Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum recunoaştem escrocheriile privind locurile de muncă şi angajarea? Sfaturi pentru cei care caută un job

Publicat

jobDe multe ori, pe canalele de social media, prin e-mail sau reclame lipite la avizierul blocului sunt promovate locuri de muncă care promit venituri extravagante, fără efort. Indiferent de modul de prezentare al anunțului, există riscul să cădeţi în capcana unor escrocherii privind locurile de muncă şi angajarea. InfoCons atrage atenţia asupra acestor practici şi vine în sprijinul celor care își caută un loc de muncă cu o serie de sfaturi.

Persoanele care îşi caută un loc de muncă sau doresc să îşi schimbe job-ul sunt țintele escrocheriilor referitoare la locuri de muncă și angajare. Adesea, aceste anunțuri promit un venit considerabil – uneori acesta fiind oferit chiar şi în schimbul unui efort infim sau fără efort.

La ce să fim atenți

Escrocheriile „lucraţi de acasă” sunt adesea promovate prin e-mailuri spam sau reclame anunţuri la aviziere. Majoritatea acestor anunţuri nu sunt oferte reale de muncă. Multe dintre ele sunt faţade pentru activităţi de spălare de bani sau scheme piramidale.

Este posibil să primiţi un e-mail în care vi se oferă un loc de muncă unde folosiţi contul dumneavoastră bancar pentru a primi şi a transfera plăţi pentru o companie din străinătate. Aceste „oferte de muncă” vă promit că veţi primi un comision pentru fiecare plată pe care o transmiteţi mai departe. Uneori, escrocii urmăresc doar să afle datele contului dumneavoastră bancar astfel încât să îl poată accesa.

O escrocherie ce implică angajarea sau un venit garantat pretinde oferirea fie a unui loc de muncă fie a unui anumit nivel de venit. De regulă, escrocii vă pot contacta prin e-mail iar ofertele implică adesea plata unui comision în avans pentru un „plan de afaceri”, anumite materiale de pornire sau un software, scrie infocons.ro.

Există un tip de escrocherii promovat ca şi oportunitate de afaceri. Vi se poate solicita efectuarea unei plăţi în avans (pentru ceva care nu funcţionează sau nu corespunde cu ceea ce v-aţi aşteptat) sau recrutarea altor persoane.

Specialiștii vă sfătuiesc să nu trimiteţi niciodată datele contului bancar sau ale cardului de credit nici unei persoane necunoscute şi în care nu aveţi încredere. De asemenea, nu luaţi decizii fără a studia cu atenţie oferta și solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie. Feriţi-vă de produse sau scheme ce pretind să vă garanteze venitul şi de oferte de muncă pentru care vi se solicită achitarea unui comision în avans. Asiguraţi-vă că orice oportunitate de afacere în franciză este legitimă.

InfoCons, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

sursa: infocons.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement