Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația


Publicat

poluare deversare steril aries valea sesii”Cupru Min” nu mai poate gestiona problema apărută la barajul de decantare de la Valea Șesii, au anunțat astăzi reprezentanții companiei miniere, în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Alba desfășurat la Prefectură. Debușarea sterilului a fost oprită, dar pericolul se menține în viitor. Așa arată o situație extrem de complicată pentru autoritățile județene, dar mai ales pentru oamenii care locuiesc în zonă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat în discuție în această dimineață situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Practic, cu toate că a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare din cauza faptului că nu s-a putut remedia motivul pentru care s-a produs deversarea și deocamdată nu există soluții tehnice. Se pare că la 70 de metri adâncime există o galerie evacuare care s-a colmatat cu steril, situația fiind complicată de un izvor subteran care are legătură cu această galerie. Acesta este și motivul pentru care nu a fost o deversare ci o debușare, adică poluarea s-a produs pe sub baraj și nu pe deasupra.

Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema îi depășește și nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specilişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

”În zonă a existat o sondă care s-a defectat în 1988 şi a fost dezafectată. În anul 2013 a apărut un izbuc, o apă care venea din altă parte, nu din baraj. În iulie 2016 au apărut primele semne de steril, s-au luat probe şi s-a stabilit că provine din baraj. Am anunţat Ceprominul, care ca şi proiectant trebui să vină cu o soluţie. Deocamdată nu avem o soluţie definitivă. Acolo este o galerie sub presiune. În urma discuţiilor s-a stabilit ca în această primăvară, după dezgheţ, să se decidă cum se va soluţiona problema”, a detaliat Mircea Goia. Reprezentantul Cupru Min SA a completat că pentru oprirea deversării de steril s-a realizat un ”pat” de piatră, care va fi extins în zilele următoare, şi s-au construit două baraje de reţinere în aval față de barajul principal. Galeria în care se află steril sub presiune se găseşte la câteva sute de metri de coronamentul barajului. ”Prin măsurători topografice am stabilit că deversarea a avut loc în zona unde a existat sonda care s-a defectat în anul 1988. Problema este că azi-noapte s-a observat din nou apă care ieşea din izbuc” a spus Goia.

La întâlnire a fost prezent şi directorul de producţie de la Cupru Min, Eugen Schvartz, care a precizat că nu se pune problema unui pericol în ceea ce priveşte siguranţa barajului.

Vă prezentăm și comunicatul de la APELE ROMÂNE:

Urmare a unei informații telefonice primite în data de 03.04.2017 ora 12.00 de către Dispeceratul SGA Alba, SC Cuprimim SA informează că s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Șesei.

Ulterior, A.B. A Mureș a primit la ora 13.44 aceeași informație și în scris.

Reprezentanții CUPRUMIM au intervenit imediat pentru stoparea evacuării sterilului în Valea Seșei, steril care a ajuns și în râul Arieș. În urma acestei intervenții, debitul de steril evacuat a scăzut, iar la ora 15.40 a fost anunțat telefonic și ulterior în scris, că s-a stopat evacuarea.

MĂCURI:

Înterprinse de beneficiar, imediat:
-S-a intervenit la blocarea cu anrocamente de greutate (cca 400 t) în zona de evacuare a sterilului.
S-a oprit deversarea sterilului de flotație de la uzina de preparare pentru a nu mai fi aport suplimentar de apă.
S-a ridicat ultimul inel de la sonda inversă activă, pentru reducerea nivelului apei în iazul și pentru a îndepărta pericolul de avacuare steril
Înterprinde de A.B.A Mureș prin S.G.A. Alba:
-S-a dispus creșterea debitului evacuat din acumularea Mihoiești pentru a asigura debitul de diluație în râul Arieș.
A anunțat I.S.U și prin aceștia s-a comunicat la primăriile de aval situația existentă pentru a se lua măsuri ca apa râului să nu fie consumată de populație și animale.

Dispuse pentru S.C CUPRUMIN S.A pentru perioada imediat următoare:
Monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale.
Măsuri pentru asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie.
Conducerea executivă va urgenta găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei.
Curățarea zonei afectate.

Analizele de laborator la LCA Alba și Tg. Mureș au arătat:

secțiunea de monitorizare a efectului în Valea Șesei
ora 13.20 pH=9.1
ora 18.50 pH=7.2

secțiunea Arieș amonte
ora 19.10 pH=7.6

secțiunea Arieș aval
ora 15.40 pH=9.5
ora 19.40 pH= 9.8

-conductivitatea din toate punctele de vedere se încadrează în parametrii normali pe râul Arieș
-Pe cursul de apă a râului Arieș nu s-au înregistrat depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată (clasa II de calitate Ord. 161/2006)
-Apa râului Arieș este încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare.

Concluzii

1. Nu a fost afectat stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei.
2. Pe întreg cursul de apă Arieș, între secțiunea Valea Lupșii-Turda ( inde a ajuns unda de poluare) nu s-au înregistrat modificări piscicolă.
La pH mai mare de 8.5 metalele nu se regăsesc în forma dizolvată (doar în concentrații foarte mici). Forma dizolvată a metalelor constituie un risc pentru viața acvatică.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele CJ Alba, pe podim la Crosul Unirii 2021. Ion Dumitrel s-a clasat pe locul 3 la categoria sa de vârstă

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel s-a clasat sâmbătă pe locul 3 la categoria sa de vârstă, la competiția de alergare Crosul Unirii 2021, desfășurată la Alba Iulia. 

„Sunt antrenat, particip, prima dată. Nu vreau să câștig, vreau doar să ne adunăm mai mulți, să facem mișcare”, declara Ion Dumitrel, înainte de start.

După sosire, președintele CJ Alba a spus că e important că a reușit să termine cursa.

„A fost foarte frumos, plăcut. La anul să vină la concurs toți cei care ne privesc”, le-a transmis acesta celor care au urmărit transmisiunea live Alba24.

Vezi și LIVE-VIDEO Crosul Unirii 2021: Copii, tineri și adulți aleargă în cinstea Zilei Naționale, la Alba Iulia

Pe locul doi la categoria 60 – 64 de ani s-a clasat Corneliu Varvescu, în timp primul loc a fost ocupat de Szabo Andrei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ședință de urgență a CNSU din cauza Omicron. Se propune carantina timp de 14 zile pentru românii care vin din sudul Africii

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit sâmbătă și urmează să decidă dacă persoanele care vin din statele din sudul Africii intră în carantină indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. 

Se propune carantină pentru persoane care vin din șapte state în care a fost detectată varianta Omicron.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Sunt trei puncte care sunt în discuție.

În primul rând se propune actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

În al doilea rând, se propune modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

O a treia propunere vizează interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 47 de cazuri COVID și 12 decese, în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor noi în localitățile din județ, 27 noiembrie

Publicat

Au fost înregistrate 47 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) sâmbătă, 27 noiembrie.

Cu o zi în urmă, erau raportate alte 62 de cazuri noi.

De asemenea, au fost raportate 12 decese în ultimele 24 de ore.

– bărbat, 82 de ani, din Cugir;

– femeie, 72 de ani, din Roșia Montană;

– bărbat, 66 de ani, din Bucerdea Vinoasă;

– bărbat, 73 de ani, din Cugir;

– bărbat, 59 de ani, din Unirea;

– femeie, 60 de ani, din Alba Iulia;

– femeie, 76 de ani, din Ighiu;

– femeie, 68 de ani, din Aiud;

– bărbat, 86 de ani, din Lopadea Nouă;

– bărbat, 81 de ani, din Uioara de Sus;

– bărbat, 71 de ani, din Sohodol;

– femeie, 44 de ani, din Vințu de Jos.

Toți erau nevaccinați și aveau și alte afecțiuni.

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 33.663 cazuri confirmate, 31.629 persoane vindecate, 1.078 decese. În același interval au fost prelucrate 343.806 teste (293.142 PCR și 50.664 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 776 testări (484 – 248 la SJU si 236 la DSP; 292 teste rapide).

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 32 de cazuri noi, 1 caz reinfectare

Alba Iulia: 13 cazuri, 1 caz reinfectare

Cugir: 8 cazuri

Aiud: 3 cazuri

Sebeș: 3 cazuri

Blaj: 2 cazuri

Abrud: 1 caz

Ocna Mureș: 1 caz

Zlatna: 1 caz

Mediul rural: 13 cazuri noi, 1 caz reinfectare

Rădești: 2 cazuri

Sântimbru: 2 cazuri

Ciugud – 1 caz

Galda de Jos – 1 caz

Ighiu – 1 caz

Meteș – 1 caz

Scărișoara – 1 caz

Șibot – 1 caz

Sona – 1 caz

Unirea – 1 caz

Vințu de Jos – 1 caz, 1 caz reinfectare

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,56 (anterior 2,71).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 13-26 noiembrie):

Localitate Incidență Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.88 296
ORAŞ TEIUŞ 3.48 25
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3.46 13
ORAŞ CUGIR 2.82 72
ORAŞ ABRUD 2.7 14
MUNICIPIUL BLAJ 2.37 49
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.02 28
MUNICIPIUL AIUD 1.94 49
ORAŞ ZLATNA 1.79 14
MUNICIPIUL SEBEŞ 1.55 51
ORAŞ CÂMPENI 1.11 8
Localitate Incidență Cazuri
CERU-BĂCĂINŢI 17.02 4
BLANDIANA 6.86 6
BUCERDEA GRÂNOASĂ 6.19 14
PIANU 5.6 20
MIHALŢ 5.28 17
LIVEZILE 5.17 6
VINŢU DE JOS 5.07 28
ŞIBOT 4.67 11
CRICĂU 4.58 9
GÂRDA DE SUS 4.04 6
DOŞTAT 3.94 4
METEŞ 3.94 11
UNIREA 3.91 19
ÎNTREGALDE 3.62 2
LOPADEA NOUĂ 3.57 9
ROŞIA DE SECAŞ 3.13 5
CIUGUD 3.06 10
CETATEA DE BALTĂ 2.94 9
BUCIUM 2.88 4
MOGOŞ 2.67 2
ARIEŞENI 2.6 4
IGHIU 2.55 18
GALDA DE JOS 2.46 11
STREMŢ 2.46 6
CRĂCIUNELU DE JOS 2.34 5
BISTRA 2.21 10
NOŞLAC 2.21 4
RIMETEA 2 2
SÂNTIMBRU 1.99 6
SCĂRIŞOARA 1.99 3
ŞONA 1.84 8
ROŞIA MONTANĂ 1.83 5
CIURULEASA 1.76 2
ŞUGAG 1.75 5
OHABA 1.67 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
ŞPRING 1.59 4
VADU MOŢILOR 1.56 2
SÂNCEL 1.54 4
SĂSCIORI 1.54 10
MIRĂSLĂU 1.53 3
GÂRBOVA 1.39 3
JIDVEI 1.32 7
SĂLIŞTEA 1.29 3
DAIA ROMÂNĂ 1.28 4
SOHODOL 1.2 2
BERGHIN 1.05 2
RĂDEŞTI 0.79 1
LUPŞA 0.69 2
VIDRA 0.65 1
ALBAC 0.51 1

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea „1 Decembrie 1918” a primit din partea președintelui Iohannis Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Publicat

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a primit, prin decretul semnat de Președintele României, Klaus Iohannis, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere pentru „efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, a anunțat sâmbătă rectorul Daniel Breaz. 

„Recunoașterea meritelor comunității noastre academice, prin acordarea acestei înalte distincții, îmi oferă încă o dată oportunitatea de a vorbi despre oamenii cu care mă mândresc, cei care dau putere și valoare UAB.

Tuturor și fiecaruia în parte, le adresez sincere felicitări și îi îndemn să continue cu aceeași perseverență și determinare să vorbească despre valorile noastre naționale și despre istoria neamului românesc, căci numai prin cunoașterea adevărată a trecutului, vom putea contribui la educarea generațiilor de astăzi și de mâine.

Sunt așadar onorat și bucuros pentru recunoașterea meritelor comunității UAB, cu atât mai mult cu cât aceasta vine într-un moment simbolic important pentru noi, cel în care aniversăm 30 de ani de existență.

Pentru noi, această înaltă distincție reprezintă totodată și o responsabilitate, aceea de a fi în continuare promotorii valorilor și tradițiilor noastre naționale”, a precizat Daniel Breaz.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate