Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se va face sacrificarea mieilor de Paște. Condițiile în care pot fi cumpărați direct de la fermă, prin derogare

Publicat

Pentru al doilea an la rând, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că oierii au posibilitatea să ceară derogare de la abatorizarea ”clasică” a mieilor pentru Paște și să solicite o autorizare pentru sacrificare și vânzare din fermă.

Fiecare cerere a fermierilor este analizată la nivel local și aprobată mai ales ales dacă exploatația se află într-o zonă cu restricții de circulație din cauza pandemiei.

Oamenii se vor putea aproviziona pentru uz propriu direct din fermele crescătorilor, fără însă a putea comercializa mai departe carnea cumpărată. 

Potrivit agrointel.ro, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat că mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, în acest an, dar numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar.

”Pentru acele județe unde nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, iar primăriile nu au organizat un centru de sacrificare și nu au putut veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar, doar pentru perioada respectivă, de sacrificare la nivelul fermelor”, a declarat președintele ANSVSA.

În ce condiții se pot sacrifica mieii la ferme

Pentru ca sacrificările să fie permise în fermă, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condiții de protecție și bunăstare a animalelor.

”Se face o analiză de risc de către Direcția Sanitară Veterinară, se merge la ferma respectivă, pentru că dacă avem o situație în care în această pandemie 2-3 localități sunt în cod roșu, sunt izolate, oamenii nu se pot deplasa, deci această derogare este dată pentru situația excepțională în care ne aflăm, dar nu vom face rabat de la protecția și bunăstarea animalelor pentru că nu ne putem permite.

Lucrurile se vor face la fel, sub supraveghere sanitar-veterinară, vor solicita prezența unui medic veterinar, și acel spațiu va fi destinat numai mieilor din ferma respectivă.

Crescătorii pot face acest lucru numai dacă își vor amenaja aceste spații. Și aici va fi tot ștampila rotundă și, la fel, carnea respectivă este destinată numai consumatorului final, deci va merge cu ea acasă și atât pentru că el deja are de respectat niște restricții, nu poate ieși din localitate”, a declarat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, pentru agrointel.ro.

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, a vorbit însă și despre celelalte două moduri în care pot fi sacrificați mieii de Paște.

Acesta a spus că sacrificarea mieilor se poate realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, dar și în centre amenajate și autorizate temporar.

Sacrificarea mieilor de Paște în abatoare autorizate

În acest moment în România există un număr de 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar carcasele care provin de la astfel de abatoare poartă marca de sănătate ovală și pot fi comercializate atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, cât și în schimburi intracomunitare.

”Sunt și județe care nu au abatoare, dar sunt și județe care au 4-5 abatoare.

Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală, toate aceste carcase se pot comercializa atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, peste tot, inclusiv în schimburile intracomunitare”, a arătat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

Sacrificarea mieilor de Paște la puncte autorizate temporar

Potrivit președintelui ANSVSA, crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de spații fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai.

Fermierii trebuie să știe însă că în aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final.

” Aceste spații amenajate temporar se vor face și se vor organiza de către autoritățile locale.

Deci, o autoritate locală – o primărie consideră că poate să îndeplinească niște cerințe care sunt prevăzute de legislație și aici am spus foarte clar că atunci când se va face evaluarea acelui spațiu, acelei zone, acelei piețe unde vor fi autorizate temporar, această zonă va trebui să îndeplinească atât cerințe de igienă cât și cerințe de protecție a animalelor, de bunăstare a animalelor”, a explicat șeful ANSVSA.

”În aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă, cu indicativul județului și cu un număr, iar carcasa rezultată de aici nu va putea fi comercializată către magazine, carmangerii, hipermarketuri.

Deci, dacă consumatorul final vrea, își alege mielul, acesta este sacrificat, este examinat, un medic veterinar este permanent acolo și am impus ca și sâmbăta și duminica să fie un program de permanență între orele 7:00 dimineața și orele 17:00”, a mai spus dr. Robert Chioveanu.

Carnea de miel, comercializată doar cu ștampilă

Reprezentantul ANSVSA a subliniat că este esențial ca toată carnea de miel care se pune pe piață să fie expertizată sanitar-veterinar, iar tipul de ștampilă indică modul în care se poate face comercializarea.

În cazul sacrificărilor la nivelul fermei, ștampilarea rămâne obligatorie, cu ștampilă rotundă.

”Dacă este marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict doar consumatorului final, deci clientul ia carcasa și merge acasă și o consumă acasă, deci nu poate să mai vândă în altă parte.

Aceasta este ca o derogare și este o măsură pe care am luat-o pentru ca pe această perioadă de două săptămâni să putem să asigurăm această necesitate pentru că oamenii nu se mai pot deplasa, sunt interdicții de mișcare”, a explicat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

De precizat că pentru autorizarea centrului de sacrificare la nivelul fermelor nu există un termen limită, însă crescătorii trebuie să țină seama de timpul scurt rămas până la Paște.

Sacrificarea mieilor în județul Alba

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

La nivelul județului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații nonprofesionale sacrificați în abatore pot fi comercializați de catre proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final.

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în “Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilitati de catre reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare.

În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);

Potrivit reprezentanților DSVS Alba, deocamdată nimeni nu au fost înființate puncte temporare de sacrificare și nici un crescător nu a cerut o derogare pentru sacrificarea la fermă. 

Ce vor verifica reprezentanții DSVSA

Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;

Carnea mieilor sacrificați în centrele temporare nu poate fi comercializată în hale, supermarketuri și magazine

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

Sunt obligatorii măsurile specifie de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substantelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.

Foto: Alba24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax