EDUCAȚIE
Cum se face calcularea salariilor pe luna mai, pentru angajații din Învățământ. Precizări ale Ministerului Educației
Statele de plată ale salariilor din Învățământ se întocmesc pe baza timpului efectiv lucrat. Este de responsabilitatea directorilor școlilor să verifice condica de prezență, în funcție de care se vor calcula salariile.
Cei trei secretari de stat pe învățământul preuniversitar, Sorin Ion, Florian Lixandru și Zoltan Kallos, au semnat joi, 8 mai, o adresă potrivit căreia salariile profesorilor pe luna mai se calculează în funcție de orele lucrate efectiv.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis tuturor Inspectoratelor Școlare Județene o serie de precizări pentru a se asigura că plata cadrelor didactice se va face corect.
„Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate şi în concordanţă cu documentele din care rezultă atât prezenta la unitatea de învăţământ, cât si desfăşurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.
Inspectoratele şcolare judetene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
De asemenea, vă rugăm să vă asigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, scrie la finalul adresei Ligia Deca către inspectoratele școlare și directorii unităților de învățământ.
Joi, 8 iunie, a fost a 11-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. Mii de profesori, elevi și părinți au protestat în țară la Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila sau Cluj. 20.000 de angajați din Educație vor ieși vineri la marș în București.
Greva generală în școli a început luni, 22 mai. Zilele de 1-2 iunie și 5 iunie au fost zile libere legale în sectorul public și s-au acordat și plătit tuturor angajaților, indiferent dacă au fost în grevă sau nu, notează Edupedu.ro.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat adoptarea unei declarații a Guvernului, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a spus că declarația respectivă răspunde cererii sindicatelor și angajaților aflați în grevă generală din Educație de a avea garanții sub forma unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Decizia nu este, însă, un act normativ, ci un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact asupra populației sau angajaților din Învățământ, mai notează sursa citată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.