Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum recunoaștem și cum se combat știrile false și teoriile conspirației legate de COVID-19. GHID realizat de Uniunea Europeană


Publicat

f

”Nu există COVID-19”, ”medicii sunt plătiți să mintă”, ”spitalele sunt goale”, ”au dat o pandemie pentru a ne vaccina” ”Ei și Big Pharma au de câștigat”, ”sunt interese mari la mijloc”, ”media e plătită să mintă”- o serie de conspirații, teorii și fake news-uri (știri false) sunt rostogolite pe internet încă de la începutul pandemiei de coronavirus care afectează grav întreaga planetă.

În zeci de grupuri de Facebook, live-uri de la persoane fără nicio pregătire medicală, postări apărute din senin pe conturi false dar distribuite masiv, ziare on-line făcute recent, sunt susținute informații false despre COVID-19, care duc la dezinformare și automat la neglijență și răspândirea virusului. 

Pentru a diminua și combate efectul dezinformării, Uniunea Europeană și UNESCO au făcut un ghid de identificare a știrilor false și a conspirațiilor.

Primul pas este să știm ce înseamnă o terorie a conspirației: cel mai simplu și scurt răspuns este: ”credința că anumite evenimente sau fenomene sunt, cumva, manipulate din umbră de către diverse forțe obscure cu scop obligatoriu malefic și pentru a face rău populației”.

Potrivit ghidului Uniunii Europene o teorie a conspirației are șase elemente:

1 un plan secret

2 Un grup de conspiratori (de cele multe ori nu există o entitate identificabilă – sunt ”EI”, ”cei cu interese mari la mijloc”

3 ”dovezi” care susțin existența planului secret și existența ”lor”, a celor ce ”îl pun la cale”

4 Nimic nu este accidental, totul se întâmpla cu un scop ”face parte din plan”

5 Lumea este împarțită în două: cei buni și cei răi

6 Apare un țap ispășitor: ”Gates”, ”Soros” ”Big Pharma”, ”Noua Ordine Mondială”.

Cum apar teoriile conspirației și de ce

Cea mai simplă explicație este că un incident sau un eveniment care este greu de explicat la scară largă (exemplu: cum un virus din China a ajuns în Europa), este reinterpretat cât mai ușor de toată lumea. ”I-au dat drumul cu un scop”.

De cele mai multe ori, explicația vine imediat ”vor să depopuleze planeta” sau ”vor să facă bani mulți de pe  urma medicamentelor”.

Pentru o bună parte a cetățenilor este mai acceptabilă ideea că cineva a făcut ceva, pentru un scop malefic, decât să conștientizeze că planeta se confruntă cu o pandemie și cu un virus nou, despre care încă nu se știu foarte multe lucruri.

Cum prind rădăcini și se transformă în fake-news

Specialiștii în dezinformare și teorii ale conspirației ai UE arată că după ce informația falsă a fost făcută publică este luată ca atare de persoane, fără a mai fi verificată. Automat, vor apărea și cei care aduc ”dovezi”, (în contextul pandemiei de coronavirus: ”cunoști pe cineva infectat?” ” de ce nu dau live din spitale să vedem adevărul”).

Mai mult, lipsa autorităților de a comunica date și cifre este o altă ”dovadă” exemplu: la începutul pandemiei de COVID-19 în România, Grupul de Comunicare Strategică nu a comunicat cazurile pe județe, ci doar o statistică națională. A fost de ajuns pentru adepții teoriei consiprației să ia acestă scăpare a autorităților drept ”dovadă”  – ”nu comunica pentru că nu există”.

De ce se propagă știrile false

De cele mai multe ori, cum este în cazul pandemiei de COVID-19, oamenii acceptă orice informație și mai mult cred că sunt reale, fără a mai pune întrebări sau a căuta și alte surse de informare.

 

Mai mult de atât, majoritatea persoanele răspândesc mai departe aceste teorii În schimb, alte persoane fac acest lucru doar cu scopul de a provoca sau de a manipula în vederea obținerii unor beneficii politice, financiare etc.

Cum trebuie verificată o informație, care cel mai probabil este o frântură dintr-o teorie a conspirației sau o știre falsă

Autorul: Specialiștii UE spun că, în primul rând, trebuie verificat autorul unui astfel de articol. Cine este cel care vorbește despre coronavirus? Dacă este o persoană cunoscută în domeniul medical ( profesorul Molnar Geza – virusolog și epidemiolog, profesorul Alexandru Rafila – membru OMS) pot fi luați ca surse credibile. Dacă este o simplă persoană care face un live pe Facebook din bucătărie, sau un șofer de TIR care se află tot în live, cel mai probabil răspândește o știre falsă.

Surse: cine comunică – dacă informația vine din partea Guvernului: Președinte, Ministrul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică, Direcția de Sănătate Publică este o informație oficilă.

EXEMPLU: Informarea zilnică de la ora 13.00: cazurile la nivel județean sunt comunicate de DSP Alba, iar cele la nivel național de Grupul de Comunicare Strategică. Datele sunt preluate de ziarele județene întocmai cum au fost comunicate de cele două entități. 

Mai mult sursele citate trebuie, de asemenea, să fie credibile, iar informațiile publicate să fie susținute și confirmate și de către alți oameni de știință. De asemenea, informațiile trebuie să fie confirmate și din surse independente (site-uri specializate în așa-numitul „fact checking” – verificarea surselor, a „faptelor” etc.)

 

”Tonul” știrii, cum este prezentată – Dacă autorul începe cu ”lasă că știu eu mai bine”, ”sursă sigură 100%”, persoana respectivă pune întrebări în loc să dea răspunsuri, ”demonstrează” cine este în spatele pandemiei, știe ce urmează să se întâmple, folosește imagini care nu au legătură cu informația – cel mai probabil dezinformează.

Cum se pot combate știrile false și teoriile conspirației

Verifică autorul – ziare online: este un ziar județean cunoscut? oferă informații și știri zilnice? are informații conform cu realitate? citează surse autorizate (DSP, Guvern, IPJ, ISU) – atunci are informații credibile. La fel și în cazul ziarelor naționale.

Dacă e publică, informația apare în mai multe locuri: folosește motoare de căutare (Google) pentru a căuta și alte ziare care au scris despre subiectul respectiv.

Nu da ”share”, ”distribuie” la postările de pe Facebook sau alte site-uri de socializare care au elementele unei posibile știri false. Verifică orice informație.

Sâmbătă, 29 august, la nivelul județului Alba au fost confirmate pozitiv 18 persoane cu noul coronavirus. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 1101 de îmbolnăviri. 860 persoane vindecate au fost declarate vindecate. Din păcate s-au înregistrat 43 de decese cauzate de noul virus.

sursă: https://ec.europa.eu/   

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN1 Sebeș – Sibiu, lângă Cristian. Impact între un TIR și un autoturism. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut joi seara pe DN1 Sebeș-Sibiu, lângă Cristian. Un bărbat este în stop cardio-respiratoriu, fiind aplicate manevre de resuscitare.

Potrivit IPJ Sibiu, politiștii rutieri care au ajuns la fata locului au constatat că în accident au fost implicate un autoturism și un ansamblu TIR.

Potrivit ISU Sibiu, șoferul autoturismului a fost rănit grav. Se afla în stop cardio-respirator și se efectuau manevre de resuscitare.

Au mai fost rănite două persoane – o femeie și șoferul TIR-ului.

TIR-ul transporta cartofi.

La fața locului intervin echipaje de poliție, de descacerare și SMURD.

sursă foto: sibiuindependent.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii de energie trebuie să refacă facturile eronate în termen de 15 zile. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

contor curent gaz

A fost publicată Ordonanța de urgență privind refacerea facturilor eronate la energie și gaze naturale. Conform Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile.

Potrivit Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adică începând de astăzi. Nu vor fi percepute penalități.

Ordonanța adoptată de Guvern introduce prevederi noi legate de refacerea facturilor emise eronat de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, adică fără respectarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021— 2022.

Debranșarea ori sistarea serviciilor nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022

Un prim articol introdus în Ordonanța publicată astăzi în Monitorul Oficial se referă la interdicția debranșării ori sistării serviciilor pentru următoarea perioadă de timp, o măsură luată de autorități pentru a preveni posibile abuzuri din partea furnizorilor de energie și gaze.

„Debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a) nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.”

Virgil Popescu: termenul de 90 de zile începe din iunie 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că termenul de 90 de zile începe să curgă după sfârșitul lunii iunie 2022, când se fac recalculări.

Așadar, debranșarea și sistarea serviciilor pentru consumatori nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Alte măsuri prevăzute în Ordonanța de urgență:

– (1) Pe perioada aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, emitenții facturilor de energie și/sau gaze naturale întocmite cu încălcarea prevederilor art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligați, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora.

Pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Facturile prevăzute la alin. (1) vor fi recalculate și emise fără penalități.

(3) Se suspendă executarea obligației de plată a facturilor în curs de recalculare, până la emiterea noilor facturi cu respectarea dispozițiilor legale prevăzute la art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul ia măsuri: se interzice debranșarea inclusiv pentru consumatorii care deja au restanțe

„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și de asemenea pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările”, a spus acesta.

Ministrul mai spune că de interzicerea debranșării vor beneficia si consumatorii care deja înregistrează restanțe la facturi.

„Toți consumatorii casnici, nu doar cei vulnerabili, pe perioada de aplicare a acestei legi, vor beneficia de interzicerea debranșării. Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru și efectiv doar celor cărora li se întâmpla lucruri si nu pot sa-si plătească facturile. Și perioada de aplicare se va extinde cu încă 90 de zile după finalizarea acestei scheme de ajutor, finalizarea legii, așa cum a fost și data trecută în lege.”, a declarat ministrul.

Care este perioada de aplicare a legii

„Perioada de aplicare a legii, dacă nu mă înșel, ținând cont că până în 31 iunie se refac si se recalculează facturi, cred că este 31 iunie. Cu certitudine este până în 31 martie, dar până la 31 iunie furnizorii recalculează facturi. Este text în lege, chiar nu mai țin minte exact.”, a spus Virgil Popescu.
Clienții nu mai sunt nevoiți să contacteze furnizorii

Ministrul Energiei a precizat că în Ordonanța de urgență s-a stipulat clar că furnizorii au obligația de a reface facturile emise eronat. Așadar, nu mai este necesar pentru consumatori să facă reclamație la furnizori, decât în situația în care furnizorii nu respectă legile prevăzute în Ordonanță.

„Dacă nu se întâmplă, clienții ar trebui să facă reclamație la furnizori. Dar eu cred ca toți furnizorii vor reface facturile, pentru că e un semnal puternic dat de premier săptămâna trecută.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Flubot, o variantă de malware pentru Android care fură informații sensibile, se propagă prin sms către utilizatori din România

Publicat

telefon mobil

În ultimele zile, echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică a primit notificări de la utilizatori din România care au primit mesaje de tip SMS, nesolicitate, în care erau informați că ar urma să primească un pachet prin curier rapid.

În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori.

Acest atac conține și o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android.

Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat (DHL) și furnizează un link pentru instalarea unei aplicații de urmărire a comenzilor.

De fapt, utilizatorul nu instalează o aplicație legitimă, în realitate pe dispozitiv instalându-se o variantă de malware denumită Flubot.

Nu este prima dată când acest tip de atac vizează utilizatori din România. Flubot este o variantă de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android.

Această variantă de malware pentru terminalele mobile are rolul explicit de a extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare.

Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam.

În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime, FluBot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat.

Sursă: Cert.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezidenții care nu susțin examenul de specialist vor putea fi angajați în anumite spitale. Care sunt condițiile. PROIECT, la MS

Publicat

Medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist vor putea fi angajați în spitalele care au deficit major de personal, doar pe perioadă determinată, de cel mult un an de la finalizarea rezidențiatului, potrivit unui proiect publicat în dezbatere publică, marți, de Ministerul Sănătății.

Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost publicat în dezbatere marți, 18 ianuarie, de Ministerul Sănătății.

„Medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic și salarizarea corespunzătoare ultimului an de pregătire, în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, prevede documentul.

Potrivit notei de fundamentare, printre schimbările preconizate se numără accesul la examenul de specialist pentru rezidenții detașați în alte unități sanitare care au întrerupt stagiul în care se aflau în baza Ordinului comandantului acțiunii, pe perioada stării de urgență, respectiv a stării de alertă instituită pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-Cov2.

Proiectul prevede, de asemenea:

  • rezolvarea situației absolvenților de medicină, promoții anterioare anului 2005, care nu dețin un titlu de specialist, fiind în prezent încadrați ca medici de medicină generală în servicii de ambulanță, UPU/SMURD, cabinete școlare etc.
  • reducerea cheltuielilor bugetare prin reglementarea mai exactă a perioadei de finanțare de la bugetul statului a cheltuielilor de personal în scopul formării de specialiști care să ocupe posturile vacante din unitățile sanitare
  • creșterea calității pregătirii rezidenților de la domeniul medicină dentară și domeniul farmacie prin reducerea supraaglomerării unităților de pregătire și corelarea numărului de rezidenți cu numărul de profesori/îndrumători de formare
  • punerea în aplicare a politicilor privind creșterea gradului de digitalizare prin introducerea „caietului de monitorizare” în format electronic
  • se realizează o ciclicitate în ceea ce privește revizuirea curriculumurilor de pregătire, în acord cu progresul științei
  • prin impunerea unei vârste maxime de prezentare la concursul de rezidențiat, rețeaua de asistență medicală, în primul rând cea publică, ar mai putea beneficia de serviciile medicilor specialiști, medicilor stomatologi specialiști și farmaciștilor specialiști cel puțin un număr de ani egal cu durata medie de pregătire prin rezidențiat
  • să dă posibilitatea ca medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist să poată fi încadrați cu contract individual de muncă pe durata determinata de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic și salarizarea corespunzătoare ultimului an de pregătire, în unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal, având în vedere contextual epidemiologic actual
  • este necesară reglementarea de urgență a situațiilor privind schimbarea specialității pentru rezidenții pe loc care din motive obiective nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidențiat

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate