Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Situație complicată după poluarea accidentală din Apuseni. ”Cupru Min” recunoaște că este depășită și nu mai poate gestiona situația


Publicat

poluare deversare steril aries valea sesii”Cupru Min” nu mai poate gestiona problema apărută la barajul de decantare de la Valea Șesii, au anunțat astăzi reprezentanții companiei miniere, în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Alba desfășurat la Prefectură. Debușarea sterilului a fost oprită, dar pericolul se menține în viitor. Așa arată o situație extrem de complicată pentru autoritățile județene, dar mai ales pentru oamenii care locuiesc în zonă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat în discuție în această dimineață situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Practic, cu toate că a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare din cauza faptului că nu s-a putut remedia motivul pentru care s-a produs deversarea și deocamdată nu există soluții tehnice. Se pare că la 70 de metri adâncime există o galerie evacuare care s-a colmatat cu steril, situația fiind complicată de un izvor subteran care are legătură cu această galerie. Acesta este și motivul pentru care nu a fost o deversare ci o debușare, adică poluarea s-a produs pe sub baraj și nu pe deasupra.

Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema îi depășește și nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specilişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

”În zonă a existat o sondă care s-a defectat în 1988 şi a fost dezafectată. În anul 2013 a apărut un izbuc, o apă care venea din altă parte, nu din baraj. În iulie 2016 au apărut primele semne de steril, s-au luat probe şi s-a stabilit că provine din baraj. Am anunţat Ceprominul, care ca şi proiectant trebui să vină cu o soluţie. Deocamdată nu avem o soluţie definitivă. Acolo este o galerie sub presiune. În urma discuţiilor s-a stabilit ca în această primăvară, după dezgheţ, să se decidă cum se va soluţiona problema”, a detaliat Mircea Goia. Reprezentantul Cupru Min SA a completat că pentru oprirea deversării de steril s-a realizat un ”pat” de piatră, care va fi extins în zilele următoare, şi s-au construit două baraje de reţinere în aval față de barajul principal. Galeria în care se află steril sub presiune se găseşte la câteva sute de metri de coronamentul barajului. ”Prin măsurători topografice am stabilit că deversarea a avut loc în zona unde a existat sonda care s-a defectat în anul 1988. Problema este că azi-noapte s-a observat din nou apă care ieşea din izbuc” a spus Goia.

La întâlnire a fost prezent şi directorul de producţie de la Cupru Min, Eugen Schvartz, care a precizat că nu se pune problema unui pericol în ceea ce priveşte siguranţa barajului.

Vă prezentăm și comunicatul de la APELE ROMÂNE:

Urmare a unei informații telefonice primite în data de 03.04.2017 ora 12.00 de către Dispeceratul SGA Alba, SC Cuprimim SA informează că s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Șesei.

Ulterior, A.B. A Mureș a primit la ora 13.44 aceeași informație și în scris.

Reprezentanții CUPRUMIM au intervenit imediat pentru stoparea evacuării sterilului în Valea Seșei, steril care a ajuns și în râul Arieș. În urma acestei intervenții, debitul de steril evacuat a scăzut, iar la ora 15.40 a fost anunțat telefonic și ulterior în scris, că s-a stopat evacuarea.

MĂCURI:

Înterprinse de beneficiar, imediat:
-S-a intervenit la blocarea cu anrocamente de greutate (cca 400 t) în zona de evacuare a sterilului.
S-a oprit deversarea sterilului de flotație de la uzina de preparare pentru a nu mai fi aport suplimentar de apă.
S-a ridicat ultimul inel de la sonda inversă activă, pentru reducerea nivelului apei în iazul și pentru a îndepărta pericolul de avacuare steril
Înterprinde de A.B.A Mureș prin S.G.A. Alba:
-S-a dispus creșterea debitului evacuat din acumularea Mihoiești pentru a asigura debitul de diluație în râul Arieș.
A anunțat I.S.U și prin aceștia s-a comunicat la primăriile de aval situația existentă pentru a se lua măsuri ca apa râului să nu fie consumată de populație și animale.

Dispuse pentru S.C CUPRUMIN S.A pentru perioada imediat următoare:
Monitorizarea permanentă a zonei aval baraj, unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale.
Măsuri pentru asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie.
Conducerea executivă va urgenta găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete, în vederea asigurării funcționării în siguranță a iazului Valea Șesei.
Curățarea zonei afectate.

Analizele de laborator la LCA Alba și Tg. Mureș au arătat:

secțiunea de monitorizare a efectului în Valea Șesei
ora 13.20 pH=9.1
ora 18.50 pH=7.2

secțiunea Arieș amonte
ora 19.10 pH=7.6

secțiunea Arieș aval
ora 15.40 pH=9.5
ora 19.40 pH= 9.8

-conductivitatea din toate punctele de vedere se încadrează în parametrii normali pe râul Arieș
-Pe cursul de apă a râului Arieș nu s-au înregistrat depășiri a concentrațiilor metalelor (fier, mangan, cupru, zinc) în formă dizolvată (clasa II de calitate Ord. 161/2006)
-Apa râului Arieș este încărcată în materiale în suspensie în concentrație foarte mare.

Concluzii

1. Nu a fost afectat stabilitatea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei.
2. Pe întreg cursul de apă Arieș, între secțiunea Valea Lupșii-Turda ( inde a ajuns unda de poluare) nu s-au înregistrat modificări piscicolă.
La pH mai mare de 8.5 metalele nu se regăsesc în forma dizolvată (doar în concentrații foarte mici). Forma dizolvată a metalelor constituie un risc pentru viața acvatică.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbați din Blaj, cercetați pentru braconaj piscicol. Au fost prinși pe râul Târnava în timp ce foloseau unelte interzise

Publicat

pesti braconaj

Doi bărbați din Blaj sunt cercetați penal pentru braconaj piscicol. Au fost depistați de polițiști în timp ce foloseau unelte interzise la pescuit.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, în jurul orei 16,00 polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat doi bărbați, de 48 și 58 de ani, din Blaj, în timp ce pescuiau, din albia râului Târnava, prin metoda greblării, folosind unelte interzise la pescuit.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj piscicol.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba, un județ mai sigur în anul 2020, față de 2019: Mai puține furturi și accidente rutiere. Bilanțul polițiștilor

Publicat

mascati, politie

În 2020, infracțiunile în județul Alba au scăzut cu 15 % față de anul 2019, potrivit datelor transmis de IPJ Alba. De asemenea a scăzut numărul furturilor și a crescut siguranța stradală. Au fost înregistrate mai puţine accidente de circulație. 

Polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție Alba au întocmit bilanțul anului 2020. La nivelul județului infracționalitatea judiciară a scăzut cu 21 %,  dar infracţionalitatea economică a crescut cu 3 %, iar cea de altă natură a scăzut cu 7,8 % .

În mediul urban, infracțiunile au scăzut  faţă de anul 2019 cu 17,4% iar 36,3% au fost înregistrate în mediul rural cu 9,7 %.

În anul 2020 au fost înregistrate cu 25,4% mai puține infracțiuni stradale față de anul 2019, Din totalul acestora, 91 % sunt infracţiuni de furt, 22 % dintre acestea fiind furturi din auto, iar 17 % sunt furturi din buzunare.

În anul 2020, poliţiştii au descoperit în flagrant delict 1.146 de infracţiuni.

Infracţionalitatea sesizată în mediul şcolar este în scădere, respectiv de la 18 infracțiuni în cursul anului 2019 la 7 infracțiuni în cursul anului 2020. De asemenea, furturile au scăzut și ele în județul Alba.

În anul 2020, s-a dispus măsura urmăririi naţionale faţă de 142 persoane și internațională față de 16 persoane, iar în urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 134 de persoane aflate în urmărire.

În aceeași perioadă au fost înregistrate 127 de mandate şi sentinţe penale și au fost soluţionate 115.

În 2020 au fost constatate 514 infracţiuni de natură economico-financiară și au fost luate 26 de măsuri preventive.

În domeniul infracţiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii au fost constatate 226 de infracţiuni de înșelăciune.

În cursul anului 2020, s-au organizat 18 acțiuni de amploare, în domeniul produselor accizabile, silvic, construcții, protecția mediului, sănătate, proprietate intelectuală, asigurări și prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, delapidare și înșelăciune.

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 23 de județe (Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Timiș, Caras Severin, Harghita, Hunedoara, Iași, Cluj, Mureș, Maramureș, Sibiu, București, Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamt, Sălaj, Satu Mare, Vâlcea, Gorj),

Pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 177 de percheziții, iar în urma anchetelor desfăşurate au fost reținute 26 de persoane.

Siguranţa traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.

În anul 2020 s-a reușit reducerea numărului accidentelor grave de circulație, cu 17 %, faţă de anul 2019, a persoanelor rănite grav cu 22% și a persoanelor rănite ușor cu 53%.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat un număr de 636 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (189) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 35.470 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (15.745) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 280 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute, în vederea suspendării, 2.055 de permise de conducere şi au fost retrase 1243 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea de prioritate.

Apeluri de urgenţă 112: În anul 2020, au fost înregistrate 21.605 apeluri de urgenţă, din care 58,7% au fost în mediul urban, iar 41,3 % în mediul rural.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO Scutul Pădurii: Camion încărcat cu cherestea fără documente de proveninență, depistat de polițiști șilvicultori, la Albac

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au confiscat 12 metri cubi de cherestea care era încărcată într-un camion aflat într-o parcare a DN 75. Posesorul acestuia nu a putut prezenta documente legale pentru încărcătură.

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 ianuarie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Albac împreună cu silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Horea Apuseni, într-o parcare situată pe DN 74, au depistat un camion încărcat cu 12 metri cubi de cherestea, pentru care posesorul, un bărbat de 26 de ani, din comuna Albac, nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar bărbatul a fost sancționat contravențional, conform art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Și-a lovit și amenințat părinții pentru că nu i-a plăcut mâncarea. Bărbat din Rădești, cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

Un bărbat din comuna Rădești s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție provizoriu după ce și-ar fi agresat și amenințat părinții. 

Potrivit IPJ Alba, un bărbat din comuna Rădești este cercetat pentru violență în familie și amenințare, după ce și-ar fi lovit părinții și i-ar fi amenințat, pentru că nu i-ar fi plăcut mâncarea cu care a fost servit. Polițiștii au emis și un ordin provizoriu de protecție și l-au îndepărtat din locuința comună.

În după amiaza zilei de 15 ianuarie 2021, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către o femeie de 75 de ani, din comuna Rădești, cu privire la faptul că a fost agresată de fiul său.

Polițiștii deplasați la locuința femeii au constatat că fiul acesteia, un bărbat de 53 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a nemulțumirii față de mâncarea care i-a fost oferită de mama sa, ar fi agresat-o și amenințat-o. Mai mult, l-a îmbrâncit și pe tatăl său, care ar fi intervenit în sprijinul femeii.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Bărbatul a fost îndepărtat din locuința comună cu a părinților săi, iar pe numele său a fost întocmi dosar penal, pentru violență în familie și amenințare.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate