Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum recunoaștem și cum se combat știrile false și teoriile conspirației legate de COVID-19. GHID realizat de Uniunea Europeană


Publicat

f

”Nu există COVID-19”, ”medicii sunt plătiți să mintă”, ”spitalele sunt goale”, ”au dat o pandemie pentru a ne vaccina” ”Ei și Big Pharma au de câștigat”, ”sunt interese mari la mijloc”, ”media e plătită să mintă”- o serie de conspirații, teorii și fake news-uri (știri false) sunt rostogolite pe internet încă de la începutul pandemiei de coronavirus care afectează grav întreaga planetă.

În zeci de grupuri de Facebook, live-uri de la persoane fără nicio pregătire medicală, postări apărute din senin pe conturi false dar distribuite masiv, ziare on-line făcute recent, sunt susținute informații false despre COVID-19, care duc la dezinformare și automat la neglijență și răspândirea virusului. 

Pentru a diminua și combate efectul dezinformării, Uniunea Europeană și UNESCO au făcut un ghid de identificare a știrilor false și a conspirațiilor.

Primul pas este să știm ce înseamnă o terorie a conspirației: cel mai simplu și scurt răspuns este: ”credința că anumite evenimente sau fenomene sunt, cumva, manipulate din umbră de către diverse forțe obscure cu scop obligatoriu malefic și pentru a face rău populației”.

Potrivit ghidului Uniunii Europene o teorie a conspirației are șase elemente:

1 un plan secret

2 Un grup de conspiratori (de cele multe ori nu există o entitate identificabilă – sunt ”EI”, ”cei cu interese mari la mijloc”

3 ”dovezi” care susțin existența planului secret și existența ”lor”, a celor ce ”îl pun la cale”

4 Nimic nu este accidental, totul se întâmpla cu un scop ”face parte din plan”

5 Lumea este împarțită în două: cei buni și cei răi

6 Apare un țap ispășitor: ”Gates”, ”Soros” ”Big Pharma”, ”Noua Ordine Mondială”.

Cum apar teoriile conspirației și de ce

Cea mai simplă explicație este că un incident sau un eveniment care este greu de explicat la scară largă (exemplu: cum un virus din China a ajuns în Europa), este reinterpretat cât mai ușor de toată lumea. ”I-au dat drumul cu un scop”.

De cele mai multe ori, explicația vine imediat ”vor să depopuleze planeta” sau ”vor să facă bani mulți de pe  urma medicamentelor”.

Pentru o bună parte a cetățenilor este mai acceptabilă ideea că cineva a făcut ceva, pentru un scop malefic, decât să conștientizeze că planeta se confruntă cu o pandemie și cu un virus nou, despre care încă nu se știu foarte multe lucruri.

Cum prind rădăcini și se transformă în fake-news

Specialiștii în dezinformare și teorii ale conspirației ai UE arată că după ce informația falsă a fost făcută publică este luată ca atare de persoane, fără a mai fi verificată. Automat, vor apărea și cei care aduc ”dovezi”, (în contextul pandemiei de coronavirus: ”cunoști pe cineva infectat?” ” de ce nu dau live din spitale să vedem adevărul”).

Mai mult, lipsa autorităților de a comunica date și cifre este o altă ”dovadă” exemplu: la începutul pandemiei de COVID-19 în România, Grupul de Comunicare Strategică nu a comunicat cazurile pe județe, ci doar o statistică națională. A fost de ajuns pentru adepții teoriei consiprației să ia acestă scăpare a autorităților drept ”dovadă”  – ”nu comunica pentru că nu există”.

De ce se propagă știrile false

De cele mai multe ori, cum este în cazul pandemiei de COVID-19, oamenii acceptă orice informație și mai mult cred că sunt reale, fără a mai pune întrebări sau a căuta și alte surse de informare.

 

Mai mult de atât, majoritatea persoanele răspândesc mai departe aceste teorii În schimb, alte persoane fac acest lucru doar cu scopul de a provoca sau de a manipula în vederea obținerii unor beneficii politice, financiare etc.

Cum trebuie verificată o informație, care cel mai probabil este o frântură dintr-o teorie a conspirației sau o știre falsă

Autorul: Specialiștii UE spun că, în primul rând, trebuie verificat autorul unui astfel de articol. Cine este cel care vorbește despre coronavirus? Dacă este o persoană cunoscută în domeniul medical ( profesorul Molnar Geza – virusolog și epidemiolog, profesorul Alexandru Rafila – membru OMS) pot fi luați ca surse credibile. Dacă este o simplă persoană care face un live pe Facebook din bucătărie, sau un șofer de TIR care se află tot în live, cel mai probabil răspândește o știre falsă.

Surse: cine comunică – dacă informația vine din partea Guvernului: Președinte, Ministrul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică, Direcția de Sănătate Publică este o informație oficilă.

EXEMPLU: Informarea zilnică de la ora 13.00: cazurile la nivel județean sunt comunicate de DSP Alba, iar cele la nivel național de Grupul de Comunicare Strategică. Datele sunt preluate de ziarele județene întocmai cum au fost comunicate de cele două entități. 

Mai mult sursele citate trebuie, de asemenea, să fie credibile, iar informațiile publicate să fie susținute și confirmate și de către alți oameni de știință. De asemenea, informațiile trebuie să fie confirmate și din surse independente (site-uri specializate în așa-numitul „fact checking” – verificarea surselor, a „faptelor” etc.)

 

”Tonul” știrii, cum este prezentată – Dacă autorul începe cu ”lasă că știu eu mai bine”, ”sursă sigură 100%”, persoana respectivă pune întrebări în loc să dea răspunsuri, ”demonstrează” cine este în spatele pandemiei, știe ce urmează să se întâmple, folosește imagini care nu au legătură cu informația – cel mai probabil dezinformează.

Cum se pot combate știrile false și teoriile conspirației

Verifică autorul – ziare online: este un ziar județean cunoscut? oferă informații și știri zilnice? are informații conform cu realitate? citează surse autorizate (DSP, Guvern, IPJ, ISU) – atunci are informații credibile. La fel și în cazul ziarelor naționale.

Dacă e publică, informația apare în mai multe locuri: folosește motoare de căutare (Google) pentru a căuta și alte ziare care au scris despre subiectul respectiv.

Nu da ”share”, ”distribuie” la postările de pe Facebook sau alte site-uri de socializare care au elementele unei posibile știri false. Verifică orice informație.

Sâmbătă, 29 august, la nivelul județului Alba au fost confirmate pozitiv 18 persoane cu noul coronavirus. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 1101 de îmbolnăviri. 860 persoane vindecate au fost declarate vindecate. Din păcate s-au înregistrat 43 de decese cauzate de noul virus.

sursă: https://ec.europa.eu/   

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă ALDE Alba: La Lunca Mureșului, realizările vorbesc! Cine este Dan Ioanel Hăjmășan

Publicat

Sunt Dan Ioanel Hăjmășan și cei mai mulți mă cunoașteți deja. Pentru mine este o onoare să candidez pentru funcția de primar al comunei în care am copilărit și am trăit timp de 43 de ani.

Îmi pasă de soarta acestei comune, motiv pentru care am rămas, în urmă cu 4 ani, să lucrez ca administrator public.

Cred cu tărie că se poate! Dacă reușim să depunem proiecte și să atragem fonduri, comuna noastră se poate dezvolta.

Sunt absolvent al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea Exploatarea și valorificarea gazelor naturale, precum și al Universității Tehnice Cluj Napoca, specializarea Mașini și echipamente termice.

Am lucrat în domeniul privat, timp de 15 ani, ca Șef departament Tehnic, iar timp de 4 ani am fost Administrator Public al comunei Lunca Mureșului.

*M-am ocupat în mod deosebit de infrastructura de APĂ ȘI CANALIZARE, deoarece apa potabilă într-o localitate este vitală și trebuie neaparat să fie în parametrii corespunzători.

Cu ajutorul echipei formată din: Ilea Liviu, Concz Stefan, Cocis Victorita, Modol Ioan, Veres Tiberiu, Haiduc Marin, Cocis Lazar, Kaszoni Attila, Tandea Dan, Danciu Alexandru, Hoca Iosif, Bala Arpad, am reușim să reparăm toate defecțiunile apărute, menținerea în parametrii a apei prin filtrarea, monitorizarea și înmagazinarea acesteia, precum și efectuarea tuturor conexiunilor de pe rețeaua veche pe cea nouă, recepționată în noiembrie 2017.

*Am conceput și inițiat proiectul de MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE DIN COMUNĂ împreuna cu d-na primar și alți responsabili.

* Un alt proiect conceput și inițiat împreună cu d-na primar și proiectantul Buzgariu Constantin, ce se va finaliza în acest an este REABILITAREA ȘI DOTAREA CU ECHIPAMENTE MEDICALE A DISPENSARULUI UMAN.

În urma finalizării proiectului vom avea în comună un dispensar modern, care va asigura servicii de medicină de familie și medicină dentară la standarde ridicate : cu săli speciale de sterilizare, sală de tratamente, vestiare pentru fiecare cabinet, băi, atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți.

Cabinetele vor fi dotate cu:

-EKG

-ECOGRAF

-SCAUN STOMATOLOGIC COMPLET ECHIPAT

Am alături de mine oameni harnici și gospodari implicați în problemele comunei și dornici să realizăm împreună multe lucruri frumoase pentru comuna noastră .

Echipa de consilieri ALDE este formată din:

Hăjmășan Dan Ionel

Morea Vasile Mihai

Iuonuț Florin

Mateica Silviu Petre

Divriceanu Danuț Fanel

Vaida Cristian Teodor

Iuonuț Ana Maria

Opriș Gligor

Plisc Gheorghe Ioan

Kutyfalvi Kerin Gero

Ilea Liviu

Păcurariu Alexandru

Opriș Daniela

Crișan Cornel.

Împreună cu IOAN LAZĂR – candidat Președinte CJ ALBA și echipa de consilieri județeni ALDE vom atrage cele mai multe fonduri pentru comunitatea noastră.

AVEȚI ÎNCREDERE ÎN NOI! DEJA AM DOVEDIT, VOM CONTINUA SĂ SCHIMBĂM FAȚA COMUNEI NOASTRE!

IOAN LAZĂR, Candidat la PREȘEDINTIA CJ ALBA

DAN-IONEL HĂJMĂSAN, Candidat la PRIMĂRIA LUNCA MUREȘULUI

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților- Organizația Județeană Alba, cod mandatar 21200063

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTĂ: Topul județelor cu cele mai multe infectări cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Situația în 19 septembrie

Publicat

Un număr de 1.333 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, faţă de ultima raportare. România rămâne în continuare cu un număr mare de infectări.

Municipiul Bucureşti (220) şi judeţele Timiş (61), Bacău (59), Suceava (55), Ilfov (52) sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare, informează, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Cele mai puţine cazuri s-au înregistrat în judeţele Harghita (5), Bistriţa-Năsăud (8), Mehedinţi (8), Mureş (8).

Harta în format mai mare poate fi vizualizată AICI

Județ Număr de cazuri confirmate(total) / Număr de cazuri nou confirmate

Distribuţia pe judeţe a cazurilor noi, înregistrate în ultimele 24 de ore, este următoarea:

* Alba – 22

* Arad – 30

* Argeş – 12

* Bacău – 59

* Bihor – 37

* Bistriţa-Năsăud – 8

* Botoşani – 18

* Braşov – 51

* Brăila – 18

* Buzău – 15

* Caraş-Severin – 29

* Călăraşi – 9

* Cluj – 35

* Constanţa – 45

* Covasna – 12

* Dâmboviţa – 45

* Dolj – 33

* Galaţi – 9

* Giurgiu – 22

* Gorj – 20

* Harghita – 5

* Hunedoara – 16

* Ialomiţa – 12

* Iaşi – 39

* Ilfov – 52

* Maramureş – 71

* Mehedinţi – 8

* Mureş – 8

* Neamţ – 48

* Olt – 20

* Prahova – 42

* Satu Mare – 11

* Sălaj – 18

* Sibiu – 30

* Suceava – 55

* Teleorman – 28

* Timiş – 61

* Tulcea – 9

* Vaslui – 31

* Vâlcea – 11

* Vrancea – 9

* Bucureşti – 220

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă PNL: Lenuţa Bubur – Un primar întotdeauna pentru oameni! Proiecte pentru Crăciunelu de Jos

Publicat

La ultimele alegeri locale, desfăşurate în anul 2016, în comuna Crăciunelu de Jos, doamna Lenuţa Bubur era aleasă, din nou, în funcţia de primar. Unul dintre cei mai longevivi edili din judeţul Alba, Lenuţa Bubur a reuşit investiţii importante pentru comunitate, câştigând încrederea locuitorilor.

Ca un bun gospodar, aceasta a reuşit să implementeze proiecte finanţate prin fonduri locale, guvernamentale sau europene, găsind mereu cea mai avantajoasă variantă şi asigurând un echilibru între veniturile comunei şi necesităţile de dezvoltare.

În ultimii 4 ani, doamna primar Lenuţa Bubur s-a preocupat de terminarea lucrărilor de asfaltare a tuturor străzilor din comună. Pentru rezolvarea diferitelor situaţii de infrastructură cât şi a situaţilor neprevăzute, comuna a fost dotată cu un tractor cu toate utilajele necesare pentru desfăşurarea activităţilor comunale: remorcă, sărăriţă, lamă de zăpadă, cositoare.

Totodată, s-a realizat extinderea alimentării cu gaze naturale pe străzile Cloşca şi Dalas, iar în centru comunei s-a construit o parcare şi în curând toţi cetăţenii vor putea beneficia de intabularea gratuită a terenurilor din extravilanul localităţii, proiect ce se află deja în execuţie.

Pentru ca toată lumea să beneficieze de investiţii, de la cei mici până la cei mai mari, grădiniţa, căminul cultura şi primăria au beneficiat de lucrări de renovarea a clădirilor. Primăria a mai beneficiat adiţional şi de construirea şi amenajarea unei arhive.

Pentru activităţile şcolare, cât şi pentru cele sportive şi recreative, a fost construit un teren de sport sintetic în curtea şcolii, folosit atât pentru activităţile din cadrul şcolii, cât şi pentru alte activităţi sportive şi recreative. Nici terenul de fotbal natural din Luncă nu a fost uitat,  acesta beneficiind de amenajarea vestiarelor.

Unul din cele mai importate proiecte ale comunei, aflat în execuţie, este construcţia podului din beton armat peste râul Târnava, pod care îl va înlocui pe cel vechi construit din lemn. Prin acest pod, 35 de gospodării vor avea un acces mai facil spre centrul localităţii, ajutând totodată la exploatarea a peste 600 de hectare de teren agricol, aflate dincolo de râul Târnava.

Pentru următorul mandat, primarul Lenuţa Bubur propune locuitorilor comunei următoarele proiecte:

Modernizare strada 6 Martie, respectiv construirea de rigole, şanţuri betonate şi trotuare;

Modernizare iluminat public stradal cu leduri;

Înfiinţarea la nivelul comunei a unui centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice;

Amenajarea şi întreţinerea unei baze de agrement la “Apă Sărată”;

Continuarea programului de intabulare gratuită din extravilanul comunei;

Dotarea unităţilor şcolare de la nivelul comunei cu tablete pentru fiecare elev.

Ghidându-se mereu după sloganul „Să nu spui niciodată că nu se poate!”, Lenuţa Bubur îi consideră pe toţi locuitorii comunei ca pe o a doua familie.

De aceea, împreună cu preşedintele Ion Dumitrel şi cu echipele de consilieri locali şi judeţeni PNL va dezvolta în continuare comuna Crăciunelu de Jos.

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1333 de cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore. Informațiile oficiale din 19 septembrie

Publicat

Până astăzi, 19 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 111.550 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), potrivit datelor transmise sâmbătă, 19 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

89.119 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.333 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 665 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.402 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 18.09.2020 (10:00) – 19.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 42 de decese (21 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bacău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Categoriile de vârstă la care au fost înregistrate decesele

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.996. Dintre acestea, 461 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.210.071 teste.

Dintre acestea 23.030 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.305 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.725 la cerere.

Informare COVID 19 septembrie

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 1.118 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 19 septembrie.

Pe teritoriul României, 11.845 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.013 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 38.818 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 7 persoane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate