamentelor, astfel încât să se poată stabili un orar clar pentru dezinfecţia şi aerisirea riguroasă a sălii. Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizator. Cu excepţia perioadei de desfăşurare a activităţilor fizice intense, purtarea măştii este obligatorie pe toată durata prezenţei în sală.

Regulamentul interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. Vânzarea şi/sau oferirea de gustări/băuturi în regim de auto-servire nu este permisă; prin excepţie, se permite funcţionarea automatelor de băuturi răcoritoare şi mâncare ambalată, cu condiţia ca acestea să fie consumate în aer liber.

În cazul în care o persoană care participă la activitatea de antrenament este suspectă/confirmată cu COVID-19 se realizează operaţiuni de dezinfecţie a încăperilor respective de către unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare autorizate.

Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise (cu excepţia sporturilor de contact), cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

sursă agerpres.ro.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate