Eveniment
Cum se pierde peste un miliard de euro. De ce se joacă România cu eliminarea pensiilor speciale
Reforma a pensiilor „speciale” în forma cerută de Comisia Europeană este prezentată românilor ca o „decizie radicală” de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Reformei se opune și premierul Nicolae Ciucă, cel care nu consideră că pensiile militarilor și ale angajaților din structurile de forță ale statului, ar fi ”speciale”.
Asta în condițiile în care chiar premierul are o pensie specială de 18.000 de lei.
Factura pentru România se va ridica la peste un miliard de euro, bani din PNRR.
Sunt tot mai multe semnale că România este gata să renunțe la banii europeni, pentru a menține avantajele pentru anumite categorii de pensionari.
Marcel Boloș admite într-un interviu că România riscă să piardă peste un miliard de euro dacă ignoră jalonul din PNRR, potrivit Europa Liberă.
Potrivit publicației, săptămâna viitoare, reprezentanți ai Comisiei Europene vor veni în România pentru a discuta pe această temă cu guvernul român.
VIDEO: Top 3 cele mai mari pensii speciale din Alba. La polul opus, aproape 21.000 de persoane din județ supraviețuiesc cu pensia minimă
Marcel Boloș spune că dacă s-ar respecta ceea ce scrie în PNRR, atunci jumătate din pensiile de serviciu din România s-ar înjumătăți ca valoare.
Este vorba, conform ministrului, de aproximativ 250 de mii de pensii aflate în plată la acest moment.
Ezitarea autorităților române poate fi descifrată și prin prisma influenței majore pe care o au serviciile de informații, justiția și alte structuri de forță în lumea politică din România.
În ultimii ani, influența acestora a fost tot mai evidentă: de la amplasarea unor personaje cu legături în serviciile secrete în puncte cheie, la intenția de a impune niște legi ale siguranței naționale cu prevederi extreme și până la ”protecția socială” a angajaților din structurile de forță, scoși la pensie extrem de devreme și cu pensii imense.
Calendarul PNRR și reforma pensiilor speciale
Cererea de plată nr. 3, care include și reforma pensiilor speciale, trebuie depusă la Bruxelles până la finalul lunii iunie 2023.
Comisia Europeană are două luni pentru analiză și formularea unor obiecții (deci septembrie 2023)
Discuțiile tehnice între Comisia Europeană și autoritățile române se poate prelungi încă 2-3 luni (cum e cazul cu actuala cerere de plată nr. 2), deci maxim decembrie 2023.
În cazul în care Comisia Europeană decide că România nu a îndeplinit jalonul reformei, ia decizia de a suspenda plata, ceea ce înseamnă că România are blocați suma decisă de Comisie pe baza unui algoritm precis.
Cel mai probabil termen ar fi ianuarie 2024. Iar Marcel Ciolacu, ca premier la acel moment, va avea o problemă majoră de imagine
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 25.03.2023 at 16:59
Ce problemă de imagine să aibă Ciolacu ? Un neavenit, impus la şefia PSD de cei care conduc Romania începând cu anul 1990. Dacă se merge în continuare cu astfel de habarnişti riscăm să luăm locul Bulgariei şi să afundănm tot mai mult în dezastru. Să sperăm totuşi că americanii vor şti să intervină până nu e prea târziu, că securicii ne termină de vii.
John
duminică, 26.03.2023 at 08:43
Adevarul este unul singur: toți politicienii romani se tem de judecători, procurori, SRI, SIE, Politie pentru ca într-un fel sau altul sunt vulnerabili. Din cauza asta nu se elimina pensiile speciale. Din cauza asta avem si un control civil de forma asupra serviciilor secrete care pun pe cine vor ele in comisiile de control din parlament.
Deci niciun guvern si niciun parlament nu va avea curaj sa le elimine privilegiile. Doar o mișcare populară masiva mai poate face asta. Manisfestatii in toată țara așa cum a fost împotriva ordonanțele lui Dragnea. Asta dacă romanii își dau seama ca din cauza politicienilor si a statului capturat de servicii vor pierde miliarde de euro cu care s-ar putea face spitale, scoli si autostrăzi. Dar cineva trebuie sa-i trezească. Și se pare ca a rămas doar presa cu misiunea asta. Succes!