Educație
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Noile reguli propuse de Ministerul Educației
Ministerul Educației propune noi reguli pentru elevii care doresc să promoveze doi ani de studii într-unul singur. Condițiile sunt descrise într-un proiect de metodologie pus în dezbatere publică.
Una dintre condiții este ca elevul să aibă media 10 la toate materiile.
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Noile reguli
În comparație cu metodologia actuală, se propun noi condiții:
- media generală 10 pentru fiecare disciplină și media 10 la purtare; astfel, elevii vor putea finalia doi ani de studii într-un an școlar, o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal; în prezent, condiția este media minimă 9 și 9,50 la purtare, potrivit edupedu.ro
- parcurgerea a cel puțin 50% din cursurile pentru anul curent și 40% din cele pentru anul suplimentar
- dacă elevul obține calificativul „Bine” (la primar) sau media sub 9 (la gimnaziu și liceu) la evaluările sumative după primul modul, se întrerupe programul; în prezent, este prevăzută nepromovarea la 3 discipline/module
- consilierul școlar va fi implicat în monitorizarea evoluției emoționale și comportamentale a elevilor; acum, acesta trebuie să participe doar la evaluarea inițială.
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Condițiile propuse de minister
Proiectul prevede următoarele:
Elevii capabili de performanţe şcolare înalte pot promova 2 ani de studii într-un an şcolar.
Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a 2 ani de studii într-un singur an şcolar de către elevii care au rezultate şcolare excepţionale şi care au capacitatea fizică şi intelectuală de a se adapta cerinţelor parcurgerii acestui proces şi integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.
Parcurgerea a 2 ani de studii într-un singur an şcolar se face pentru 2 ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obişnuit („an curent/clasă curentă”) şi anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în acelaşi timp cu anul curent („al doilea an de studiu”).
Parcurgerea a 2 ani de studii într-un an şcolar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ: primar, gimnazial şi liceal.
Clasele de început de ciclu de învăţământ se exclud din programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar.
În învățământul primar, înscrierea în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un singur an şcolar, se poate realiza începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Criterii de selecție
Elevii care se înscriu în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecţie:
Pentru cei care se înscriu pentru parcurgerea claselor a III-a și a IV-a:
- să aibă, în anul școlar anterior anului curent, calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină de studiu
- să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul ”Foarte bine” la purtare.
Pentru cei care care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal:
- media generală 10 la fiecare disciplină de studiu pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal
- să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, media anuală 10 la purtare:
Pentru toți elevii care se înscriu în program:
- să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puţin 80% din totalul punctajului acordat pe test.
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Documente pentru înscriere
Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie depuse următoarele documente:
- cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului
- dosarul personal prevăzut personal al elevului, ce cuprinde:
- portofoliul educaţional al elevului, întocmit conform legislaţiei în vigoare
- raportul profesorului pentru învăţământul primar/dirigintelui, finalizat cu propunerea „admis”/”respins”
- raportul fiecărui profesor al clasei, finalizat cu propunerea „admis”/”respins”, în cazul elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal
- raportul consilierului şcolar privind capacitatea de adaptare la parcurgerea a 2 ani de studii într-un an şcolar şi de integrare într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare, finalizat cu propunerea „admis”/”respins”
- raportul medicului şcolar sau al medicului de familie privind starea de sănătate şi dezvoltarea fizică a elevului, finalizat cu propunerea „admis”/”respins”.
- rezultatul obținut la testul interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente (punctaj minim 80%)
- avizul favorabil al consilierului şcolar
- avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie
- avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ
Cum pot face elevii doi ani de școală într-unul singur. Etape pentru înscriere:
- cererea de înscriere în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar se depune de către părintele/tutorele legal al elevului la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul, în perioada 1 martie – 1 mai a anului şcolar precedent celui de intrare în program
- cererea de înscriere este analizată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ care decide aprobarea sau respingerea acestei, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute de elev până la depunerea cererii. Respingerea cererii de înscriere din cauza rezultatelor şcolare se poate face numai dacă rezultatele şcolare obţinute până la depunerea cererii nu îi mai permit elevului să obţină calificativele/mediile prevăzute
- după aprobarea cererii de înscriere, elevul va susţine un test interdisciplinar care va evalua competenţelor dobândite în anul şcolar precedent celui de intrare în program. Testul va fi susţinut până la sfârşitul anului şcolar în care a depus cererea de intrare în program.
- după aprobarea cererii de înscriere, consiliul de administraţie solicită consilierului şcolar, medicului şcolar, profesorului pentru învăţământ primar/profesorului diriginte şi, după caz, cadrelor didactice care predau la clasa la care este înscris elevul elaborarea şi depunerea rapoartelor. Dacă unitatea de învăţământ nu are medic şcolar, raportul poate fi întocmit de medicul de familie.
Monitorizarea activității elevului
Avizarea intrării elevului în program este realizată de consiliul profesoral al unităţii de învăţământ la care s-a depus cererea, pe baza analizei dosarului personal şi a rezultatelor testului interdisciplinar.
Demararea procesului de promovare a 2 ani de studii într-un an şcolar este condiţionată de o monitorizare a elevului. Aceasta se face pe o perioadă de 7 săptămâni după începerea anului şcolar, de către comisia constituită la nivelul unităţii de învăţământ.
În perioada de monitorizare sunt obligatorii organizarea de evaluări la fiecare disciplină de studiu, precum şi susţinerea unor teste specifice aplicate de către consilierul școlar.
Părintele/tutorele legal şi elevul pot solicita modificarea programului de studiu al elevului, în baza unei cereri adresate consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.
Probe de evaluare
Elevii trebuie să frecventeze cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare.
Elevul va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învăţământ al celor 2 ani.
Va participa la formele de evaluare curentă de la ambele clase.
Elevul este obligat să se prezinte la cel puţin 75% din evaluările curente convenite.
Consilierul şcolar va monitoriza evoluţia emoţională şi comportamentală a elevului pe toată durata programului.
Pentru încheierea situației școlare, elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.
Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice şi de aptitudini incluse în planul personalizat de învățare.
Evaluarea curentă se desfăşoară pe parcursul anului şcolar, la cel puţin 50% din totalul disciplinelor clasei curente şi la cel puţin 40% din orele celui de-al doilea an de studiu.
Evaluarea sumativă se realizează după primele două module, respectiv pe durata celui de-al cincilea modul, conform calendarului stabilit. În cazuri excepţionale, evaluarea sumativă se desfăşoară în vacanţele prevăzute în structura anului şcolar
Înregistrarea situaţiei şcolare se face în cataloagele şi registrele matricole ale celor două clase în care elevul este înmatriculat.
Cum poate fi interrupt programul de promovare a doi ani de studii
Programul de promovare a 2 ani de studii într-un an şcolar poate fi întrerupt:
- la cererea elevului sau a părinţilor/tutorelui legal al elevului
- dacă la finalul celui de-al doilea modul, calificativul obținut este ”Bine,, – pentru elevii din ciclul primar, respectiv media notelor la evaluarea curentă pe discipline este mai mică de 9 – pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal
- dacă elevul nu promovează evaluările periodice sumative la cel puţin 3 dintre disciplinele/modulele la care a optat pentru evaluarea sumativă
- la recomandarea argumentată a comisiei.
În urma întreruperii programului, elevul îşi continuă studiile în clasa curentă.
Vezi integral: proiect_Metodologie_promovare_2ani
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News