Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cupru Min Abrud a blocat cu beton galeria care a poluat, anul trecut, râul Arieș cu steril toxic

Publicat


Fosta galerie de evacuare sonde inverse din iazul de la Valea Şesei, din cauza căreia, în 3 aprilie 2017, s-a produs o poluare accidentală pe pârâul Valea Şesei cu un amestec de apă și steril, ce a ajuns până în râul Arieș, a fost închisă cu un bloc de beton, pentru a se evita producerea unui incident asemănător, a anunţat compania Cupru Min Abrud.

Vezi și FOTO-VIDEO: POLUARE gravă în Apuseni. Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş după ce a cedat o sondă

Închiderea suplimentară a constat în construcţia unui bloc de beton-dop pe traseul fostei galerii de evacuare, calculat să reziste la presiunea exercitată de exfiltrat şi steril în cazul în care scurgerea acestora din galerie este complet blocată şi galeria abandonată intră sub presiune, se menţionează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a companiei.

 

Citește și Explicaţii de la compania Cupru Min despre poluarea accidentală de la Valea Şesii. De ce a ajuns sterilul toxic în râul Arieş

„Cupru Min SA Abrud a făcut recepția lucrărilor de închidere a fostei galerii de evacuare sonde inverse din iazul de la Valea Șesei și va continua procesul de monitorizare a apelor reziduale.

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc recepția lucrărilor de construcție aferente investiției <Închidere suplimentară a fostei galerii de evacuare sonde inverse, pentru o mai bună siguranță în funcționarea iazului Valea Șesei>, lucrări executate în cadrul contractului încheiat între Cupru Min SA Abrud și SC Hidroconstrucția SA București prin Sucursala <Râul Mare> Deva, pe baza unei autorizații de construcție eliberată de Consiliul Județean Alba în luna iunie a anului trecut.

Valoarea totală a cheltuielilor conform proiectului a fost de 1.042.918 lei fără TVA în care se include și organizarea de șantier, iar valoarea finală a lucrărilor executate este de 737.094,65 lei fără TVA, cu o perioadă de 12 luni garanție, acestea având un caracter de maximă urgență, de blindare a galeriei abandonate în 1988 și pentru a se evita repetarea unui incident asemănător cu cel din 3 aprilie 2017 la iazul de decantare Valea Șesei.

Închiderea suplimentară a constat în construcția unui bloc de beton – dop – pe traseul fostei galerii de evacuare, calculat să reziste la presiunea exercitată de exfiltrat și steril în cazul în care scurgerea acestora din galerie este complet blocată și galeria abandonată intră sub presiune, această închidere executându-se în trei etape.

După recepția lucrărilor, programul de monitorizare va continua, având două obiective principale: monitorizarea apelor care debușează pe lângă acel izvor captat și dirijat dincolo de dig, urmărirea parametrilor acestuia, pentru a fi convinși că apa este provenită din izvor și nu este apă provenită din corpul iazului; al doilea este monitorizarea evoluției conului de scufundare apărut în plaja iazului în aprilie 2017, atunci când a avut loc evenimentul.

De la sediul din Abrud, comisia s-a deplasat la iazul Valea Șesei, acolo unde au fost inspectate lucrările de închidere suplimentară a fostei galerii de evacuare sonde inverse, iar apoi ulterior a fost făcută și o deplasare pe barajul iazului Valea Șesei, care este cel mai mare iaz din ţară. Construcţia și exploatarea acestui iaz respectă toate normele tehnice privind lucrările hidrotehnice de acest tip.

În prezent, obiectivul iaz de decantare Valea Șesei funcționează în condiții de totală siguranță, conform prevederilor legale”, se precizează în comunicatul Cupru Min Abrud.

Citește și Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min Abrud. Cele mai recente evaluarări ale Ministrului Mediului arată că în zonă ar fi nevoie de investiţii de mediu în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Barajul are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roşia Poieni este deversat în Valea Şesii, unde odată era satul Geamăna.

Barajul de la Valea Şesii este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Apa care trece pe sub haldă şi ajunge în iaz are pH între 1,5 – 2, iar culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.). O substanţă toxică gasită în barajul de decantare de la Valea Şesii este cadmiul care depăşeşte şi de zece ori valorile normale.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Un bărbat de 37 de ani a murit la secția Urgențe a Spitalului Județean Alba. Anchetă a poliției după reclamația rudelor

Publicat

s

Polițiștii din Alba au declanșat, vineri, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă, în urma unei plângeri formulate de o femeie din Alba care a declarat că soțul ei în vârstă de 37 de ani, a murit joi seara la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia după ce a fost ținut prea mult timp […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim din UE, între 300 și 2.000 de euro. România, printre statele europene cu cele mai scăzute salarii minime

Publicat

euro

Salariul minim în statele europene este între 300 și 2.000 de euro. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim, iar în Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, este cel mai scăzut salariu minim. România se află, alături de Bulgaria și Ungaria, printre țările cu cele mai scăzute salarii minime. Publicația spaniolă Cope, preluată de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă destinație de vacanță cu zbor direct din Sibiu, în sezonul de vară 2020. Orarul de zbor către Monastir, Tunisia

Publicat

Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu reprezentanții Amara Tour, a anunțat lansarea unei noi destinații de vacanță cu zbor direct de la Sibiu spre Monastir – Tunisia, în sezonul de vară 2020. Zborurile pe ruta Sibiu – Monastir vor fi operate de compania aeriană Jasmin Airways în regim de curse charter, cu o frecvență săptămânală, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani. Pentru una nu s-a găsit până acum tratament

Publicat

laborator

Coronavirusul nu este primul virus misterios cu care se confruntă omenirea în ultimele două decenii. Ultimele știri aduc aminte de epidemia SARS, care a infectat aproximativ 8.000 de oameni la nivel global. Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) este fără îndoială una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din ultimii ani, a cărei evoluţie este de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate