Educație
Cum arată declarația de interese pentru profesori. Adio meditații: Cadrele didactice, interdicție să ia bani de la propriii elevi
Cum arată declarația de interese pentru profesori: Profesorii au obligația să completeze o declarație de interese potrivită căreia nu dau meditații elevilor din propria clasă. Ordinul care reglementează acest lucru a intrat în vigoare în data de 1 februarie.
Profesorii nu mai au voie să dea meditații contra-cost propriilor elevi și trebuie să își asume acest lucru, în scris.
Directorii de școli trebuie să informeze profesorii și să afișeze ordinul în format fizic și pe site-ul instituției. Declarația că profesorii nu fac medidații cu elevii cărora le predau trebuie semnată până în data de 31 decembrie.
Peste 210.000 de persoane vor trebui să depună acest document.
Edupedu.ro a prezentat documentele incluse în ordin și pașii necesari pentru aplicarea procedurii:
- Profesorii sunt informați cu privire la procedură, semnează o notă de informare că au luat la cunoștință.
- Profesorii completează declarația de interese.
- Declarația de interese se înregistrează în registrul declarațiilor de interese.
- Profesorul primește o dovadă că declarația a fost înregistrată.
- Dacă în urma primirii și verificării declarației se constată neconcordanțe se completează un alt document, o recomandare de rectificare a declarației de interese.
- Dacă profesorul nu depune declarația, i se solicita printr-un document transmiterea punctului de vedere cu privire la motivul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarației de interese.
Cum arată declarația de interese pentru profesori
Cei care nu depun declarația sau nu declară meditațiile pentru elevii de la clasele la care sunt încadrați riscă să fie sancționați disciplinar.
Ordinul ministrului Educației nr. 3.051/2024 a fost publicat vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial. Acesta vizează aprobarea procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare.
Vezi Declarație de interese profesori – model standard (în format .pdf)
Cum urmează să fie verificate declarațiile
Ulterior înregistrării declarației de interese și eliberării dovezii de primire, responsabilul pentru declarațiile de interese are obligația de a verifica, în termen de 10 zile, corectitudinea completării acestora.
Verificarea completării rubricilor specifice declarației de interese de către responsabilul pentru declarațiile de interese presupune verificarea formei în care s-au completat aceste rubrici.
De asemenea, se face verificarea modului de completare a datelor.
Responsabilitatea referitoare la conținutul datelor completate și a corespondenței acestora cu realitatea aparține persoanei care are obligația completării declarației de interese.
Declarațiile de interese sunt publice, responsabilul de la nivelul unității de învățământ având obligația de a le publica pe site-ul unității de învățământ.
Datele cu caracter personal trebuie anonimizate, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic.
Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute, precum și nedeclararea meditațiilor constituie abatere disciplinară.
Măsurile prevăzute în noul ordin vor intra în vigoare începând cu 1 februarie 2024.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News