Economie
Cum se dau premiile pentru personalul ANAF, în 2018. Sursele pentru cota din sancţiunile aplicate de Fisc
Din acest an, ANAF poate da premii angajaţilor din amenzile pe care le dau în urma controalelor. A fost reglementată înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, prin care se poate reţine o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF.
Citește și : Primăria Alba Iulia a semnat contractul pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal. Vezi care sunt TARIFELE
Veniturile proprii astfel obţinute se utilizează pentru acordarea de premii personalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
“Creşterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizată prin creșterea presiunii fiscale asupra mediului economic și/sau al cetățenilor”, ceea ce “impune intensificarea eforturilor de creștere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat”, obiectiv pentru a cărui realizare “este necesară introducerea unui sistem de cointeresare a personalului din cadrul ANAF care participă la obținerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei creșteri semnificative și constante a veniturilor colectate”, motivează semnatarii iniţiativei.
Este posibil astfel să se înăsprească seria controalelor la mediul de afaceri, cu o mare probabilitate la întreprinderile mici şi microîntreprinderi.
Cum se adună banii de premii
Cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând:
– impozite, taxe și contribuții, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
– obligații fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
– valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor ale ANAF;
– repararea prejudiciului material și sume confiscate prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.
Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exercițiu financiar, cu condiția ca actele prin care au fost stabilite sumele respective să rămână definitive în sistemul căilor de atac în același exercițiu financiar.
OG 116/2017, ce reglementează cele de mai sus, a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 29 decembrie.
sursă: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News