Connect with us
Advertisement

Eveniment

Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația

Publicat

poluare deversare steril aries valea sesii ”Cupru Min” nu mai poate gestiona problema apărută la barajul de decantare de la Valea Șesii, au anunțat astăzi reprezentanții companiei miniere, în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Alba desfășurat la Prefectură. Debușarea sterilului a fost oprită, dar pericolul se menține în viitor. Așa arată o situație extrem de complicată pentru autoritățile județene, dar mai ales pentru oamenii care locuiesc în zonă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat în discuție în această dimineață situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Practic, cu toate că a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare din cauza faptului că nu s-a putut remedia motivul pentru care s-a produs deversarea și deocamdată nu există soluții tehnice. Se pare că la 70 de metri adâncime există o galerie evacuare care s-a colmatat cu steril, situația fiind complicată de un izvor subteran care are legătură cu această galerie. Acesta este și motivul pentru care nu a fost o deversare ci o debușare, adică poluarea s-a produs pe sub baraj și nu pe deasupra.

Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema îi depășește și nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specilişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

”În zonă a existat o sondă care s-a defectat în 1988 şi a fost dezafectată. În anul 2013 a apărut un izbuc, o apă care venea din altă parte, nu din baraj. În iulie 2016 au apărut primele semne de steril, s-au luat probe şi s-a stabilit că provine din baraj. Am anunţat Ceprominul, care ca şi proiectant trebui să vină cu o soluţie. Deocamdată nu avem o soluţie definitivă. Acolo este o galerie sub presiune. În urma discuţiilor s-a stabilit ca în această primăvară, după dezgheţ, să se decidă cum se va soluţiona problema”, a detaliat Mircea Goia. Reprezentantul Cupru Min SA a completat că pentru oprirea deversării de steril s-a realizat un ”pat” de piatră, care va fi extins în zilele următoare, şi s-au construit două baraje de reţinere în aval față de barajul principal. Galeria în care se află steril sub presiune se găseşte la câteva sute de metri de coronamentul barajului. ”Prin măsurători topografice am stabilit că deversarea a avut loc în zona unde a existat sonda care s-a defectat în anul 1988. Problema este că azi-noapte s-a observat din nou apă care ieşea din izbuc” a spus Goia.

La întâlnire a fost prezent şi directorul de producţie de la Cupru Min, Eugen Schvartz, care a precizat că nu se pune problema unui pericol în ceea ce priveşte siguranţa barajului.

Vă prezentăm și comunicatul de la APELE ROMÂNE:

Urmare a unei informații telefonice primite în data de 03.04.2017 ora 12.00 de către Dispeceratul SGA Alba, SC Cuprimim SA informează că s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Șesei.

Ulterior, A.B. A Mureș a primit la ora 13.44 aceeași informație și în scris.

Reprezentanții CUPRUMIM au intervenit imediat pentru stoparea evacuării sterilului în Valea Seșei, steril care a ajuns și în râul Arieș. În urma acestei intervenții, debitul de steril evacuat a scăzut, iar la ora 15.40 a fost anunțat telefonic și ulterior în scris, că s-a stopat evacuarea.

MĂCURI:

Înterprinse de beneficiar, imediat:
-S-a intervenit la blocarea cu anrocamente de greutate (cca 400 t) în zona de evacuare a sterilului.
S-a oprit deversarea sterilului de flotație de la uzina de preparare pentru a nu mai fi aport suplimentar de apă.
S-a ridicat ultimul inel de la sonda inversă activă, pentru reducerea nivelului apei în iazul și pentru a îndepărta pericolul de avacuare steril
Înterprinde de A.B.A Mureș prin S.G.A. Alba:
-S-a dispus creșterea debitului evacuat din acumularea Mihoiești pentru a asigura debitul de diluație în râul Arieș.
A anunțat I.S.U și prin aceștia s-a comunicat la primăriile de aval situația existentă pentru a se lua măsuri ca apa râului să nu fie consumată de populație și animale.

Dispuse pentru S.C CUPRUMIN S.A pentru perioada imediat următoare:
Monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale.
Măsuri pentru asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie.
Conducerea executivă va urgenta găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei.
Curățarea zonei afectate.

Analizele de laborator la LCA Alba și Tg. Mureș au arătat:

secțiunea de monitorizare a efectului în Valea Șesei
ora 13.20 pH=9.1
ora 18.50 pH=7.2

secțiunea Arieș amonte
ora 19.10 pH=7.6

secțiunea Arieș aval
ora 15.40 pH=9.5
ora 19.40 pH= 9.8

-conductivitatea din toate punctele de vedere se încadrează în parametrii normali pe râul Arieș
-Pe cursul de apă a râului Arieș nu s-au înregistrat depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată (clasa II de calitate Ord. 161/2006)
-Apa râului Arieș este încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare.

Concluzii

1. Nu a fost afectat stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei.
2. Pe întreg cursul de apă Arieș, între secțiunea Valea Lupșii-Turda ( inde a ajuns unda de poluare) nu s-au înregistrat modificări piscicolă.
La pH mai mare de 8.5 metalele nu se regăsesc în forma dizolvată (doar în concentrații foarte mici). Forma dizolvată a metalelor constituie un risc pentru viața acvatică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement