Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se sărbătorea 23 august la Alba Iulia și în țară. Amintiri din Epoca de Aur: ”Ridicam cartonașul și ieșea Trăiască Pacea”


Publicat

2

Ziua de 23 august a rămas în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, atunci când festivitățile dedicate întoarcerii armelor împotriva Armatei Germane, în al doilea Război Mondial, deveneau de fapt unele în „cinstea” lui Nicolae Ceaușescu.

La Alba Iulia, trei locuri erau dedicate acestui tip de sărbători: Stadionul Cetate, unde să puneau în scenă regii complicate cu mii de oameni, strada din fața blocurilor M, peste pasaj, unde erau defilările și uneori zona din fața Muzeului Național al Unirii, unde se simulau spectacole artistice.

”Pe stadion aveam niște chestii colorate în mână, cartonașe am impresia, nu mai știu din ce erau confecționate. Ne aliniau, mâna pe umărul celui din față și ne ziceau cu ce parte să o ridicăm și din mulțimea aceea de oameni și pancarde se forma un mesaj.

Amintiri din Epoca de Aur

Ridicam cartonașul și ieșea: Trăiască pacea, Ceaușescu pace… cei de la școala mea le aveam pe astea cu pacea. Alții aveau alte mesaje. Făceam repetiții zile întregi ca să ne sincronizăm” spune Sebastian C. fost elev al Școlii Nr. 7.

Sărbătoare pe platoul romanilor

”Am fost la repetiții toată luna august. Țin minte că făceam de la 9 la 12 pe pasaj, pe lângă parcul din Cetate. Aveam niște cartoane colorate, le purtam deasupra capului și mergeam pe stradă. Nu puteai lipsi că se strica totul. Totuși, n-am mai prins parada pentru că am plecat cu părinții la mare și altcineva mi-a luat locul. Mi-a părut cumva rău, o luam ca pe o joacă. Era 1989” este mărturia unui alt elev al perioadei.

Paul Mureșan era în 1988 pionier și elev la Alba Iulia. Atunci ar fi trebuit să apară la televizor ca membru al unui cor, deși nu știa să cânte și nu cunoștea versurile.

”În fața Muzeului, am făcut playback comunist. Știți cum e? Era muzică de  cor și noi trebuia să cântăm. De fapt, să pară că o facem. Era anul 1988 când am participat la o filmare a TVR.

Ne-au aliniat au pus muzică și ne strigau să deschidem gurile larg, să pară că știm versurile. Partidul, Ceaușescu, România și Iancule mare, Iancule tare. Astea două melodii”. Filmarea nu a fost difuzată niciodată.

”Țin minte o senzație puternică de sete. Era foarte cald și trebuia să îi ducem pe copii la aceste prostii megalomanice. Era vacanță de vară, erau la bunici sau cu părinții și noi trebuia să îi adunăm. Se conta pe numere mari, să se vadă că toată suflarea, de la mic la mare, îl iubește pe ”tovarășul”.

Să dăm bine… Ne filmau și cei de la partid sperau să iasă bine, să prindem și noi 2-3 secunde la montajul TV dedicat zilei. Nu știu să fi apărut și noi vreodată” spune fosta profesoară Maria Perța.

Ziua de 23 august era sărbătoarea națională a României înainte de 1989. Pentru demonstrațiile de pe stadioanele și bulevardele fiecărui oraș din țară, se muncea enorm sub directa îndrumare a câte unui tovarăș local cu aptitudini artistice.

Elevii, artiştii, dar şi muncitorii din uzine, cu toţii erau obligaţi să participe la demonstraţiile în cinstea cuplului dictatorial de pe 23 august.

23 august, Ziua Națională a României în perioada comunistă

23 august este important din două puncte de vedere pentru români. Pe 23 august 1939 se semnează la Moscova celebrul pact Ribbentrop-Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregăteşte şocul psihologic din vara anului 1940 pentru români.

În al doilea rând, pe 23 august 1944, România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii.

Semnarea unui pact între Germania nazistă şi URSS, în 23 august 1939, a dus la declanşarea celei de a doua mari conflagraţii mondiale, iar, prin protocolul său secret, la ruperea Basarabiei din trupul României.

Schimbarea de alianţă a României, din 23 august 1944, avea să scurteaze războiul şi să readucă Transilvania de Nord în graniţele ţării, această zi devenind sărbătoare naţională comunistă, cu semnificaţie puternic ideologizată.

Era vorba, de fapt, de o înţelegere între Hitler şi Stalin de a împărţi ceea ce rămasese neocupat sau neîmpărțit în Europa Centrală şi de Est, aşa cum stipula un protocol adițional secret care viza teritorii din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia şi prin care URSS îşi accentua interesul pentru Basarabia.

„Măcelarii Europei, ameţiţi de băutură, îşi jucau rolurile, îmbrăţişându-se cu tandreţe şi clătinându-se pe picioare. În întregime, ei se înfăţişau ca un grup de gangsteri rivali, care avuseseră şi înainte de împărţit ceva, şi acum puteau să o ia de la capăt, fiind profesioniști ai aceloraşi afaceri”, astfel descria momentul semnarii pactului istoricul Paul Johnson.

Ca urmare a protocolului adiţional secret, URSS a transmis României, la data de 28 iunie 1940, un ultimatum: i se dădeau 48 de ore pentru a evacua Basarabia şi nordul Bucovinei, în caz contrar URSS îi declara război.

România a cedat, fără luptă, şi trupele sovietice au intrat în teritoriile cerute, dar şi în Ţinutul Herţei, nemenționat în ultimatum.

România a intrat în război în iunie 1940, iar din 1941 Basarabia s-a întors în componenţa statului român timp de încă trei ani, pentru ca după 1944 să revină URSS-ului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Vasili

  luni, 23.08.2021 at 10:36

  DISCIPLINĂ-RESPECT-PUNCTUALITATE,într-un cuvât FRUMOS.
  Ce știu tineri din ziua de azi??
  Destrăbălare,lipsă de respect (clar dacă nu le-a vorbit nimeni ,,părinții” de acest …respect)educație nici vorbă,alcol,sex,țigări,scandaluri.
  Într-un cuvănt N I M I C
  Este dureros dar aceasta este realitatea;
  -,,TINERI DIN LUMEA A 3″
  Țineți-o (tineretul) tot AȘA

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevii din Câmpeni și Sebeș au aflat de la polițiști cum să prevină violența în școli, în familie și pe internet

Publicat

Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba despre siguranță. Acțiunile informativ-preventive, în unitățile de învățământ, vor continua pe toată durata noului an școlar, a transmis IPJ Alba.

În săptămâna 20-24 septembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au desfășurat activităţi informativ-preventive la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială Câmpeni și la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni.

Alături de specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba, polițiștii de la prevenire au susținut lecția siguranței la Liceul Tehnologic Sebeș.

Elevii au fost provocaţi la dezbateri care au vizat prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ şi în mediul intrafamilial, prevenirea pornografiei infantile și a traficului de persoane, prevenirea traficului şi consumului de droguri, prevenirea riscurilor din mediul online şi nu în ultimul rând siguranța rutieră.

Poliţiştii le-au oferit tinerilor explicaţii legate de bullying, modalităţile de prevenire a victimizării precum şi recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte într-o astfel de situaţie, atât de pe poziţia de victimă cât şi de pe cea de martor.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie de 102 ani și fiica sa de 80 de ani din Alba s-au vindecat de COVID. Ambele femei au fost vaccinate

Publicat

”Nana Ană” o femeie de aproape 102 ani din Sâncel, dar și fiica sa de 80 de ani s-au vindecat de COVID.

Cele două femei au fost externate vineri, 24 septembrie din Spitalul Municipal Blaj, informează agerpres.ro. 

Ana Oniga este cea mai  în vârstă persoană din comuna Sâncel. Femeia s-a născut în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia.

În comuna Sâncel, momentan se înregistrează cea mai mare rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din judeţul Alba.

Ambele femei erau vaccinate. Ele au fost internate timp de 9 zile în spitalul din Blaj, la Secţia Infecţioase, însă, în final, au reuşit să învingă boala. Informaţia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de către primarul comunei Sâncel, Ilie Frăţilă.

Născută în 1 decembrie 1919, la un an după Marea Unire de la Alba Iulia, Ana O., care locuieşte în Sâncel alături de fiica şi ginerele său, nu s-a confruntat până acum cu probleme majore de sănătate.

„Nana Ană”, cum i se spune, este cea mai vârstnică persoană din satul de lângă Blaj. La împlinirea vârstei de 100 de ani, femeia a fost felicitată de către primarul din Sâncel, care i-a înmânat o diplomă, în semn de apreciere, un buchet de flori şi un tort de ciocolată, precum şi de preotul paroh, Vasile Brumar, care i-a oferit o icoană.

sursă: Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi politicieni din Alba, pe lista premierului pentru Biroul Executiv al PNL. Cu cine se prezintă Cîțu la alegerile de sâmbătă

Publicat

 Confruntarea care a împărțit în ultimele luni PNL în două tabere se va termina sâmbătă, 25 septembrie. Dacă Florin Cîțu va câștiga sâmbătă alegerile interne în detrimentul actualului președinte PNL, Ludovic Orban, Biroul Executiv al partidului va fi alcătuit din patru prim-vicepreședinți, un secretar general, 24 de vicepreședinți pe domenii și regiuni.

Lista susținută de Florin Cîțu pentru componența Biroul Executiv National al PNL a fost prezentată joi, 23 septembrie, de Hotnews.ro.

Pe lista se regasesc si doi oameni politici din Alba: deputatul de Alba Florin Roman care este trecut pe listă cu propunerea de a fi ales vicepreședinte PNL pe probleme de administrație și europarlamentarul originar din Ocna Mureș, Rareș Bogdan.

Cel din urmă va ocupa poziția de prim-vicepreședinte PNL dacă Florin Cîțu caștigă sâmbătă alegerile.

În timp ce pe lista lui Florin Cîțu se regăsesc două persoane din Alba, pe lista lui Ludovic Orban nu figurează nici un politician din județ.

Lista integrală are următoarea componență:

Dan Vîlceanu (secretar general),

Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinte),

Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte),

Gheorghe Flutur (prim-vicepreședinte),

Lucian Bode (prim-vicepreședinte),

Nicolae Ciucă (vicepreședinte),

Alexandru Muraru (vicepreședinte),

Alin Nica (vicepreședinte),

Alin Tișe (vicepreședinte),

Cristian Bușoi (vicepreședinte),

Robert Sighiartău (vicepreședinte),

Daniela Câmpean (vicepreședinte),

Sorin Cîmpeanu (vicepreședinte),

George Stângă (vicepreședinte),

Pavel Popescu (vicepreședinte),

Gheorghe Falcă (vicepreședinte),

Virgil Popescu (vicepreședinte Economie),

Mircea Fechet (vicepreședinte Mediu),

Florin Roman (vicepreședinte Administrație),

Monica Anisie (vicepreședinte Români de Pretutindeni),

Alina Ghorghiu (vicepreședinte Grupuri Vulnerabile și Minorități),

Adrian Cozma (vicepreședinte Tineret și Sport),

Ionel Bogdan (vicepreședinte Nord Vest),

Nelu Tătaru (vicepreședinte Nord Est),

Ciprian Dobre (vicepreședinte Centru),

Marcel Vela (vicepreședinte Vest),

Gigel Știrbu (vicepreședinte Sud Vest),

Silviu Coșa (vicepreședinte Sud Est) și Hubert Thuma (vicepreședinte București – Ilfov).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Apă potabilă, toalete ecologice și buletine pentru mai multe familii care locuiesc în zona Talciocului din Alba Iulia

Publicat

Aproape de 40 de familii care trăiesc în zona modulelor de pe strada Gheorghe Șincai, din Alba Iulia, au de vineri, 24 septembrie, acces la apă potabilă.

Mai mult de atât, în zonă au fost amplasate și mai multe toalete ecologice. 

În zona respectivă a fost instalată o cișmea de apă. De la cișmea se vor putea alimenta pentru consum toate familiile care locuiesc atât în cele 11 module amplasate de primărie, cât și în construcțiile din zonă.

Cel care s-a implicat activ în amplasarea cișmelei și a toaletelor ecologice este Călin Pădurean, liderul Partidului Phralipe al Romilor.

Pe lângă că a făcut formalitățile pentru a aduce apă potabilă în zonă, Călin Pădurean s-a ocupat și ca persoanele care stau în zonă să își facă buletine. Mare parte dintre cei care locuiesc acolo au buletine provizorii, însă de acum își vor putea face acte de identitate pe adresa la care sunt amplasate modulele.

Până în prezent, opt persoane din zonă și-au făcut buletin.

Călin Pădurean a precizat că pe viitor în zonă vor fi amplasate încă 12 module de către Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate